Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Έτσι θα γίνει η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας


Κρατικές επενδύσεις και με ιδιωτικά κεφάλαια είναι η φιλοσοφία του νέου μοντέλου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που θα ενταχθεί υπό ένα νέο Ταμείο, μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά με ρόλο όχι να πουλά, παρά να κάνει παραχωρήσεις και να εκδίδει ομόλογα έναντι του μεγάλου ενεργητικού του.

Πρόκειται για ένα μοντέλο διαφορετικής φιλοσοφίας από το σημερινό που, πάντως, έως τώρα δεν βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές, αφού τα έσοδα δεν θα κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά στο ασφαλιστικό και σε δημόσιες επενδύσεις. Στο μοντέλο αυτό το Δημόσιο δεν θα χάνει τον έλεγχο των ακινήτων ή κάποιων υποδομών, απλώς θα εκμεταλλεύεται τα ιδιωτικά κεφάλαια, εκδίδοντας ομόλογα και προσφέροντας στους επενδυτές μια απόδοση αρκετά ελκυστική, προκειμένου να τα αγοράσουν.

Υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και υπό τις πιέσεις των δανειστών, είναι πιθανό κάποιες από τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προχωρήσει και οι οποίες δεν αλλάζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού ο έλεγχος παραμένει στο Δημόσιο, να ολοκληρωθούν, κάτι φυσικά που θα φανεί κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η λογική του νέου μοντέλου προσομοιάζει σε αυτή του Νορβηγικού Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου (Government Pension Fund of Norway). Δηλαδή, τα έσοδα από την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης και κινητής δημόσιας περιουσίας, μαζί με εκείνα που θα προέλθουν μελλοντικά από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, θα καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό μελλοντικές ανάγκες της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί άνθρωποι κοντά στο οικονομικό επιτελείο, ως πρώτο βήμα θα ενταχθούν υπό την ομπρέλα του νέου φορέα τα πιο εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, από ακίνητα μέχρι μετοχές κρατικών εταιρειών. Σε αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι μπορεί άμεσα να ενταχθούν γύρω στα 1.000 ακίνητα, όσα είχαν μεταβιβαστεί τον τελευταίο χρόνο στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τεχνογνωσία για τον τρόπο λειτουργίας αυτού του νέου Ταμείου έχει ζητηθεί από εμπειρογνώμονες του Sovereign Fund της Νορβηγίας, αλλά και από άλλες δυτικές χώρες, ενώ για την ονομασία του ακούγονται ονόματα, όπως Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας ή Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.