Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Σε διαθεσιμότητα για 18 μήνες πάνω από 1.600 εκπαιδευτικοί


Ζητούν την επιστροφή τους στα σχολεία.

Ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, το υπουργείο Παιδείας δαπανά κονδύλια για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ώστε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθητών κατηργημένων τομέων των ΕΠΑΛ που η φοίτησή τους χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε προκήρυξη πρόσληψης ωρομίσθιου προσωπικού από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου:

«Ο διευθυντής της διεύθυνσης Δ.Ε. Ηρακλείου, έχοντας υπόψη την πρ.16 του αρθ.14 του Ν.1566/1985 και με το αρ. πρ.152404/Γ2/24-09-2014 έγγραφο της Δ/νσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τμήμα Β΄ & του Υ.ΠΑΙ.Θ., το αρ. πρ.159460/Γ2/3-10-2014 έγγραφο της Δ/νσης Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τμήμα Α΄ προκηρύσσει την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, για την διεξαγωγή εξετάσεων των μαθητών με ανεπαρκή φοίτηση, των κλάδων:

ΠΕ 18.33 Βρεφονηπιοκομίας
ΠΕ 18.25 Φυσιοθεραπείας

Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν τα τυπικά προσόντα σύμφωνα με την υπ΄αρ. 131128/Δ2/18.8.2014 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. , καλούνται να υποβάλλουν αίτηση στη Δ/νση Δ.Ε. Ηρακλείου, Ταχ.Δ/νση: Μονοφατσίου 8, 3ος όροφος Γραφείο 4, από 9-02-2015 έως και τις 13-02-2015 και ώρα 09.00 έως 13:00».

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας με τη σειρά της προχώρησε στην προκήρυξη θέσης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού ΠΕ 18.01 (ή 18.26) Γραφικών Τεχνών (ή Γραφιστικής), για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του 1ουΕΠΑΛ Κατερίνης (για 4 ώρες εβδομαδιαίως), προκειμένου να διδάξει μαθήματα της ειδικότητάς του.

Αυτά είναι ελάχιστα μόνο παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η επιστροφή των διαθέσιμων εκπαιδευτικών στις θέσεις τους δεν έχει οικονομικό κόστος αφού οι άνθρωποι αυτοί, που εδώ και 18 μήνες αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον λαμβάνουν το 75% του μισθού τους, ενώ από την άλλη το υπουργείο Παιδείας το διάστημα της διαθεσιμότητας προσλαμβάνει ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Θα είχε μάλιστα ενδιαφέρον αν δίνονταν αναλυτικά στοιχεία για τα ποσά που δαπανήθηκαν για το σύνολο των προσλήψεων των σχολικών ετών 2013-14 και 2014-15.

Η ευθύνη βαραίνει τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας που από στις 22 Ιουλίου 2013 προχώρησαν στην κατάργηση των Τομέων Υγείας-Πρόνοιας, Γραφικών Τεχνών και Αισθητικής-Κομμωτικής από την Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Ήδη βαδίζουμε στον 19ο μήνα της διαθεσιμότητας και 1.620 εκπαιδευτικοί παραμένουν ακόμα σε διαθεσιμότητα ενώ 85 εξ αυτών αν και δεν έχουν απολυθεί εδώ και 10 μήνες τους έχει γίνει παράνομη περικοπή του μισθού για την οποία κατατέθηκαν μηνύσεις εναντίου των κ. Λοβέρδου και Μητσοτάκη.

Πάγια θέση της νέα κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία των τομέων που καταργήθηκαν και η επανατοποθέτηση των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» τροπολογία για την επαναπρόσληψη των διαθέσιμων εκπαιδευτικών που δεν έγινε δεκτή από την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενώ και στα άμεσα μέτρα που είχε αποφασίσει το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονταν και η επαναλειτουργία των τομέων και ειδικοτήτων που καταργήθηκαν.

Οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα που εδώ και μήνες δίνουν το δικό τους αγώνα για δικαίωση σε γενική συνέλευση τους στις 3 Φεβρουαρίου σχεδόν ομόφωνα κατέληξαν στις παρακάτω αποφάσεις:

A. Να ζητηθεί άμεσα από τη Συντονιστική Επιτροπή -σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ- συνάντηση με τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις παραπάνω συναντήσεις καλούνται οι εκπαιδευτικοί με τη μαζική τους παρουσία να απαιτήσουν την άμεση επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.

B. Να αποστείλουν υπόμνημα που επικαιροποιεί τους στόχους τους, στις νέες πολιτικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα ζητάνε:

«1. Άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας για να ξεκινήσει η μισθοδοσία των 85 συναδέλφων μας, που έχει διακοπεί από 22/3/2014.

2. Με την έναρξη του νομοθετικού έργου της νέας βουλής, να ψηφιστεί άμεσα –εντός του Φεβρουαρίου- νομοσχέδιο που να προβλέπει :

α) Την παράταση της διαθεσιμότητας από 22/3/14 μέχρι σήμερα, για τους 85 συναδέλφους μας που δεν είχαν κάνει αιτήσεις στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ,

β) την επανασύσταση και των 50 ειδικοτήτων -των κλάδων και κατηγοριών- του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν με το άρθρο 82 του νόμου 4172/13,

γ) την άρση της διαθεσιμότητας, των εκπαιδευτικών που ακόμα παραμένουν σε αυτήν και την τοποθέτησή τους αυτόματα, στις οργανικές θέσεις που κατείχαν,

δ) την επανασύσταση και επαναλειτουργία στο ΕΠΑΛ, από το σχολικό έτος 2015-2016, των Τομέων Υγείας-Πρόνοιας, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Αισθητικής-Κομμωτικής που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ με το νόμο 4186/13 και

ε) να δοθεί δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς των παραπάνω ειδικοτήτων μετατάχθηκαν σε διοικητικές προσωποπαγείς θέσεις ή μετατάχθηκαν με βάση την προκήρυξη 6/2013 του ΑΣΕΠ ή ωθήθηκαν στην σύνταξη χωρίς τη θέλησή τους -ενώ δεν έχουν συμπληρώσει τα έτη για πλήρη σύνταξη-, να μπορούν με αίτησή τους να επανατοποθετηθούν στις οργανικές τους θέσεις από την 1-9-15».

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα όπου μπορεί κανείς να διαβάσει και το υπόμνημά τους με τα αιτήματα προς τους κυρίους Κουράκη και Μπαλτά.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα ξεκινήσουν την Κυριακή, αναμένεται να γίνει αναφορά και στην επαναλειτουργία των καταργημένων ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ από το Σεπτέμβριο του 2015 και στην επανατοποθέτηση των διαθέσιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.