Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Αναιμία: Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη


Ορισμός:

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στους ιστούς σας. Έχοντας αναιμία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι.Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, Η καθεμία με το δικά της αιτία. Η απώλεια του αίματος είναι η πιο κοινή αιτία της αναιμίας. Η αναιμία μπορεί να είναι προσωρινή ή μακροπρόθεσμη, και αυτό μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν υποψιάζεστε ότι έχετε αναιμία, διότι μπορεί να είναι ένα σημάδι των σοβαρών ασθενειών. Θεραπείες για το εύρος της αναιμίας από τη λήψη συμπληρωμάτων υποβάλλονται σε ιατρικές διαδικασίες. Μπορεί να είστε σε θέση να αποτρέψετε κάποιους τύπους αναιμίας με μια υγιεινή, ποικίλη διατροφή.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της αναιμίας ποικίλλουν ανάλογα με τα αίτια της αναιμίας σας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

κούραση
χλωμό δέρμα
Μια ταχυκαρδία ή αρρυθμία
Δύσπνοια
Ο πόνος στο στήθος
Ζάλη
Γνωστικά προβλήματα
Κρύα χέρια και τα πόδια
Πονοκέφαλος

Αρχικά, η αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια και ναπερνά απαρατήρητη. Αλλά τα συμπτώματα αυξάνονται καθώς επιδεινώνεται η αναιμία.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν αισθάνεστε κουρασμένοι για ανεξήγητους λόγους. Ορισμένοι τύποι αναιμίας, όπως αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου, είναι κοινοί. Μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν ότι η αιμοσφαιρίνη τους είναι χαμηλή, γεγονός που δείχνει αναιμία, όταν πάνε να δώσουν αίμα. Χαμηλή αιμοσφαιρίνη μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα και να διορθωθεί με την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο ή τη λήψηενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος που περιέχει σίδηρο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της απώλειας αίματος στο σώμα σας που μπορεί να προκαλέσει να είναι ελλειψη σιδήρου. Εάν δεν μπορείτε να δώσετε αίμα λόγω της χαμηλής αιμοσφαιρίνης, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Αιτίες

Η αναιμία εμφανίζεται όταν το αίμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν:

Το σώμα σας δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια

Η αιμορραγία σας κάνει να χάσετε τα ερυθρά αιμοσφαίρια πιο γρήγορα από ό, τι μπορούν να αντικατασταθούν

Το σώμα σας καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν την αιμοσφαιρίνη - ένα κόκκινο, πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη που δίνει κόκκινο χρώμα του αίματος. Η αιμοσφαιρίνη επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα μέρη του σώματός σας και να μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα από άλλα μέρη του σώματος στους πνεύμονες σας, έτσι ώστε να μπορεί να εκπνέεται.

Τα περισσότερα κύτταρα του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που παράγονται τακτικά στο μυελό των οστών - ένα κόκκινο, σπογγώδες υλικό που βρέθηκε μέσα στις κοιλότητες των πολλών μεγάλων οστών σας. Για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο, βιταμίνη Β - 12, το φυλλικό οξύ και άλλες θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που τρώτε.

Αιτίες των κοινών τύπων αναιμίας

Οι κοινοί τύποι της αναιμίας και οι αιτίες τους περιλαμβάνουν:

Η σιδηροπενική αναιμία: Η σιδηροπενική αναιμία προκαλείται από την έλλειψη του σιδήρου στο σώμα σας. Ο μυελός των οστών σας χρειάζεται σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Χωρίς επαρκή σίδηρο, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό το είδος της αναιμίας είναι συχνό, προκαλείται από απώλεια αίματος, όπως από βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, έλκος, καρκίνος, ένα πολύποδα κάπου στο πεπτικό σύστημα σας, και η παρατεταμένη χρήση της ασπιρίνης ή φάρμακα γνωστά ως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Ανεπάρκεια Βιταμινών: Εκτός από σίδηρο, το σώμα σας χρειάζεται φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β - 12 για την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια δίαιτα ελλιπής σε αυτά και σε άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρώνε αρκετά Β - 12, αλλά το σώμα τους δεν είναι σε θέση να επεξεργάζεται τη βιταμίνη.

Αναιμία των χρόνιων παθήσεων: Ορισμένες χρόνιες ασθένειες - όπως ο καρκίνος, HIV / AIDS, ρευματοειδής αρθρίτιδα, νόσος του Crohn και άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες - μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, οδηγώντας σε χρόνια αναιμία. Νεφρική ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία.

Απλαστική αναιμία: Αυτή η πολύ σπάνια απειλητική για τη ζωή αναιμία προκαλείται από μια μείωση στην ικανότητα του μυελού των οστών για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αιτίες της απλαστικής αναιμίας περιλαμβάνουν λοιμώξεις, τα ναρκωτικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Αναιμία που σχετίζεται με ασθένεια των οστών. Μία ποικιλία ασθενειών, όπως η λευχαιμία και μυελοδυσπλασία, μπορεί να προκαλέσει αναιμία επηρεάζοντας την παραγωγή του αίματος στο μυελό των οστών. Τα αποτελέσματα αυτών των τύπων καρκίνου και καρκίνου, όπως διαταραχές ποικίλουν από μια ήπια μεταβολή στην παραγωγή του αίματος σε μια πλήρη απειλητική για τη ζωή κλείσιμο του αίματος διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Άλλοι καρκίνοι του αίματος ή του μυελού των οστών - όπως το πολλαπλό μυέλωμα, μυελοπολλαπλασιαστικές διαταραχές και λέμφωμα - επίσης μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

Αιμολυτικές αναιμίες: Αυτή η ομάδα των αναιμιών αναπτύσσεται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται γρηγορότερα από ότι μπορούν να αντικαταστηθούν από το μυελό των οστών. Ορισμένες ασθένειες του αίματος μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αιμολυτικές αναιμίες μπορεί να είναι κληρονομική πάθηση, ή μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα.

Δρεπανοκυτταρική αναιμία: Αυτή η κληρονομική και μερικές φορές σοβαρή αναιμία προκαλείται από μια ελαττωματική μορφή της αιμοσφαιρίνης που αναγκάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να αναλάβει ένα ανώμαλο ημισελήνου (δρεπάνι) σχήμα. Αυτά τα ερυθρά αιμοσφαίρια, με ακανόνιστο σχήμα, πεθαίνουν πρόωρα, με αποτέλεσμα μια χρόνια έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Άλλες αναιμίες: Υπάρχουν διάφορες άλλες σπανιότερες μορφές αναιμίας, όπως η μεσογειακή αναιμία και αναιμία που προκαλείται από ελαττωματική αιμοσφαιρίνη.

Παράγοντες για αυξημένο κίνδυνο αναιμίας:

Μια δίαιτα ελλιπής σε βιταμίνες: Επιλέγοντας μια διατροφή που είναι σταθερά χαμηλή σε σίδηρο, βιταμίνη Β - 12 και φολικού οξέος αυξάνει τον κίνδυνο αναιμίας.

Εντερικές διαταραχές. Έχοντας μια εντερική διαταραχή που επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο σας - όπως η νόσος του Crohn και η κοιλιοκάκη - σας βάζει σε κίνδυνο για αναιμία. Χειρουργική αφαίρεση ή χειρουργική επέμβαση για τα τμήματα του λεπτού εντέρου σας, όπου τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και αναιμία.

Έμμηνος ρύση: Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που δεν έχουν βιώσει την εμμηνόπαυση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από σιδηροπενική αναιμία από ό, τι τους άνδρες και τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει επειδή η εμμηνόρροια προκαλεί την απώλεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Εγκυμοσύνη. Εάν είστε έγκυος, είστε σε αυξημένο κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας, επειδή τα αποθέματα σιδήρου σας, πρέπει να εξυπηρετούν την αύξηση του όγκου του αίματος σας, καθώς και να είναι μια πηγή της αιμοσφαιρίνης για την αυξανόμενη έμβρυο σας.

Οι χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, εάν έχετε καρκίνο, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια ή άλλη χρόνια πάθηση, μπορεί να είστε σε κίνδυνο για αυτό που ονομάζεται αναιμία της χρόνιας νόσου. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χρόνια απώλεια αίματος από ένα έλκος ή άλλη πηγή μέσα στο σώμα σας μπορεί να καταστρέφουν την αποθήκη του σώματός σας σε σίδηρο, και οδηγεί σε αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου.

Οικογενειακό ιστορικό. Εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό μιας κληρονομικής αναιμίας, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, μπορεί, επίσης, να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την κατάσταση.

Άλλοι παράγοντες. Ένα ιστορικό ορισμένων μολύνσεων, ασθενειών του αίματος και αυτοάνοσες διαταραχές, ο αλκοολισμός, η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, και η χρήση κάποιων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και να οδηγήσει σε αναιμία.

Επιπλοκές

Εάν η αναιμία δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές, όπως:

Σοβαρή κόπωση. Όταν η αναιμία είναι αρκετά σοβαρή, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένος/η που δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε τις καθημερινές εργασίες. Μπορεί να νιώθετε εξαντλημένος να εργαστείτε ή να παίξετε.

Καρδιακά προβλήματα. Η αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε ταχυκαρδία ή αρρυθμία. Η καρδιά σας πρέπει να αντλεί περισσότερο αίμα για να αντισταθμίσει την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα όταν είστε αναιμικός/ή. Αυτό μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Θάνατος. Ορισμένες κληρονομικές αναιμίες, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, μπορεί να είναι σοβαρή και να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Χάνοντας πολύ αίμα γρήγορα οδηγεί σε οξεία, σοβαρή αναιμία και μπορεί να αποβεί μοιραία.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.