Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση του συλλόγου σχετικά με την συνταγογράφηση φαρμάκων των επιπλοκών της Θαλασσαιμίας και της Δρεπανοκυτταρικής Νόσου από τους θεράποντες ιατρούς των Μονάδων


Πάγιο αίτημα του συλλόγου μας είναι οι ιατροί που παρακολουθούν ασθενείς με Δρεπανοκυτταρική Νόσο (Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία) να μπορούν να συνταγογραφούν και τα φάρμακα των επιπλοκών της νόσου, προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πασχόντων.

Με μεγάλη ανακούφιση πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κος Δ. Κοντός, εξέδωσε τη με Αρ. Πρωτ. ΔΒ4Γ/οικ.2632/27-1-2015 απόφασή του «Σχετικά με την συνταγογράφηση φαρμάκων των επιπλοκών της Θαλασσαιμίας και της Δρεπανοκυτταρικής Νόσου από τους θεράποντες ιατρούς των Μονάδων».

Διαβάζοντας όμως την ως άνω απόφαση διαπιστώνουμε ότι: α) περιλαμβάνει μόνο τους ιατρούς των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου και β) «οι συνταγές αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από γνωμάτευση του ειδικού ιατρού που έκανε τη διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης-επιπλοκής».

Επομένως, η απόφαση αυτή αυτοαναιρείται, ελαττώνοντας το πεδίο εφαρμογής της, και δεν πετυχαίνει το σκοπό της «αποφυγής της ταλαιπωρίας των συγκεκριμένων κατηγοριών ασθενών» που η ίδια αναφέρει.

Στην πράξη υπάρχουν ιατροί που δεν ανήκουν σε Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, οι οποίοι παρακολουθούν ασθενείς με Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που γιατρο πρέπει να συνταγογραφήσουν κάποιο σκεύασμα χωρίς να υπάρχει γνωμάτευση ειδικού ιατρού και οι περιπτώσεις αυτές είναι καθημερινές.

Για παράδειγμα, μια επώδυνη κρίση της Νόσου σε μια άρθρωση συχνά ακολουθείται από μια εμπύρετο φλεγμονή, η οποία χρήζει αντιβίωσης. Η συνταγογράφηση αυτή θα πρέπει να μπορεί να γίνεται από τον ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή, δεδομένου ότι το ιατρικό ιστορικό του και η κλινική του εικόνα το επιβάλουν.

Ίσως με μια πρώτη ματιά η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να φαίνεται σωστή και είναι σωστή εν μέρει. Όμως δεν περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι ιατροί. Αυτό ίσως να οφείλεται σε έλλειψη εμπειρίας και μη γνώση της καθημερινότητας από πλευράς ΕΟΠΥΥ και δεν τους αδικούμε γι αυτό.

Όμως, έχουμε προσφερθεί πολλές φορές να συναντήσουμε τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ και να τους εξηγήσουμε από κοντά τα προβλήματά μας χωρίς ανταπόκριση. Επίσης, συμμετείχαμε στη δημόσια διαβούλευση για τον «Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας» και πάλι δεν είδαμε ανταπόκριση… Αυτό δεν μπορούμε να τους το συγχωρήσουμε!

Επομένως, το αίτημα μας για συνταγογράφηση ΟΛΩΝ των φαρμάκων από ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς που παρακολουθούν ασθενείς με Δρεπανοκυτταρική Νόσο παραμένει ανοικτό.

Θα θέλαμε να κλείσουμε την αναφορά αυτή παραθέτοντας κάποια από τα πάγια αιτήματά μας σχετικά με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα οποία έχουν αναδειχθεί και μέσω της Ομοσπονδίας μας (Ε.Ο.ΘΑ.) και της ΕΣΑμεΑ:

• Άρση του περιορισμού συνταγογράφησης και εκτέλεσης διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα τον ιατρό, την κατηγορία εξέτασης και το διαγνωστικό κέντρο.

• Οι πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική Νόσο να εξαιρούνται από την καταβολή της συμμετοχής του 15% για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις.

• Κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ του κόστους των ειδικών εξετάσεων που απαιτούνται από τη Νόσο, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται καθόλου (π.χ. μέτρηση βιταμίνης D, PCR για τον έλεγχο της ηπατίτιδας C, κλπ).

• Κάλυψη εξόδων αποκλειστικής νοσηλεύτριας, αφού κατά τη διάρκεια των επώδυνων κρίσεων της νόσου ο ασθενής χρειάζεται συνεχή βοήθεια.

• Όλες οι εξετάσεις για την πρόληψη της Δρεπανοκυτταρική Νόσου να πραγματοποιούνται δωρεάν χωρίς συμμετοχή για το σύνολο του πληθυσμού.

• Να καταργηθεί η συμμετοχή των πασχόντων για την αγορά αντλίας αποσιδήρωσης.

• Οι πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική Νόσο να απαλλάσσονται από την καταβολή εισιτηρίου 25 ευρώ για την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.

Πιστεύουμε ότι η καλή πρόθεση από τους υπευθύνους του ΕΟΠΥΥ υπάρχει και θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε στη διάθεσή τους προκειμένου να τους ενημερώνουμε και έτσι να πετυχαίνουμε από κοινού βέλτιστα αποτελέσματα σχετικά με την ανακούφιση των πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Δημήτρης Νικητόπουλος, 

Πρόεδρος ΣΥΠΠΑΔΡΕΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.