Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

«Μυστικό» γκάλοπ στο Βρετανικό Μουσείο από δυο φοιτήτριες


Χωρίς φόβο αλλά με... πάθος για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό δύο εικοσάχρονες φοιτήτριες βρέθηκαν στην καρδιά του Βρετανικού Μουσείου και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν «μυστική» δημοσκόπηση σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Οι αρμόδιοι του μουσείου αρνήθηκαν να τους παραχωρήσουν σχετική άδεια, όμως η Ηλέκτρα Καλούδη και η Αμαρυλλίς Χαρίτωνος δεν πτοήθηκαν.

Προχώρησαν στην έρευνά τους, η οποία έγινε στο πλαίσιο πτυχιακής τους εργασίας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μέσα σε δέκα ώρες ρώτησαν 250 επισκέπτες διαφορετικών εθνικοτήτων για το κατά πόσον το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Το 76% του συνόλου των ερωτηθέντων τοποθετήθηκε θετικά. Οι δυο φοιτήτριες, αφού δεν ήταν ευπρόσδεκτες από την ασφάλεια, «έκρυψαν» το σχετικό ερωτηματολόγιο σε μια ειδική εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

«Ανάμεσα στους Βρετανούς ερωτηθέντες το 50% απάντησε θετικά και το υπόλοιπο 50% αρνητικά», λέει στο «Εθνος» η Ηλέκτρα Καλούδη, φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν η καθηγήτρια του τμήματος ζήτησε από τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν μια ρεαλιστική καμπάνια. «Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Πολιτισμού και ανεκτίμητο πολιτιστικό θησαυρό που ανήκει στον ελληνικό λαό. Το όραμα των Ελλήνων για την επανένωση του ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και η μακρόχρονη διαμάχη Ελλάδας - Βρετανίας για τη διεκδίκηση των γλυπτών, μας γέννησαν την ιδέα για μια έρευνα-σφυγμομέτρηση στην καρδιά του Βρετανικού Μουσείου», αναφέρει η Αμαρυλλίς Χαρίτωνος.





Ετσι, στις αρχές Νοεμβρίου οι δυο φοιτήτριες επισκέφτηκαν το Βρετανικό Μουσείο και ενημέρωσαν τον φύλακα για τις προθέσεις τους. «Εκείνος μας παρέπεμψε σε μια υπάλληλο, η οποία μας είπε ότι χρειάζεται ειδική άδεια και ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια άσκοπη ενέργεια στον χώρο του μουσείου. Στο τέλος του ίδιου μήνα αποφασίσαμε να επιστρέψουμε αλλά αυτήν τη φορά βρισκόμασταν σε «μυστική αποστολή»», μας εξηγεί η Ηλέκτρα Καλούδη.

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών
Η έρευνα που διεξήγαγαν οι δυο φοιτήτριες διήρκεσε δύο ημέρες. Η Ηλέκτρα είχε αναλάβει να ρωτάει τους επισκέπτες και η Αμαρυλλίς σημείωνε τις απαντήσεις και την εθνικότητα των ερωτηθέντων. «Οι Ελληνες επισκέπτες ενθουσιάστηκαν με την προσπάθειά μας, οι περισσότεροι Ιταλοί, Γάλλοι και οι Αιγύπτιοι ήταν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, οι Αγγλοι, οι Γερμανοί και μερικοί Σουηδοί ήταν αρνητικοί, ενώ οι Κινέζοι ήταν διχασμένοι», αναφέρει η Ηλέκτρα Καλούδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.