Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Σπάνια περγαμηνή εκτίθεται στην Κύπρο


Το «Λειτουργικό της Ρόδου» παρουσιάζεται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Το σπάνιο διακοσμημένο χειρόγραφο σε περγαμηνή, με την ονομασία «Λειτουργικό της Ρόδου», από το Μουσείο του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη του Λονδίνου, περιλαμβάνεται μεταξύ των εκθεμάτων της πρώτης διεθνούς προσωρινής έκθεσης της Λεβεντείου Πινακοθήκης στην Κύπρο, με θέμα «Ιστορίες της Γέννησης».

Η έκθεση είναι αφιερωμένη τόσο στο πνεύμα της του Χριστού Θείας Γεννήσεως και πώς αυτή παρουσιάζεται και εικονογραφείται από τη Βυζαντινή Τέχνη μέχρι τον 20ο αιώνα, όσο και στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ιστορίας της Τέχνης κατά την περίοδο αυτή.

Το «Λειτουργικό της Ρόδου» προσφέρθηκε ως δώρο το 1504 στο Τάγμα του Αγίου Ιωάννη από ένα γάλλο ιππότη, τον Charles Aleman de Rochechenard, ηγούμενο του Saint-Gilles, του οποίου ο θυρεός εμφανίζεται συχνά στη διακόσμηση.

Περιλαμβάνει την Καθολική Λειτουργία και δύο ολοσέλιδες μινιατούρες με τη Σταύρωση και τον Θεό - Πατέρα.

Επιπρόσθετα, περιέχει 26 ημισέλιδες μινιατούρες που απεικονίζουν σημαντικές Λειτουργίες του Καθολικού θρησκευτικού ημερολογίου.

Τρεις συγκεκριμένες σελίδες απεικονίζουν τη Γέννηση, τον Ευαγγελισμό των Ποιμένων και την Προσκύνηση των Ποιμένων.

Με την άδεια του Μουσείου στη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζεται κάθε μήνα μια από τις τρεις αυτές σκηνές.

Μέχρι χθες το «Λειτουργικό» ήταν ανοικτό στη σελίδα, που απεικονίζει τη Γέννηση.

Από σήμερα και μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα ανοίξει στη σελίδα με τον Ευαγγελισμό των Ποιμένων, στη δε συνέχεια και μέχρι το τέλος της έκθεσης στις 5 Μαρτίου θα ανοίξει στη σελίδα με την Προσκήνηση των Ποιμένων.

Το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, το οποίο είναι, επίσης, γνωστό ως Οσπιταλιέροι και Ιππότες της Μάλτας, ιδρύθηκε στην Ιερουσαλήμ τον 11ο αιώνα. Ως θρησκευτικό στρατιωτικό τάγμα, οι ιππότες του φρόντιζαν ασθενείς και προσκυνητές και πολεμούσαν στις Σταυροφορίες. Μετά από διαδοχικές ήττες από τις ισλαμικές δυνάμεις, το Τάγμα υποχώρησε σταδιακά προς τα δυτικά της Μεσογείου και εγκαταστάθηκε αρχικά στην Κύπρο, στη συνέχεια στη Ρόδο και εν τέλει στη Μάλτα, όπου παρέμεινε από το 1530 έως την εισβολή του Ναπολέοντα το 1798.

Σήμερα το Τάγμα συνεχίζει την παράδοση της φροντίδας ασθενών ως μια αποκλειστικά ανθρωπιστική οργάνωση θρησκευτικού χαρακτήρα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.