Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη


Πώς θα καλυφθούν πιθανές δημοσιονομικές απώλειες.

Η χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - και οι εξαγγελίες, που το συνοδεύουν για ελαφρύνσεις και μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης - είναι πρόγραμμα τετραετίας, έχει ήδη εγείρει συζητήσεις για το αν, πώς και πότε θα εφαρμοστούν παρεμβάσεις, που ήδη έχουν εξαγγελθεί με λεπτομέρειες, από υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με θέματα, όπως η διεύρυνση της ρύθμισης των 100 δόσεων, τα κόκκινα δάνεια, τις επικουρικές συντάξεις, τον ΕΝΦΙΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ας δούμε, λοιπόν, ένα προς ένα τα κρίσιμα μέτωπα για την τσέπη των φορολογουμένων και την οικονομία.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ-ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Πρόκειται για τα δύο νομοσχέδια, που ήδη έχουν παρουσιαστεί από το οικονομικό επιτελείο. Η κατάθεσή τους, όμως, μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει πρώτα η συνεννόηση με τους δανειστές.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για άμεση αντιμετώπιση αυτών των δύο θεμάτων, άμεσα, και όχι στο τέλος του τετραμήνου και, μάλιστα, «με θεραπευτικό τρόπο». Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πρόκειται για μέτρα, που δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, αντίθετα - για την περίπτωση των 100 δόσεων - θεωρεί πως θα βοηθήσουν την είσπραξη εσόδων.

Πρόκειται για δύο θέματα, τα οποία αποτελούν κόκκινο πανί για τους δανειστές. Για τα χρέη, ειδικότερα, η άρνησή τους είναι εμμονική - η εφαρμογή της ρύθμισης είχε αποτελέσει μονομερής κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης. Να σημειωθεί, πάντως, ότι εδώ και δύο μέρες, εξετάζονται ήδη αλλαγές στα όσα εξήγγειλε η Νάντια Βαλαβάνη.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% θα προηγηθεί της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της αντικατάστασής του από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Και, όπως λένε, πρόκειται για παρέμβαση, που θα γίνει μέσα σε αυτό το τετράμηνο. Η αναφορά, πάντως, του υπουργού Οικονομικών, ότι «Δεν έχουμε σκοπό να αντικαταστήσουμε ΕΝΦΙΑ και να έχουμε τρύπα στον προϋπολογισμό», δείχνει τις επιφυλάξεις της τρόικας και δημιουργεί νέα δεδομένα (θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρεν, είχε δηλώσει στα τέλη του 2013 ότι οι αντικειμενικές θα αναπροσαρμοστούν το 2016).

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 12.000 ΕΥΡΩ

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα νομοθετηθεί το φετινό φθινόπωρο. Το οικονομικό επιτελείο έβαλε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να δει μέχρι τότε την πορεία των εσόδων και να πράξει ανάλογα. Δεν αναμένεται να περιλαμβάνεται στη λίστα.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί τη μεγαλύτερη βόμβα για την κυβέρνηση. Τα οικονομικά των ταμείων βρίσκονται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, όπως άλλωστε δήλωσε μέσα στην εβδομάδα και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, Γιώργος Ρωμανιάς. Ο Γιάννης Βαρουφάκης είπε ότι το ασφαλιστικό δε θα είναι στη λίστα, που θα παραδώσει τη Δευτέρα, και διαβεβαίωσε ότι μειώσεις στις συντάξεις δε θα υπάρξουν, ούτε στις κύριες, ούτε στις επικουρικές συντάξεις. Μεγάλο ζητούμενο είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία, που στην ουσία οδηγεί σε μείωση συντάξεων, για την οποία «οι δανειστές είναι ελαστικοί».

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, ώστε να μην υπάρχουν αναταράξεις στην αγορά εργασίας και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς διατυπώθηκαν έντονες ενστάσεις από τους εταίρους μας. Εξετάζονται εναλλακτικές παρεμβάσεις, καθώς “τα χαμηλά επίπεδα ζωής μπορούν να διευθετηθούν με τρόπο, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, σε συνεννόηση με τους εταίρους”.

(ΕΠΑΝΑ-)ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Οι 5.500 δημόσιοι υπάλληλοι, που επιδιώκει να επαναπροσλάβει η κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα επανέλθουν στις θέσεις τους, καθώς το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσα από εξοικονομήσεις δαπανών σε κάθε υπουργείο.

13η ΣΥΝΤΑΞΗ

Το Δώρο Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ θα νομοθετηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν τα χρήματα για το κόστος εφαρμογής του.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει μια λίστα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, στην οποία, για όποιο μέτρο προτείνει, πρέπει είτε να παρουσιάζει κάποιο ισοδύναμό του, είτε να αποδεικνύει ότι δε δημιουργεί προβλήματα στον προϋπολογισμό και στη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.