Η συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις, που κόστισε τη ζωή σε 150 άτομα, δεν είναι η μοναδική που έχει καταγραφεί στην ιστορία των αεροπορικών δυστυχημάτων. Χρίζει όμως ιδιαίτερης προσοχής η δήλωση του Γενικού εισαγγελέα της Μασσαλίας, σύμφωνα με την οποία ο 28χρονος συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτζ έριξε το αεροσκάφος. Αξίζει να θυμηθούμε και άλλες ακόμη περιπτώσεις αεροπορικών δυστυχημάτων που οφείλονται σε αυτοχειρία των πιλότων, από το 1982 μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα:
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1976, ένας Ρώσος πιλότος έκλεψε ένα αεροσκάφος τύπου Antonov 2 και το έριξε πάνω στην πολυκατοικία όπου ζούσε η πρώην γυναίκα του στο Νοβοσιμπίρσκ. Η πτώση στοίχισε τη ζωή του ίδιου του πιλότου και 11 κατοίκων, ενώ η πρώην γυναίκα του δεν ήταν ανάμεσα στα θύματα.
Στις 22 Αυγούστου 1979, ένας 23χρονος μηχανικός, ο οποίος είχε μόλις απολυθεί από το αεροδρόμιο, εισήλθε στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά στην Κολομβία και έκλεψε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο HS-748. Το HS-748 καταστράφηκε όταν συνετρίβη σε ένα προάστιο Μπογκοτά, λίγο μετά την απογείωσή του. Ο μηχανικός που ήταν μόνος του στο αεροπλάνο σκοτώθηκε, μαζί με τρία άτομα στο έδαφος.
Στις 9 Φεβρουαρίου 1982, ο κυβερνήτης αεροσκάφους DC-8 της Japan Airlines το συντρίβει κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, κοντά στο Τόκιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άνθρωποι. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο κυβερνήτης είχε υποστεί μια κρίση αυτοκαταστροφικής μανίας.
Επίσης, στις 13 Ιουλίου 1994, ένας Ρώσος μηχανικός της Πολεμικής Αεροπορίας έκλεψε το αεροσκάφος στο Kubinka AFB με σκοπό να αυτοκτονήσει. Το αεροσκάφος συνετρίβη όταν ξέμεινε από καύσιμα.
Επιπλέον, στις 21 Αυγούστου του 1994, λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Αγκαντίρ, με προορισμό την Καζαμπλάνκα, το ATR-42 συνετρίβη πάνω σε μια βουνοπλαγιά της οροσειράς του Άτλαντα. Το δυστύχημα, σημειώθηκε όταν ο 32χρονος κυβερνήτης του, Γιουνές Χαγιατί, αποφάσισε να αυτοκτονήσει λόγω προβλημάτων στην ερωτική του ζωή. Έβγαλε τον αυτόματο πιλότο και οδήγησε το αεροσκάφος στο θάνατο, παίρνοντας μαζί του (μεταξύ άλλων) έναν πρίγκιπα από το Κουβέιτ.
Παράλληλα, στις 19 Δεκεμβρίου 1997, ένα Boeing 737 που εκτελούσε την πτήση από την Τζακάρτα της Ινδονησίας προς τη Σιγκαπούρη, βούτηξε κατακόρυφα από μεγάλο ύψος και συνετρίβη στον ποταμό Μούσι στην περιοχή Πάλεμπανγκ, στα νότια της νήσου Σουμάτρας. Σύμφωνα με ερευνητές, το αεροσκάφος το έριξε ο κυβερνήτης του, Τσου Γουέι Μινγκ, ο οποίος αφού κλείδωσε εκτός πιλοτηρίου τον νεαρό συγκυβερνήτη του, έκλεισε τους καταγραφείς πτήσεων και τον αυτόματο πιλότο και πήρε τον έλεγχο του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος έπεσε μέσα σε 1 λεπτό από τα 12.000 μέτρα, εκτελώντας κατακόρυφη πορεία. Λέγεται ότι ο Μινγκ αντιμετώπιζε την περίοδο εκείνη σοβαρά οικογενειακά προβλήματα.
Στις 11 Οκτωβρίου 1999, ένας πιλότος της Air Botswana που είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί για ιατρικούς λόγους απογείωσε ένα ATR-42. Ο πιλότος ζήτησε από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας να μιλήσει με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή της Air Botswana, με τον διοικητή του τμήματος, τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό και με τη φίλη του. Επειδή ο πρόεδρος ήταν έξω από τη χώρα, ο πρώην πιλότος μίλησε με τον αντιπρόεδρο, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να προσγειωθεί και να συζητήσουν τις ανησυχίες του με τις αρμόδιες αρχές, αλλά τελικά δήλωσε ότι επρόκειτο να συντρίψει το αεροπλάνο. Μετά από 2 ώρες έπεσε σε δύο σταθμευμένα αεροσκάφη ATR-42 της ίδιας εταιρίας, στην πλατφόρμα του αεροδρομίου Γκαμπορόνε, στη Μποτσουάνα.
Στις 31 Οκτωβρίου 1999, το Boeing 767 της αιγυπτιακής εταιρείας Egyptair συνετρίβη σε διεθνή ύδατα στον Ατλαντικό, τριάντα λεπτά μετά την απογείωση του από αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, με προορισμό το Κάιρο. Και οι 217 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών και δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Αιγυπτιακού στρατού. Παρόλο που το πόρισμα των αιγυπτιακών αρχών έκανε λόγο για μηχανικό πρόβλημα, οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι επρόκειτο ξεκάθαρα για αυτοκτονία του συγκυβερνήτη Γκαμάλ αλ Μπατούτι. Από τον καταγραφέα πτήσεων προέκυψε πως ο κυβερνήτης λίγο πριν την πρόσκρουση στο νερό επαναλάμβανε πολλές φορές στα αραβικά τη φράση «επαφίεμαι στο Θεό», μια έκφραση που λένε όσοι ετοιμάζονται να πεθάνουν.
Τέλος, στις 29 Νοεμβρίου 2013,η πτήση 470 της εθνικής εταιρείας αερομεταφορών LAM της Μοζαμβίκης είχε παρόμοιο τέλος με αυτό της Germanwings, όταν συνετρίβη μεταξύ του Μαπούτο και της Λουάντα στη Ναμίμπια. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το ατύχημα ήταν εσκεμμένο. Από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους προέκυψε ότι ο κυβερνήτης Ερμίνιο ντος Σαντος Ερνάντες είχε «σαφή πρόθεση» να ρίξει το αεροπλάνο, καθώς είχε κλειδώσει το κόκπιτ και δεν επέτρεψε στον συγκυβερνήτη του να εισέλθει στο πιλοτήριο.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.