Οι ηλιόλουστες μέρες προκαλούν αίσθημα ευεξίας, χαράς και ευτυχίας. Σχετίζονται όμως και με τις… αυτοκτονίες.
Ίσως, όμως, όχι με τον τρόπο που μπορεί να φαντάζεστε.
Μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, ανέλυσε τα δεδομένα 69.462 αυτοκτονιών, που σημειώθηκαν στην Αυστρία από το 1970 μέχρι το 2010 με τις ώρες ηλιοφάνειας, σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει μια θετική σχέση ανάμεσα στον αριθμό των αυτοκτονιών σε μια συγκεκριμένη ημέρα και τις ώρες ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια αυτής, με τις πιο ηλιόλουστες μέρες να συμβαίνουν οι περισσότερες αυτοκτονίες.
Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην αυτοκτονία είναι φυσικά πολύπλευροι, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να απομονωθεί ένας μοναδικός παράγοντας κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του πώς το φως επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου, αναφέρει δημοσίευμα του Time.
Ωστόσο, οι ερευνητές είχαν μερικές ιδέες.
«Όταν ένα καταθλιπτικό άτομο ξεκινά για πρώτη φορά θεραπεία με φως, συχνά η όρεξή και τα κίνητρά τους για ζωή βελτιώνονται πριν από τη διάθεσή τους» υποστηρίζει ο Dr. Matthäus Willeit, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, από το Medical University της Βιέννης.
«Αν παρατηρείται αυξημένη ενέργεια και κίνητρο, αλλά η διάθεση είναι ακόμα πολύ καταθλιπτική, αυτό μπορεί να ευνοήσει μια κατάσταση όπου το άτομο θα βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοκτονία. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που μπορεί να συμβεί, όταν κάποιος ξεκινά θεραπεία με αντικαταθλιπτικά» συνέχισε ο ίδιος.
Ένας άλλος παράγοντας, που μπορεί να αναφέρει κανείς, είναι ότι η έκθεση στο φως έχει σημαντικές επιδράσεις στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που επηρεάζει τη διάθεση και την παρορμητικότητα, εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη τους.
Από την άλλη, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με φως είναι αποτελεσματικές έναντι τις κατάθλιψης και πως εμφανίζουν πολύ λίγες παρενέργειες.
Ωστόσο, η ίδια έρευνα αναφέρει ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το φως φαίνεται να έχει προστατευτικές επιδράσεις έναντι των αυτοκτονικών τάσεων.
«Είναι πολύ νωρίς για να βγάζουμε συμπεράσματα. Μόλις που έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε την επίδραση του φωτός» κατέληξε ο Willeit.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.