Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με ένα ταξιδάκι


Οι διακοπές είναι το καλύτερο φάρμακο.

Όλοι γνωρίζουν ότι ένα ταξιδάκι αναψυχής –έστω και μια μονοήμερη εκδρομή- μακριά από υποχρεώσεις, έγνοιες, προβλήματα και σκοτούρες μάς ανανεώνει και βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Εκτός όμως από τα άμεσα ψυχολογικά οφέλη, τα ταξίδια ενισχύουν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «η ομορφιά και το δέος που μας προκαλεί ένα αξιοθέατο, ένα τοπίο ή έργο τέχνης κάνουν καλό στον οργανισμό μας και συγκεκριμένα, στο ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια συνέδεσε τα θετικά συναισθήματα που νιώθει κανείς σε ένα νέο προορισμό–ιδιαίτερα αυτά που προκαλούνται από το δέος που αισθανόμαστε παρατηρώντας ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, μια καλλιτεχνική δημιουργία ή κάτι που σχετίζεται με την πνευματικότητα-με τα χαμηλά επίπεδα προ-φλεγμονδών κυτοκινών –πρωτεΐνες που δίνουν σήμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να «εργαστεί» πιο σκληρά.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα θετικά συναισθήματα σχετίζονται με τους δείκτες καλής υγείας» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Jennifer Stellar.

Ενώ οι κυτοκίνες είναι απαραίτητες για τη συγκέντρωση των κυττάρων στα «πεδία μάχης» του σώματος έτσι ώστε να καταπολεμούν τις λοιμώξεις, τις ασθένειες και τα τραύματα, τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα των κυτοκινών συνδέονται με προβλήματα υγείας και διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές ασθένειες, η αρθρίτιδα ακόμη και η νόσος του Αλτσχάιμερ και η κλινική κατάθλιψη.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι η υγιεινή διατροφή, η καλή ποιότητα ύπνου και η σωματική δραστηριότητα ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού έναντι των σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Η έρευνα όμως αυτή, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Emotion, είναι η πρώτη που μελετά το ρόλο των θετικών συναισθημάτων ως «οπλοστάσιο» του οργανισμού.

«Αυτό το δέος, ο θαυμασμός και η ομορφιά που νιώθει κανείς προωθούν πιο υγιεινά επίπεδα κυτοκινών και δείχνουν ότι τα πράγματα που κάνουμε για να βιώσουμε ακριβώς αυτά τα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα μια βόλτα στη φύση, ένα ταξίδι, το άκουσμα μουσικής ή η απόλαυση ενός έργου τέχνης, έχουν άμεση επίδραση στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής» πρόσθεσε από την πλευρά του ο ψυχολόγος Dacher Keltner.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.