Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Τι ισχύει με το επίδομα παραμεθορίου στις Ένοπλες Δυνάμεις


Ασαφής παραμένει ο τρόπος επαναφοράς του επιδόματος παραμεθορίου στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για το οποίο έχει δεσμευθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Τον τρέχοντα μήνα, κατόπιν εντολής του υπουργού, το βοήθημα δόθηκε με την ενεργοποίηση του Π.Δ. 200/93 στο οποίο προβλέπεται η χορήγηση χρηματικής αποζημίωσης τεσσάρων ημερών για εκτός έδρας υπηρεσία. Τα κονδύλια για την πληρωμή του εκταμιεύθηκαν από τον κωδικό «πρόσθετες και παρεπόμενες αποδοχές». Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του επιδόματος δεν μπορεί να γίνει με το συγκεκριμένο τρόπο, καθώς τα «εκτός έδρας», τα οποία δίνονταν αδιακρίτως σε δικαιούχους και μη, καταργήθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα Επιτελεία το επόμενο διάστημα δεν θα μπορούν να εξοικονομήσουν περαιτέρω πιστώσεις για τη συνέχιση της καταβολής του βοηθήματος ως χρηματικής αποζημίωσης εκτός έδρας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πηγή του ΓΕΣ, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σκέφτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα με την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης. Στη ρύθμιση θα θεσπίζεται το επίδομα παραμεθορίου για τα στελέχη που υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου, πλην της Κρήτης, στον Έβρο και στα τάγματα προκάλυψης που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της χώρας. Το επίδομα θα χορηγείται μόνον κατά τη διάρκεια της θητείας στις παραμεθόριες μονάδες και θα διακόπτεται σε περίπτωση μετάθεσης του στελέχους εκτός παραμεθορίου.

Εκτιμάται ότι το επίδομα δικαιούνται συνολικά 17.000 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ, ανεξαρτήτως βαθμού. Σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων είναι στελέχη του Στρατού Ξηράς. Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στα 105 ευρώ καθαρά μηνιαίως και υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος θα είναι 24 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι το επίδομα να χορηγείται από τον κωδικό πληρωμής της μισθοδοσίας των ενστόλων, ο οποίος ελέγχεται από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφεύγεται η σύνταξη καταστάσεων δικαιούχων του επιδόματος από τους κατά τόπους σχηματισμούς, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα, όπως στο παρελθόν, όπου στις λίστες με τους δικαιούχους των «εκτός έδρας» περιλαμβάνονταν και υπηρετούντες αξιωματικοί στα κέντρα. Τα έξοδα για τα οδοιπορικά, τα επιδόματα εκτός έδρας και μία σειρά από άλλες λειτουργικές δαπάνες, βρίσκονται κατά τα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς κάθε χρόνο προϋπολογίζονται γι’ αυτόν το σκοπό περίπου 200 εκατ. ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.