Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Κόμπλεξ: Πώς να τα αντιμετωπίσεις


Δυστυχώς η κοινωνία μας έχει μια εμμονή με την τελειότητα, συνδέοντάς την με την αποδοχή και την αξία των ανθρώπων. Έχουν τεθεί πρότυπα τα οποία δεν ταιριάζουν στην πλειοψηφία των ατόμων που περιέχονται στην κοινωνία μας. Κάθε είδους διαφορετικότητα, λοιπόν, τείνει να διαβρώνει αυτή την ποθητή εναρμόνιση με το ιδανικό. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει το τέλειο. Ωστόσο, λόγο της έμφασης που δίδεται στο συγκεκριμένο θέμα, δύσκολα διακρίνουμε αυτό το πασιφανές και λογικό γεγονός με αποτέλεσμα να διχαζόμαστε ανάμεσα στην έμφυτη τάση μας να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους άνευ όρων και στην ‘μόδα’ που μας υποτάσσει να απαρνιόμαστε κάθε τι το διαφορετικό. Έτσι, εκ των πραγμάτων, δημιουργείται η χαμηλή αυτοεκτίμηση που μαστίζει τον κόσμο στις μέρες μας. Εφόσον είναι δεδομένο πως δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να είμαστε αψεγάδιαστοι (βασισμένο στα υπάρχοντα δεδομένα της κοινωνίας μας), μα συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μόνο στην απόλυτη τελειότητά μας θα μπορέσουμε να γίνουμε αποδεκτοί από τον εαυτό μας και κατ’ επέκτασή και από τους άλλους, είμαστε διαρκώς ενάντια στον εαυτό μας, προσπαθώντας να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτά που μας αποκλείουν από την ολοκληρωμένη αποδοχή και αγάπη.

Με αυτόν τον μεγάλο πρόλογο, καταλήγω στο θέμα που θέτεις λόγο της μυωπίας που απέκτησες και των γυαλιών οράσεως που θα πρέπει να φορέσεις. Αν και δεν σου φαίνεται λογική η ανασφάλεια που νιώθεις, πιθανώς να προέρχεται από βαθύτερα αίτια τα οποία να την δικαιολογούν. Αν μέχρι στιγμής ένιωθες πως ήσουν λίγο-πολύ σαν τους φίλους και συνομήλικούς σου, αυτή η αλλαγή, όσο μηδαμινή και αν φαντάζει/είναι, εσένα μπορεί να σου προξένησε αμφιβολίες για το αν θα συνεχίσεις να ‘ανήκεις’. Μεγάλο θέμα το ‘ανήκω’ που σηκώνει εκτενή ανάλυση! Εάν, όντως, έχει έτσι το θέμα, καλό είναι να κατανοήσεις αυτές τις ανασφάλειες από την ρίζα τους. Αναρωτήσου: είναι αρκετά τραγικό το να έχει κάποιος μυωπία ώστε να τον απορρίψει ο κοινωνικός του κύκλος; Η απάντηση, ακόμα και σε ένα πολύ πιο πολύπλοκο θέμα, θα πρέπει πάντα να είναι ‘όχι’. Αν είναι ‘ναι’ τότε καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις τα άτομα που κάνεις παρέα και να αξιολογήσεις εις βάθους την σχέση σας. Τι σας συνέδεε μέχρι τώρα; Είχε ουσία ή ήταν απλά φιλία που διαμορφώθηκε ώστε κάθε μέλος της παρέας να καλύψει ένα προσωπικό του κενό; Αν τείνεις προς την δεύτερη επιλογή τότε, είτε σε απορρίψουν, είτε όχι, θα έχει σημασία για το ποιος είσαι και για την αξία σου;

Το πιθανότερο είναι, πως είτε είναι πραγματικές οι φιλίες σου είτε όχι, δύσκολο είναι να σε κάνει πέρα ο κοινωνικός σου κύκλος λόγο γυαλιών μυωπίας, ειδικά εφόσον τα φοράει το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου. Μα αυτό που βιώνεις είναι μια καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση και επανεξέταση των αξιών μα και των αναγκών σου. Αν ο κύκλος σου περιέχει άτομα που μένουν μόνο στην επιφάνεια μπορεί αυτό να μη σε καλύπτει πλέον και αυτή η ανασφάλεια απλά να ήταν μια ευκαιρία για να το συνειδητοποιήσεις πως τώρα είσαι σε άλλη φάση της ζωής σου. Αν πάλι η ανασφάλεια προέρχεται περισσότερο από εσωτερικούς παράγοντες παρά από φόβο απόρριψης από τους άλλους, καλό είναι και πάλι να αξιολογήσεις τι πράγματα θεωρείς ουσιώδη – υπάρχουν όντως λίστες με εξωτερικούς παράγοντες που πρέπει να πληρούμε για να έχουμε αξία και υπόσταση; Η αγάπη και η ομορφιά πηγάζουν από μέσα μας και από κει, λοιπόν, προέρχεται η αποδοχή και η αξία μας. Οι εξωγενείς παράγοντες δεν έχουν τη δύναμη να μας κλονίσουν εκτός εάν εμείς τους δίνουμε περισσότερη αξία από αυτή που τους αρμόζει. Γι’ αυτό σου ξαναλέω: κάνε καλή αξιολόγηση και επανεξέταση…

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, προφανώς γνωρίζεις πως υπάρχει και η επιλογή των φακών επαφής, κάτι που όμως δεν επιλύει το πρόβλημα στη βάση του - απλώς το συγκαλύπτει. Καλό είναι να μην αποφεύγουμε τα προβλήματα με λύσεις “handsplast” μα να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία εις βάθους ώστε να μη εμφανιστεί στο μέλλον σε πιο έντονη μορφή.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.