Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Υπάρχουν τροφές που προλαμβάνουν τα καρδιακά;


Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους με μοιραία πολλές φορές αποτελέσματα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς μας, σας παρουσιάζουμε λοιπόν τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν και θα σας προστατέψουν από καρδιακά νοσήματα:

1 . Σταφίδες

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι σταφίδες μπορούν να καταπολεμήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν φλεγμονή και ουλίτιδα. Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουλίτιδας, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα στην καρδιά.

2 . Δημητριακά ολικής άλεσης

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από την εμφάνιση στεφανιαίας και καρδιακής νόσου. Στόχος της αφθονίας των τροφίμων που είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, είναι να σας βοηθήσει να μειώσετε «κακή» χοληστερόλη LDL. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες αποτελούν η βρώμη, το κριθάρι, τα φασόλια, οι μπάμιες, οι μελιτζάνες, και τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια.

3. Σολομός / Ψάρια

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων ψάρι την εβδομάδα συσχετίζεται με ένα 30% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μειώνουν την αρτηριακή πίεση ελαφρά και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού.

4. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και μονοακόρεστα λιπαρά. Έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς, καρύδια, πεκάν, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια και κουκουνάρια, έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

5. Σοκολάτα

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας σκούρας σοκολάτας, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία. Η διατήρηση νεανική αιμοφόρα αγγεία μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη τύπου 2, η νόσος των νεφρών και άνοιας.

Επίσης, το κακάο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς περιέχει επικατεχίνη, η οποία ενισχύει το νιτρικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα υγιή αιμοφόρα αγγεία.

6. Ντομάτες

Μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, καθώς και βιταμίνης Α, καλίου και φυτικών ινών, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο. Βοηθούν τόσο στην πρόληψη των ασθενειών όσο και στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

7. Μήλα

Τα μήλα συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσφέρουν εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, αναστέλλουν τις φλεγμονές και προστατεύουν τις αρτηρίες.

8. Ρόδια

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα φρούτα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τα ρόδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιακή υγεία.

9. Μπανάνες

Μια μπανάνα περιέχει περίπου 12 % της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης καλίου. Το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς και την ισορροπία του νατρίου και του νερού στο σώμα. Βοηθά επίσης τα νεφρά να εκκρίνουν την περίσσεια νατρίου, συμβάλλοντας έτσι στην υγιή αρτηριακή πίεση.

10. Κρασί

Η κατανάλωση κρασιού (πάντοτε με μέτρο), προστατεύει την καρδιά σας, αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη, βοηθά στη μείωση των φλεγμονών και στην αραίωση του αίματος (πρόληψη θρόμβων που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο). Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης τα οιστρογόνα, τα οποία προστατεύουν την καρδιά, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδα οιστρογόνων είναι μειωμένα και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.