Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ο σχεδιασμός για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ


Συνδυασμός παράλληλων δράσεων με φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις.
Ο προσεκτικός υπολογισμός όλων των δεδομένων της αγοράς εργασίας, των αντοχών της οικονομίας, των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων αλλά και των προτάσεων που θα καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μικτά.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επαναφορά του κατώτατου μισθού προβλέπεται, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, ένας συνδυασμός παράλληλων δράσεων με φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις στο επίπεδο των συλλογικών συμβάσεων και στην προστασία από τις ομαδικές απολύσεις.

Ετσι, ο νέος υπουργός Εργασίας προχωρά με προσεκτικά βήματα στο θέμα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο κ. Σκουρλέτης δεν επιθυμεί τη δημιουργία ενός «σοκ» στην αγορά εργασίας σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη πολιτικά και οικονομικά.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι σήμερα με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ για όσους είναι άνω των 25 ετών και με 510 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών αμείβονται 140.000 μισθωτοί, δηλαδή περίπου το 9,5% του συνόλου των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.

Οι βασικές προτεραιότητες

Στις βασικές προτεραιότητες του υπουργού Εργασίας είναι τα εξής βήματα:

α) Αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων που καταργήθηκαν με νόμους του μνημονίου.

β) Επαναφορά της μετενέργειας των συμβάσεων στους έξι μήνες, από τρεις που είναι σήμερα.

γ) Αποκατάσταση της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

δ) Επαναφορά του θεσμικού ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) στην προ μνημονίου εποχή. Ειδικά στο θέμα αυτό ο κ. Σκουρλέτης έχει ως ισχυρό και νομικά αδιαμφισβήτητο επιχείρημα την περσινή απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2014), με την οποία δίνεται η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία σε οποιοδήποτε από τα δύο μέρη των διαπραγματεύσεων (εργοδότες - εργαζόμενοι) θέλει να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

ε) Διάλογος του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους. Ταυτόχρονα θα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διάλογος της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

στ) Παράλληλη συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων με φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, τα οποία θα έχουν ως στόχο την τόνωση της αγοράς εργασίας και τη διευκόλυνση των προσλήψεων, εν όψει του ανοίγματος της νέας τουριστικής περιόδου. Ηδη ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε νέες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις

Κύκλοι του ΣΕΒ τονίζουν ότι πάγια θέση του συνδέσμου είναι τα θέματα της αγοράς εργασίας και της απασχόλησης να επιλύονται, όσο αυτό είναι δυνατό, στο πλαίσιο του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων ή με τριμερή διαβούλευση και επισημαίνουν ότι «τα μέλη του ΣΕΒ, οι οργανωμένες ελληνικές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους αμείβουν τους εργαζόμενούς τους με μισθούς που υπερβαίνουν το επίπεδο του κατώτατου μισθού και αποτελούν κύριους αιμοδότες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα έσοδα του κράτους.

Οι επιχειρήσεις αυτές είναι που θα δώσουν τη δυνατότητα, σε ένα αναπτυξιακό κλίμα, να βελτιωθούν οι αμοιβές και να ανακτηθούν χαμένες θέσεις εργασίας για να βρουν απασχόληση οι σημερινοί άνεργοι, που είναι και οι μεγάλοι απόντες από τις συνήθεις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε, πριν ληφθεί οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, να υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για θέματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο ΣΕΒ θα προσέλθει στον διάλογο αυτό με καλή πίστη και θέσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στην αύξηση της απασχόλησης».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης εκτιμά ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο επίπεδο των κοινωνικών εταίρων με την οποία να ικανοποιούνται τα αιτήματα των εργαζομένων. Οπως επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης, «ο τουρισμός σε κάθε περίπτωση πληρώνει με 751 ευρώ.

Πέρυσι δημιουργήθηκαν 110.000 θέσεις εργασίας και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν το ζήτημα της επιβίωσης των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Νομίζω, πάντως, ότι στόχος είναι να προχωρήσουμε σε μια σταδιακή αποκατάσταση των μισθών με δεδομένο ότι ο τουρισμός πάει καλά και νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Στρατηγική

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν το δεδομένο ότι από τις 214.409 επιχειρήσεις που κατέθεσαν στοιχεία για την απασχόληση των μισθωτών στο σύστημα «Εργάνη», οι 210.949 επιχειρήσεις απασχολούν μέχρι 49 μισθωτούς και οι 3.460 επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 50 μισθωτούς.

Άρα, στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ δεσπόζουσα θέση έχει το γεγονός ότι στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.