Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Δημοτικά Κολυμβητήρια: Ευκαιρία άσκησης για όλους


Μία πολύ καλή μορφή άσκησης για διατήρηση ή βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αλλά και της υγείας είναι η κολύμβηση.

Επίσης, είναι το μοναδικό είδος άσκησης που δεν επιβαρύνει καθόλου τον οργανισμό και δεν επιφέρει τους τραυματισμούς που συναντά κανείς στα υπόλοιπα αθλήματα. Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τον κόσμο να παραμένει καθηλωμένος στο σπίτι του, μία εξαιρετική λύση άσκησης προσφέρεται από τα κολυμβητήρια της πόλης.


Πέραν του Ποσειδώνιου και του Εθνικού, έναντι ενός μικρού αντιτίμου μπορεί οποιοσδήποτε να επισκεφθεί κάποιο από τα δημοτικά κολυμβητήρια: στην Καλαμαριά, στις Συκιές, στην Τούμπα, στον Παύλο Μελά και στο Πανόραμα, αν και το κόστος για τη θέρμανση των δεξαμενών αναγκάζει κάποιους εκ των Δήμων να βάζουν λουκέτο τις πολύ ψυχρές ημέρες.

ΤΟΥΜΠΑ
Το κολυμβητήριο βρίσκεται στο χώρο της πρώην αλάνας Τούμπας και δίνει τη δυνατότητα άθλησης και αναψυχής στους δημότες είτε με ελεύθερη κολύμβηση, είτε μέσω οργανωμένων προγραμμάτων. Η κολυμβητική δεξαμενή είναι Ολυμπιακών διαστάσεων, θερμαινόμενη και μάλιστα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 09:30-14:30 και 15:30-20:00. Τα προγράμματα είναι για εκμάθηση παιδιών και ενηλίκων (αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα κολυμβητήρια) και για υδρογυμναστική, ενώ υπάρχει και ένα τμήμα για άτομα άνω των 75 ετών.

Για μία επίσκεψη το αντίτιμο είναι 2 ευρώ, για 5 επισκέψεις μέσα σε διάστημα ενός μήνα είναι 8 ευρώ και 16 ευρώ για 10 επισκέψεις μέσα σε 2 μήνες. Ο μήνας κοστίζει 35 ευρώ (απεριόριστες επισκέψεις). Δωρεάν είσοδο δικαιούνται οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, οι πολύτεκνοι (και οι γονείς και τα παιδιά), οι δικαιούχοι βιβλιαρίου υγείας (απορίας) της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και τέλος, οι ανήλικοι μέχρι και 12 χρονών συνοδευόμενοι όμως από γονέα. Τα έξοδα για τη θέρμανση μόνο κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως κατά τη χειμερινή περίοδο.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Οκτώ χρόνια μετά το άνοιγμά του στο κοινό (Ιούλιος 2006), το κολυμβητήριο της Καλαμαριάς (Χηλής 53) αποτελεί μια όαση για την περιοχή. Η πισίνα είναι Ολυμπιακών διαστάσεων και οι τιμές είναι προσιτές, ίδιες περίπου με αυτές του κολυμβητηρίου της Τούμπας, δηλαδή 2 ευρώ την ημέρα και 30 ευρώ το μήνα. Οι τιμές για τους φοιτητές είναι -50%, ενώ δωρεάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πισίνα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου, άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κολυμβητήριο είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 12:30 έως τις 17:40 τις καθημερινές και τα Σάββατα λειτουργεί τις ώρες 12:00-17:40. Τις Κυριακές είναι κλειστό.

ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Το δημοτικό κολυμβητήριο Πανοράματος, που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο της οδού Πανοράματος-Θέρμης, διαθέτει μία κλειστή 25άρα πισίνα. Υπάρχει πρόγραμμα εκγύμνασης κορμού-μέσης για ανακούφιση από τους πόνους, πρόγραμμα aqua-aerobic, πρόγραμμα εκμάθησης ενηλίκων, αλλά και παιδιών. Πέραν αυτών, λειτουργούν και τμήματα υδατοσφαίρισης για αγόρια και κορίτσια 7-12 ετών και συγχρονισμένης κολύμβησης μόνο για κορίτσια 7-12 ετών. Η συμμετοχή για το κοινό είναι στα 350 ευρώ το χρόνο, 50 ευρώ το μήνα, 40 ευρώ για 10 επισκέψεις και 7 ευρώ τη φορά.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του κολυμβητηρίου, Χρήστο Γαρέφη, το κόστος λειτουργίας της πισίνας ανέρχεται στις 50.000-60.000 ευρώ το χρόνο, μόνο όσον αφορά το αέριο που διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού στους 28 βαθμούς Κελσίου. Οι ηλιακοί θερμοσυσσωρευτές που χρησιμοποιούνται ωστόσο, έχουν μειώσει το συνολικό κόστος κατά 23%. Όσον αφορά στις ώρες λειτουργίας του κολυμβητηρίου, αυτές είναι 08:30-23:00 καθημερινά, 11:00-18:00 τα Σάββατα και 11:00-22:00 τις Κυριακές.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ
Ο Δήμος Παύλου Μελά προσφέρει στους δημότες του τη δυνατότητα να κολυμπήσουν στην πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων του κολυμβητηρίου που βρίσκεται στην Άνω Ηλιούπολη (Ιθάκης και Περικλέους). Το κόστος συμμετοχής για το κοινό είναι 2 ευρώ ημερησίως και 30 ευρώ μηνιαίως. Οι πολύτεκνοι, τα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών και οι φοιτητές δικαιούνται έκπτωση 50% στις παραπάνω τιμές, ενώ οι οικογένειες με δύο άνεργους γονείς και τα ΑμΕΑ μπορούν να χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο εντελώς δωρεάν.

Τα προγράμματα που περιλαμβάνει είναι για κινητική αποκατάσταση, aqua aerobic, για εκμάθηση ενηλίκων και για εκμάθηση παιδιών. Το κολυμβητήριο λειτουργεί από τις 9:30 έως τις 22:00 τις καθημερινές, ενώ το Σάββατο από τις 10:00 μέχρι τις 17:00. Μεγάλο μειονέκτημα ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι λειτουργεί μόνο για πέντε μήνες το χρόνο, από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, καθώς το κόστος λειτουργίας υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ
Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών διαθέτει τις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις από κάθε άλλο Δήμο της Θεσσαλονίκης (γυμναστήρια, γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις, γήπεδα μπάσκετ κλπ.). Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα κολυμβητήριο. Το δημοτικό κολυμβητήριο βρίσκεται στην περιοχή του Πολυαθλητικού Κέντρου Συκεών (Λεχόβου 7) και διαθέτει και αυτό θερμαινόμενη 50άρα πισίνα. Η τιμή για τους δημότες είναι 2 ευρώ την ημέρα και 20 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι δεν είναι δημότες Νεάπολης πληρώνουν 3 ευρώ για κάθε επίσκεψη και 35 ευρώ για κάθε μήνα. Ελάχιστη συμμετοχή ενός ευρώ καλούνται να πληρώσουν και οι ειδικές κατηγορίες (άνεργοι, πολύτεκνοι κλπ.). Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τμήματα εκμάθησης κολύμβησης για παιδιά, ενηλίκους και άτομα με αναπηρία, αεροβικής στο νερό, κινητικής αποκατάστασης-μυϊκής ενδυνάμωσης και, φυσικά, ελεύθερης κολύμβησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης, Γιώργο Θώμογλου, τα έξοδα του Δήμου μόνο για το αέριο θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες φτάνει τις 40.000-45.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος λειτουργίας του κολυμβητηρίου ανέρχεται στις 750.000 ευρώ ετησίως, ποσό υπερβολικά υψηλό. Γενικότερα, τα χρήματα που δαπανώνται για τις αθλητικές εγκαταστάσεις -στα οποία περιλαμβάνονται η μισθοδοσία προσωπικού (1.915.000 ευρώ), οι δαπάνες συντήρησης (362.000 ευρώ), οι λειτουργικές δαπάνες (327.000 ευρώ) και η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων (58.000 ευρώ), χωρίς να υπολογίζονται οι ανακατασκευές που έγιναν- φτάνουν τα 2.662.000 ευρώ. Το συνολικό κόστος, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, είναι τεράστιο, γι’ αυτό ο Δήμος Συκεών πλέον αναζητά τρόπους για να το μειώσει. Το κολυμβητήριο λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως τις 16:30 και ξανανοίγει από τις 20:15 μέχρι τις 22:00. Τα σαββατοκύριακα είναι ανοιχτό τις ώρες 11:00-15:00.

ΕΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συνωστισμός σε δύο πισίνες

Λουκέτο στις εξωτερικές πισίνες των κολυμβητηρίων που υπάγονται στο πρώην Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αναμένεται να μπει τον ερχόμενο μήνα λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης από την γενική γραμματεία Αθλητισμού προς τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το Ποσειδώνιο και το Εθνικό κολυμβητήριο, που λόγω της χαμηλής επιχορήγησης από τους αρμόδιους φορείς, δεν υπάρχει η δυνατότητα θέρμανσης του νερού στις πισίνες, επειδή δεν έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα που απαιτούνται για το φυσικό αέριο. Από την πλευρά του, το ΕΑΚ Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει να κρατήσει ανοικτές τις εξωτερικές πισίνες όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, ενώ επί τάπητος τίθεται και το ενδεχόμενο ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων.

Για τη λειτουργία της εξωτερικής πισίνας η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να διατηρείται στους 26 βαθμούς Κελσίου κάτι που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει το ΕΑΚ, καθώς δεν διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνται για τις λειτουργικές δαπάνες. Συν τοις άλλοις, ο φορέας έχει ήδη ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση για να παραμείνουν ανοικτά τα συνολικά 57 αθλητικά κέντρα που υπάγονται στο ΕΑΚ. Πρόκειται για 36 ανοικτές εγκαταστάσεις, 18 κλειστές και τρία κολυμβητήρια.

Τα χρήματα που χορηγούνται στο ΕΑΚ από την πολιτεία ανέρχονται σε 2.700.000 ευρώ, έπειτα από την περικοπή 300.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό. Τα σωματεία ήδη έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες και πιέζουν για την έκτακτη επιχορήγηση, καθώς με τα σημερινά δεδομένα κρίνεται αδύνατη η προοπτική να παραμείνουν ανοικτοί όλοι οι χώροι άθλησης.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρσι για τα τρία κολυμβητήρια που βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΕΑΚ Θεσσαλονίκης, οι δαπάνες μόνο για το φυσικό αέριο, τη ΔΕΗ και την ΕΥΑΘ ανήλθαν στα 1.203.159 ευρώ, ενώ το διαθέσιμο ποσό για φέτος είναι 1.192.433 ευρώ, προκύπτει ελάχιστο "άνοιγμα" 10.726 ευρώ. Το 2011, τη χρονιά της απορρόφησης του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου, το ΕΑΚ λειτουργούσε με 78 υπαλλήλους, ενώ αυτήν τη στιγμή εργάζονται μόλις 23.

Τις ανάγκες των ομάδων και των αθλητών θα επιδιώξουν να εξυπηρετήσουν η πισίνα 50 μέτρων του Ποσειδωνίου και η αντίστοιχη 25 μέτρων του Εθνικού, κάτι που θα προκαλέσει συνωστισμό τόσο στις προπονήσεις, όσο και στους αγώνες που θα πραγματοποιούνται στα κολυμβητήρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.