Η πρακτική άσκηση τους γλιτώνει από το «σοκ» της πρώτης μέρας στην «αυριανή» τους δουλειά.
Μία αληθινή εμπειρία των εργασιακών συνθηκών, που τους επιφυλάσσει το επαγγελματικό τους μέλλον, συνιστά για τους φοιτητές η πρακτική άσκηση. Το 2014, δύο χιλιάδες φοιτητές, από 23 Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εργάστηκαν -με αμοιβή και ασφάλιση- για διάστημα ενός έως τεσσάρων μηνών, σε 1.600 δημόσιους και ιδιωτικούς Φορείς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών ΑΠΘ», που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους.
«Ο στόχος της πρακτικής άσκησης είναι οι φοιτητές, ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους και βγαίνοντας στην αγορά εργασίας να αποφύγουν το σοκ της πρώτης μέρας, πριν πάρουν το πτυχίο να βιώσουν πραγματικές συνθήκες εργασίας. Η πρακτική άσκηση βοηθάει τους φοιτητές να βελτιώσουν τις σπουδές τους, να θεραπεύσουν ενδεχόμενες αδυναμίες τους και να επιλέξουν μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά ακόμη και να βρουν μελλοντικά δουλειά, καθώς όταν ένας φορέας θα αναζητήσει κάποιο στέλεχος, θα απευθυνθεί σε εκείνον, τις δεξιότητες του οποίου γνώρισε προσωπικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιδρυματικά Υπεύθυνος του έργου, καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Αντώνης Κορωναίος.
Μεθαύριο, Πέμπτη, το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση απολογισμού για το έτος 2014, στη διάρκεια της οποίας θα βραβευτούν φοιτητές και φοιτήτριες και επόπτες Φορέων Υποδοχής με τις καλύτερες πρακτικές του έτους (φοιτητές που ολοκλήρωσαν την πρακτική άσκηση μέχρι το Φλεβάρη 2014). Η αναλογία ιδιωτικών φορέων υποδοχής φοιτητών προς τους δημόσιους είναι 70% με 30%. «Και οι πρακτικές ασκήσεις στο δημόσιο δεν είναι σε γραφεία, γενικώς προσπαθούμε να στέλνουμε τους φοιτητές σε όσο πιο up-to-date δουλειές, που προσφέρουν μελλοντική προοπτική», σημείωσε ο κ.Κορωναίος, προσθέτοντας ότι «το επίπεδο πρακτικών ασκήσεων κυμαίνεται από πολύ καλό μέχρι άριστο, ενώ και το επίπεδο των φορέων διαρκώς βελτιώνεται».
Τα 23 Τμήματα του ΑΠΘ που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι: Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Βιολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γεωλογίας, Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κτηνιατρικής, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Μηχανολόγων Μηχανικών, Οικονομικών Επιστημών, Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Πολιτικών Επιστημών, Πολιτικών Μηχανικών, Φυσικής, Χημείας, Χημικών Μηχανικών και Ψυχολογίας.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.