Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Γιατί το ρόδι φέρνει καλή τύχη;


Το ρόδι θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλή τύχη, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας. Αυτός είναι κι ο λόγος που κυριαρχεί στο τραπέζι μας κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών και την πρωτοχρονιά. Η παράδοση θέλει να σπάμε το ρόδι κάθε πρωτοχρονιά για να εξασφαλίσουμε πλούτο, ευεξία και ευημερία όλο το χρόνο.

Φρούτο εντυπωσιακό, σε σχήμα μήλου με σκληρή, κοκκινόχρυση φλούδα και ένα μεγάλο κάλυκα στην κορυφή που μοιάζει με κορόνα. Άλλωστε, εξαιτίας της μεγαλοπρέπειας του σχήματός του έχει επονομαστεί και βασιλιάς των φρούτων. Ακόμη, στην εσωτερική δομή του, οφείλει τη φήμη του σαν θαυματουργό φρούτο, που σύμφωνα με την παράδοση ευνοεί τη γυναικεία γονιμότητα: πράγματι οι καρποί του, γλυκόξινοι και ζουμεροί κλείνουν μέσα τους σπόρους που μοιάζουν έτοιμοι να δημιουργήσουν καινούργιες ζωές. Σ’ αυτούς τους σπόρους οφείλει το λατινικό του όνομα pomegranate που σημαίνει “μήλο με κόκκους”.

Το ρόδι της καλής τύχης

Μας ήρθε από τη μακρινή Περσία μέσω Αιγύπτου, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες αγάπησαν πολύ το ρόδι και το αφιέρωσαν στη θεά Ήρα, προστάτιδα του γάμου. Αλλά και η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, Αφροδίτη, προσέφερε στους αγαπημένους της ρόδια ως δώρα αγάπης. Αποτελούσε λοιπόν το ρόδι ισχυρό σύμβολο του πάθους και της γονιμότητας, της ζωής και της ευκαρπίας, ενώ η συνήθεια να σπάζουν οι νεόνυμφοι ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους φαίνεται ότι κρατάει (αν και χάνεται σιγά-σιγά) από τα ομηρικά χρόνια.

Τις τελευταίες δεκαετίες αραίωσαν στη χώρα μας οι ροδιές και λιγόστεψαν οι καλλιεργητές. Η απερισκεψία που μας χαρακτηρίζει να απολαμβάνουμε “εύκολους” καρπούς χωρίς καθάρισμα και πολλά κουκούτσια μετέτρεψαν το ρόδι … σε φρούτο διακοσμητικό. Και παρότι το ρόδι έχει την τιμητική του κυρίως την Πρωτοχρονιά, ευχόμαστε να ξαναγυρίσει μόνιμα στους κήπους και στο τραπέζι μας, φέρνοντας μαζί τους όμορφους μύθους που κινδυνεύουν να χαθούν.

Διατροφική Αξία

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (κάλιο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Περιέχει μια ικανοποιητική περιεκτικότητα σακχάρων παρόμοια με εκείνη του σταφυλιού. Από τους σπόρους τους εξάγεται έλαιο που διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Γνωρίζετε ότι:

Ο χυμός του ροδιού, η περίφημη γρεναδίνη, είναι πλούσιος σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες; Η αντιοξειδωτική του ιδιότητα φαίνεται να προκύπτει 3 φορές ισχυρότερη σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και την υπέρταση

Σύμφωνα με έρευνες, το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο χυμό ροδιού προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ΄ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει τη διαστολική πίεση έως και 36%, ενώ τη συστολική μέχρι και 5%. Οι ιδιότητες αυτές, που οφείλονται στη χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.

Κατά του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με έρευνες, το εκχύλισμα ροδιού συμβάλλει στην πρόληψη, αλλά και την επιβράδυνση του καρκίνου του προστάτη. Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, συστατικά με υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα που αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη. Στα προστατικά καρκινικά κύτταρα που καθοδηγούνται από τα ανδρογόνα και εκφράζουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), η θεραπεία με εκχύλισμα ροδιού μείωσε τους υποδοχείς ανδρογόνων και την έκφραση του PSA. Συνεπώς, ο χυμός του ροδιού αναστέλλει την ανάπτυξη όγκων και θεωρείται ωφέλιμος για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, χάρη στις ευεργετικές του επιδράσεις.

Ρίχνει τον πυρετό. Προστατεύει μαλλιά και νύχια

Πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν πως ο χυμός του ροδιού μειώνει τον πυρετό και το βήχα, ενώ η μεγάλη ποσότητα των φυτοοιστρογόνων που περιέχει ασκούν προστατευτική δράση στα μαλλιά και τα νύχια.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.