Την άνοιξη οι αλλεργίες είναι πιο συχνές. Μπουκώματα, βήχας, καταρροή, κόκκινα μάτια, έντονο φτάρνισμα, συστηματική φαγούρα-έντονη στη μύτη- και εξανθήματα ταλαιπωρούν πολλά παιδιά. Η βόλτα στην εξοχή και στο πάρκο, το παιχνίδι στο κήπο ή το μπαλκόνι για κάποια παιδιά είναι εφιάλτης.
Τα αλλεργικά νοσήματα είναι αρκετά συχνά στην παιδική ηλικία, καθώς περίπου 20-30 % των παιδιών υποφέρουν από μια ή συνδυασμό των παθήσεων αυτών. Στις αλλεργικές ή ατοπικές παθήσεις περιλαμβάνονται : η ρινίτιδα, το βρογχικό άσθμα, το έκζεμα, η κνίδωση, το αγγειονευρωτικό οίδημα, αναφυλακτική αντίδραση.
Τι είναι η αλλεργία;
Η αλλεργία είναι μια παθολογική αντίδραση ή ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα εξωτερικό παράγοντα (σκόνη, φάρμακα κ.α.). Ο παράγοντας αυτός ονομάζεται αλλεργιογόνο και έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μέσω εισπνοής, κατάποσης ή και επαφής με το δέρμα.
Ποια είδη παιδικών αλλεργιών εντοπίζονται;
-Αλλεργική ρινίτιδα - ρινοεπιπεφύκιτιδα : εκδηλώνεται με μπούκωμα, μύτης, φτάρνισμα, καταρροή –συνάχι, φαγούρα αλλά και κνησμό, ερυθρότητα και δάκρια στα μάτια και πρήξιμο στα βλέφαρα και έχουν σαν επιπλοκές ιγμορίτιδα, ωτίτιδα, πονοκεφάλους, απώλεια όσφρησης.
-Αλλεργικό-Βρογχικό άσθμα : ωφείλεται στα αλλεργιογόνα της Άνοιξης αλλά και σε λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτατου αναπνευστικού. Εκδηλώνεται με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, συριγμό, βράσιμο (γατάκια), απόχρεμψη με λευκά πτύελα
-Κνίδωση : φαγούρα και δερματικές πλάκες στο σώμα. Εάν υπάρχει αγγειοοίδημα, δηλαδή διόγκωση των βλεννογόνων, πρήξιμο στα χείλη, στα βλέφαρα, τη γλώσσα και τον λάρυγγα θα πρέπει άμεσα να ζητήσουν βοήθεια.
-Αναφυλαξία : είναι το αλλεργικό σοκ που προκύπτει από έκθεση σε αλλεργιογόνο και είναι επικίνδυνη για τη ζωή. ‘Ύποπτη για την αναφυλαξία την άνοιξη είναι τα υμενόπτερα (σφήκα, μέλισσα) αλλά και εποχιακά τρόφιμα (οστρακοειδή, φρούτα, ξηροί καρποί και λαχανικά). Λίγες ώρες μετά την κατανάλωση των τροφίμων το παιδί παρουσιάζει εξανθήματα με κνησμό στο σώμα ή παραπονιέται ότι το τρώει η γλώσσα του πρήζονται τα χείλη του ή πονάει η κοιλιά του.
Απευθυνόμαστε άμεσα στον παιδίατρο αν δούμε κάτι από όλα αυτά.
Ποιοι παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση αλλεργίας;
Για την ανάπτυξη της αλλεργίας παίζουν σημαντικό ρόλο: η γενετική προδιάθεση και το οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, οι ιώσεις καθώς επίσης και οι μολύνσεις ατμόσφαιρας, ο καπνός του τσιγάρου, η υγρασία και ο κακός αερισμός.
Σε ποια ηλικία εμφανίζουν τα παιδιά αλλεργίες;
Οι αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία από τον πρώτο μήνα ζωής μέχρι την εφηβεία. Έτσι ένα παιδί μπορεί να αρχίσει βρεφικό έκζεμα στον πρώτο χρόνο της ζωής, μετά να παρουσιάσει ρινίτιδα και αυτή να δώσει τη θέση της σε βρογχικό άσθμα.
Ποια είναι τα σημαντικότερα αλλεργιογόνα των παιδικών αλλεργιών;
Τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη των φυτών, το δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας, είναι τα κυριότερα αλλεργιογόνα που ενοχοποιούνται για τη παιδική αλλεργία. Συνήθη φυτά που προκαλούν τις αλλεργίες της Άνοιξης είναι το πεύκο, η ελιά, η λεύκα (πολύ συχνά στην Αθήνα), το περδικάκι (φυτό στα πεζοδρόμια), το γρασίδι, τα αγρωστώδη κι άλλα.
Ποιες παιδικές αλλεργίες είναι επικίνδυνες;
Η συστηματική αναφυλαξία με αιφνίδια έναρξη και εξέλιξη σε λίγα λεπτά εώς μια ώρα είναι πολύ επικίνδυνη αλλεργία. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν: εξανθήματα, πόνο στη κοιλιά και έμετο, εξανθήματα και ζαλάδα ή εξανθήματα, βραχνάδα ή δυσκολία στη φωνή.
Πώς θεραπεύονται οι παιδικές αλλεργίες της άνοιξης;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση, εξετάσεις αίματος και αλλεργικές δοκιμασίες (skin prick test, rast test, patch test) για να βρεθεί το αίτιο και να αρχίσει η σωστή θεραπεία.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει: α) Αποφυγή του αιτίου: βόλτες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν φυσάει δυνατά κλείνουμε τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου, εγκατάσταση ειδικών κλιματιστικών, όχι περπάτημα χωρίς παπούτσια και πέδιλα, όχι κόψιμο χόρτων, κλαδιών, φρούτων με γυμνά χέρια και πάντα χρήση γυαλιών ηλίου, β)χρήση αντισταμινικών, βρογχοδιασταλτικών, κορτιζονούχων, γ)Προληπτικά αντιαλλεργικά spray για μακροχρόνια χρήση, δ)Φάρμακα που δρουν στα λευκοτριένια, ε)Ανοσοθεραπεια- ειδική απευαισθητοποιήση, τα τελευταία χρόνια συνεχώς βελτιώνονται. Ο οργανισμός αποκτά ανοσία στην ουσία που ενοχλεί.Τα ευαίσθητα αλλεργικά παιδιά να έχουν μαζί τους ενέσεις άμεσης ανάγκης.
Οι εντατικές μελέτες που γίνονται τα τελευταία χρόνια παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ικανοποιητική διάγνωση και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των παιδιών με αλλεργίες.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.