Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Μια συσκευή υγείας αποκαλύπτει τα μυστικά του… ασθενή


Μπορεί οι εφαρμογές των σύγχρονων «έξυπνων» συσκευών να έχουν τεράστια ποικιλία, όμως το καινούργιο gadget της Propeller Health ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Μια ιατρική συσκευή εισπνοών, κατά του άσθματος, η οποία καταγράφει κάθε… κίνηση του χρήστη της.



Όσον αφορά το ιατρικό της κομμάτι, η νέα συσκευή εισπνοών δεν έχει διαφοροποιηθεί πολύ από τις ανάλογες που προϋπήρχαν. Καταπολεμά το άσθμα, αλλά και τις υπόλοιπες πνευμονοπάθειες, με τον κλασσικό, παραδοσιακό τρόπο. Μια εισπνοή δεν είναι ικανή να θεραπεύσει, αλλά σίγουρα βοηθά και αναζωογονεί το αναπνευστικό σύστημα του ασθενή. Η μεγάλη διαφορά του «Propeller» όμως, βρίσκεται αλλού.



Κάθε φορά που ένας ασθενής επιλέγει να χρησιμοποιήσει το νέο gadget της Propeller Health, εισπνέοντας το φροντίζει να αποθηκεύσει και συγκεκριμένα δεδομένα. Η ώρα χρήσης και η τοποθεσία που χρησιμοποίησε το φάρμακο του, μετά το πάτημα του κουμπιού, ανήκουν πλέον στο ιστορικό της συσκευής και όχι μόνο. Κάθε εισπνοή του χρήστη αποθηκεύεται παράλληλα και σε μια ευρύτερη βάση δεδομένων, η οποία συνοψίζει όλες τις «τζούρες» σε έναν παγκόσμιο χάρτη.

Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής μπορεί να ελέγχει πόσο συχνά αλλά και σε ποια μέρη χρησιμοποιεί την συσκευή εισπνοών. Στα πλαίσια της αυτοθεραπείας, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου. Αν όμως εξετάσουμε την προσφορά του «Propeller» στον τομέα της δημόσιας υγείας, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για «άλμα» μπροστά.

Κρατώντας δεδομένα από κάθε ξεχωριστή χρήση των συσκευών της, η Propeller Health δεν θα αργήσει να δημιουργήσει ένα χάρτη που θα αποκαλύπτει τα πιο… επιβαρυμένα σημεία του πλανήτη. Περιοχές όπου οι χρήστες των συσκευών θα έχουν κάνει τις περισσότερες εισπνοές. Τα μέρη στα οποία οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα, πλέον θα ανιχνεύονται αποκλειστικά με την χρήση της τεχνολογίας. Αυτό φυσικά θα αναμένεται να οδηγήσει σε συνολικότερη καταπολέμηση του προβλήματος.

Γιατί αυτό δεν είναι καλό;

Εστιάζοντας στην τεράστια προσφορά του «Propeller», αλλά και αντίστοιχων έξυπνων συσκευών στην δημόσια υγεία, χάνουμε ένα πολύ σημαντικό… μέρος της εξίσωσης. Μπορεί αποκαλύπτοντας την τοποθεσία που χρησιμοποιούμε την συσκευή να βοηθάμε στην συνολικότερη καταπολέμηση του άσθματος, όμως σίγουρα χάνουμε ένα μέρος της ιδιωτικής μας ζωής. Η συσκευή εισπνοών είναι ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό, παράδειγμα της φιλοσοφίας που επικρατεί πλέον στο χώρο της τεχνολογίας.

Για χάρη του… δημόσιου καλού, την δημιουργία στατιστικών μελετών και ερευνών που θα αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες κάθε λογής, τα νέα τεχνολογικά προϊόντα βαδίζουν πάνω στην γραμμή που διαχωρίζει την δημόσια και την ιδιωτική ζωή. Υπερβάλλοντας λίγο, το «Propeller» είναι ουσιαστικά ένα gadget που δεν σε αφήνει… ούτε να βήξεις. Η συσκευή αναπνοών όμως είναι ένα πολύ μικρό, ίσως και ασήμαντο, παράδειγμα.

Η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει τα μέγιστα σε αυτό, όμως δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει. Κάθε στιγμή της ζωής ενός ατόμου, αξίζει και μπορεί να δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με την νέα… τάση της εποχής.

Ακόμα και οι συσκευές gaming της τελευταίας γενιάς, όπως το PlayStation 4, έχουν το γνωστό «Share Button». Ενα κουμπί που δημοσιοποιεί σε συγκεκριμένα μέσα δικτύωσης την οθόνη της τηλεόρασης, την ώρα που το παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια από τις πιο… μοναχικές ασχολίες όπως τα video games, πλέον αποκτά πιο κοινωνικό χαρακτήρα. Ακόμα και οι προσωπικές στιγμές ψυχαγωγίας είναι πια διαθέσιμες στον ευρύτερο κοινωνικό κύκλο του κάθε ατόμου.

Φυσικά, ο καθένας μπορεί να επιλέξει κατά πόσο θα δημοσιοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα, είτε σε μέσα κοινωνική δικτύωσης είτε οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, όταν υπάρχει ένα τόσο ισχυρό «ρεύμα» έκθεσης πληροφοριών, είναι δύσκολο για κάποιον να αποστασιοποιηθεί πλήρως. Τα «check in» και τα «shares» αποτελούν πλέον… κοινωνικό must, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλο ποσοστό ατόμων που δείχνει, δικαιολογημένα, ανέτοιμο να ακολουθήσει τα διαφορετικά δεδομένα της σύγχρονης κοινωνικοποίησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.