Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Σε 29 χώρες ασκείται η πρακτική ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων των γυναικών


Στις 6 Φεβρουαρίου η Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής.

Σε 29 χώρες στον κόσμο εξακολουθεί να εφαρμόζεται η πρακτική του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών, η πλειοψηφία των οποίων πιστεύει ότι η πρακτική θα πρέπει να τερματιστεί.

Αυτό επισημαίνει η UNICEF με αφορμή την αυριανή Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Αυτή η πρακτική είναι σχεδόν καθολική στη Σομαλία, τη Γουϊνέα, το Τζιμπουτί και την Αίγυπτο. Σε αυτές τις χώρες, όπως και στο Μάλι, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γκάμπια, εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα υποστήριξης, όπου περισσότερες από τις μισές γυναίκες πιστεύουν ότι η πρακτική πρέπει να συνεχιστεί.

Αντίθετα, η μείωση στην εξάπλωση της πρακτικής στις νεότερες ηλικίες είναι έντονη σε ορισμένες χώρες, όπως η Κένυα και η Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες ηλικίας 45 έως 49 ετών είναι περίπου τρεις φορές πιο πιθανό να την έχουν υποστεί σε σχέση με τα κορίτσια 15 έως 19 ετών.

Επίσης, στο Μπενίν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, τη Λιβερία και τη Νιγηρία, η εξάπλωση μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ μεταξύ των έφηβων κοριτσιών σε σύγκριση με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αντίθετα, δεν έχουν διαπιστωθεί σημαντικές αλλαγές στην εξάπλωση μεταξύ των διαφορετικών γενεών στο Τσαντ, το Τζιμπουτί, την Γκάμπια, τη Γουινέα- Μπισάο, το Μάλι, τη Σενεγάλη, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη.

Όπως επισημαίνει η UNICEF, εάν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, περισσότερα από 30 εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να πέσουν θύματα αυτής της πρακτικής πριν από το 15ο έτος της ηλικίας τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.