Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Σοκάρουν τα στοιχεία για τον υποσιτισμό σε σχολεία


Σοβαρές οι καθυστερήσεις σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια τροφίμων.

Περιστατικά παιδιών με υποσιτισμό σε σχολεία του δήμου Αθηναίων, κοινοποίησαν εκπαιδευτικοί σήμερα, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων, αφού οι σοβαρές καθυστερήσεις στο διεθνή διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων - ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ - έχει στερήσει το Δημοτικό Βρεφοκομείο από τη δυνατότητα να προετοιμάζει καθημερινά 10.500 μερίδες φαγητού που διανέμονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία και στα συσσίτια του δήμου.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η τροφοδοσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου γίνεται από χορηγίες, με αποτέλεσμα να προετοιμάζονται μόνον οι 4.500 μερίδες φαγητού για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στα σχολεία δεν μοιράζονται μερίδες, ενώ τα συσσίτια του δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει κέτερινγκ που έχει και στο παρελθόν διανείμει μερίδες στα συσσίτια.

Δυο εκπαιδευτικοί, η Ανδριανή Προκόπη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Παρθενώνας» και ο Μαριόλης Δημήτρης από τον Α' Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Αμπελόκηποι», αναφέρθηκαν σε περιστατικά υποσιτισμού παιδιών στα σχολεία. Οι δυο εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν την κατάσταση «δραματική», σημείωσαν, ότι καλούνται «να διδάξουν σε παιδιά που πεινάνε», ενώ ο κ. Μαριόλης αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση «παιδιού που είχε να φάει δυο ημέρες».

Κατά την περσινή σχολική χρονιά διανέμονταν από το δήμο 1.200 μερίδες σε παιδιά σχολείων, ενώ - όπως είπε ο κ. Μαριόλης - τη φετινή χρονιά τα αιτήματα αυξήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς κατά 600. Όπως εξήγησε, τα αιτήματα συμπληρώνονται από τους διευθυντές των σχολείων -οπότε δεν τίθεται θέμα μη αξιοπιστίας τους- και ο αριθμός τους είναι σταθερά αυξητικός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης διαβεβαίωσε, ότι το πρόβλημα θα λυθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Παρόλα αυτά, ο διαγωνισμός -όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου- έχει μπλοκάρει εδώ και ένα χρόνο και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Ευθύνες για την κατάσταση αποδόθηκαν από τον κ. Καμίνη σε γραφειοκρατικά προσκόμματα, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Μπρούλιας σημείωσε ότι «ευθύνες υπάρχουν και σε εμάς και στην κυβέρνηση».

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος για το Παιδί και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Μαρία Ηλιοπούλου, οι διεθνείς διαγωνισμοί και οι υψηλές εγγυητικές επιστολές που αυτοί προϋποθέτουν έχουν ως συνέπεια να εξαιρείται από τους διαγωνισμούς ένας μεγάλος αριθμός προμηθευτών και να δημιουργούνται έντονες διαμάχες μεταξύ των λίγων προμηθευτών που πληρούν τα κριτήρια. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς διαγωνισμοί στερούν τη δυνατότητα επιμερισμού -που θεωρείται κατάτμηση- και μοιραία στερείται η δυνατότητα ευελιξίας μεταξύ προμηθευτών.

Η διαδικασία, που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, οδήγησε τον δημοτικό σύμβουλο Νίκο Σοφιανό να σημειώσει: «Μπορεί να φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις οδηγίες για τους διεθνείς διαγωνισμούς, στα σχολεία μας όμως έχουμε φαινόμενα υποσιτισμού. Δεν παρέχουμε ό,τι διαφημίζετε».

Ο κ. Καμίνης σημείωσε, ότι οι μερίδες φαγητού στα σχολεία ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχές το 2012 με 200 μερίδες, που το 2013 αυξήθηκαν στις 500 μερίδες και έφθασαν το 2014 στις 1.200 μερίδες. Η κ. Ηλιοπούλου σημείωσε στο ΑΠΕ, ότι ο δήμος θα μπορούσε να αποκεντρώσει τα συσσίτια στα δημοτικά διαμερίσματα με τη δημιουργία τραπεζαριών.

Το ίδιο το Δημοτικό Βρεφοκομείο, εάν αύξαινε τα μαγειρεία από τρία σε τέσσερα και εφόσον «το υπουργείο Παιδείας βάλει κι αυτό το χέρι στην τσέπη» -σημείωσε- θα μπορούσε να σιτίζει εκτός από τους αστέγους, και όλους τους μαθητές των ολοήμερων σχολείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.