Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ένας στους οκτώ εθισμένος στο κινητό


Ο μέσος χρήστης αφιερώνει 3,6 ώρες τη μέρα στα smartphones.

Τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα είναι εθιστικά και όσο περισσότερο τα χρησιμοποιεί κανείς, τόσο πιο εθιστικά γίνονται.

Αυτό αποκαλύπτει μία νέα έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Ντέρμπι, σύμφωνα με την οποία η κατήφεια, η μοναξιά και η ζήλεια είναι όλα ενδείξεις εθισμού στα smartphones, σε συνδυασμό με μια εμμονή για την εξωτερική εμφάνιση.

Ο καθηγητής ψυχολογίας, Dr Zaheer Hussain, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αναφέρει ότι όσο πιο πολύ χρησιμοποιεί κανείς ένα smartphone, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει τελικά να… εθιστεί σε αυτό.

Ο ίδιος εξήγησε στη MailOnline, ότι τα υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού –που ορίζεται ως το υπερβολικό ενδιαφέρον ή ο θαυμασμός του εαυτού μας και της σωματικής μας εμφάνισης- είναι το πιο κοινό και εμφανές σημάδια αυτού του εθισμού.
Η μανία με τα selfies και η δημοσιοποίησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας δείκτης-«κλειδί».

«Βρέθηκε μια σημαντικά θετική σχέση ανάμεσα στο ναρκισσισμό και τον εθισμό στα κινητά τηλέφωνα, υποδηλώνοντας ότι όσο πιο ναρκισσιστής είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει εθιστεί στο έξυπνο κινητό του τηλέφωνο» σχολίασε ο καθηγητής.

Η έρευνα έδειξε, ότι το 13% από τους 256 συμμετέχοντες, με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη, ήταν εθισμένοι στα smartphones.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικό όσοι πωλούν τέτοιες συσκευές να ενημερώνουν για τις πιθανές εθιστικές «ιδιότητές» τους.

«Η έρευνα αυτή δείχνει τι μπορεί να συμβεί με την υπερβολική χρήση έξυπνων συσκευών και την επίδραση που μπορεί να έχουν στην ψυχολογική ευημερία. Πλέον, χρησιμοποιούμε τις συσκευές αυτές σε καθημερινή βάση για διάφορες ασχολίες, επομένως το να γνωρίζουμε τις πιθανές ψυχολογικές τους επιδράσεις κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό» πρόσθεσε ο καθηγητής και συνέχισε: «Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για smartphone, όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram, το Skype και το Candy Crush που κάνουν τη χρήση των συσκευών αυτών ψυχολογικά πιο ελκυστική και μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό».

Η έρευνα αποκάλυψε ακόμη, ότι ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί τέτοιου είδους συσκευές 3,6 ώρες την ημέρα, με τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων να είναι οι πιο δημοφιλείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.