Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Εγκληματίας μάλλον γεννιέσαι, δε γίνεσαι...


Ερευνητές εντόπισαν δύο γονίδια που συνδέονται με την κακή συμπεριφορά.

Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Μια ομάδα ερευνητών από τη Σουηδία φαίνεται ότι οδηγείται στο συμπέρασμα, ότι οι βίαιοι εγκληματίες… μάλλον γεννιούνται και δε γίνονται.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι βίαιοι κακοποιοί δεν γίνονται τέτοιοι εξαιτίας της κοινωνίας στην οποία ζουν, αλλά γεννήθηκαν με αυτά τα χαρακτηριστικά στο DNA τους.

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο γονίδια, τα οποία μπορεί να συνδέονται με την ακραία βίαιη συμπεριφορά, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Ένα από αυτά είναι παραλλαγή της καντερίνης 13 (cadherin 13 -CDH13), η οποία συμμετέχει στη νευρική συνδεσιμότητα και έχει συνδεθεί με τον έλεγχο των παρορμήσεων σε εξαιρετικά βίαιους παραβάτες.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας υποστηρίζουν, ότι η πλειοψηφία των βίαιων εγκλημάτων διαπράττεται από μια μικρή ομάδα αντικοινωνικών, κατ’ εξακολούθηση παραβατών. Για το λόγο αυτό ήθελαν να ανακαλύψουν για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει συγκεκριμένα γονίδια με το βίαιο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου ενός γονιδίου που ονομάζεται monoamine oxidase A (MAOA) και το οποίο συμβάλλει στη λιγότερη ανακύκλωση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη.

Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από τα νευρικά κύτταρα, όταν στέλνουν σήματα σε άλλα νευρικά κύτταρα. Παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά επιβράβευσης-κινήτρου.

Προηγούμενες έρευνες γύρω από τη σχέση της ΜΑΟΑ με τη βία, δεν κατέληγαν σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Ο καθηγητής Jari Tiihonen και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα γονίδια 895 Φινλανδών, οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι για εγκληματική συμπεριφορά, ανάλογα με τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει.

Αυτά κυμαίνονταν από μη βίαια αδικήματα –π.χ. κατοχή ναρκωτικών- μέχρι εξαιρετικά βίαια εγκλήματα, όπως η ανθρωποκτονία και η σωματική κακοποίηση.

Οι ερευνητές βρήκαν μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στα βίαια εγκλήματα και το γονίδιο ΜΑΟΑ, με την ισχυρότερη συσχέτιση να εμφανίζεται στην εξαιρετικά βίαιη παραβατική ομάδα.

Μέσα από συμπληρωματική έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας μελέτης σύνδεσης γονιδιώματος, οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο που εμπλέκεται στη νευρωνική συνδεσιμότητα -μια παραλλαγή της καντερίνης 13 (CDH13)- η οποία έχει συνδεθεί με τον έλεγχο παρορμητικότητας των εξαιρετικά βίαιων παραβατών.

«Όταν κάναμε συγκρίσεις με το γενικό πληθυσμό, οι μη βίαιοι παραβάτες δεν παρουσίαζαν καμία παραλλαγή σε μεγαλύτερο βαθμό, κάτι που υποδηλώνει ότι αυτή η γενετική παραλλαγή μπορεί να σχετίζεται με την εξαιρετικά βίαιη συμπεριφορά» εξήγησε ο Dr Tiihonen.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry. Μέσα από αυτά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χαμηλή ανακύκλωση της ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με το γονότυπο MAOA, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης βίαιης συμπεριφοράς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.