Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ζητούν να ακυρωθούν οι ομαδικές απολύσεις


Παρέμβαση του υπουργού Εργασίας, για να μην επικυρωθούν οι ομαδικές απολύσεις, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η ανάδοχος κοινοπραξία στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, ζήτησαν, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των δύο σωματείων εργαζόμενων στο μετρό και ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων κατήγγειλαν ότι, με ευθύνη της κοινοπραξίας, η διμερή διαβούλευση με τους εργαζόμενους για τις ομαδικές απολύσεις έγινε μέσα στο διάστημα των εκλογών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εύλογος χρόνος αντίδρασης από την πλευρά της Πολιτείας, όπως ορίζει ο νόμος (1387/84 άρθρο 5).

Πρόσθεσαν δε ότι η δεκαήμερη προθεσμία, για να μην θεωρηθεί εκ του νόμου "σιωπηρή συναίνεση" για ομαδικές απολύσεις και για να δοθεί εικοσαήμερη παράταση από το υπουργείο, λήγει σήμερα.

Υπογράμμισαν ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει "να εγγυηθεί" και για το τετράμηνο χρονοδιάγραμμα εργασιών, το οποίο έστειλε την Παρασκευή η "Αττικό Μετρό" στην κοινοπραξία, καθώς η κοινοπραξία ισχυρίζεται ότι δεν έχει νομική κάλυψη να το εκτελέσει, ώστε να συνεχιστεί το έργο ως τον Μάιο, χωρίς απολύσεις και με νέο προσωπικό, ανεξάρτητα με τις εκκρεμείς διαφορές για παλαιότερα έργα μεταξύ της "Αττικό Μετρό" και της κοινοπραξίας.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Σταύρος Στέτσικας ανέφερε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν απολυθεί 50 άτομα και 150 οδεύουν προς απόλυση ως τη Δευτέρα, "με στόχο να παραμείνουν από τους 345 συνολικά, μόνο ένα ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας".

"Δεν έχουμε να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση, που ανέλαβε μόλις τώρα, απλώς χτυπάμε το καμπανάκι, γιατί δεν είναι θέμα ημερών, είναι θέμα ωρών, να αποτραπούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στο έργο", τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό Χάρης Κυπριανίδης.

"Το μετρό", πρόσθεσε, "για να μπορέσει να έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης, θα πρέπει να έχει πολιτική ομπρέλα, να υπάρχει πολιτική βούληση".

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης επεσήμανε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης του έργου και μίλησε για "επικοινωνιακή διαχείριση" του θέματος από τον πρώην γ. γ. υποδομών Στράτο Σιμόπουλο, αντί ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να δοθεί "μικρή πίστωση χρόνου" στη νέα κυβέρνηση, για να επιληφθεί των προβλημάτων, πριν υπάρξει "εύλογη αντίδραση των εργαζομένων".

Στη συνέντευξη Τύπου το "παρών" έδωσαν και τοποθετήθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Γαϊτάνη και ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Γ. Θεοδωρόπουλος.

"Δεν πρόκειται ο υπουργός να επικυρώσει καμία ομαδική απόλυση. Και οι επτά βουλευτές μας είναι ενήμεροι και ενημερώνουν τους υπουργούς. Οι εκβιασμοί της κοινοπραξίας δεν θα περάσουν", τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

"Είμαστε σύμφωνοι με το αίτημα να μην απολυθεί κανείς, ήδη κάναμε παρεμβάσεις προς την κοινοπραξία και προς την Αττικό Μετρό", τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη.

Κατήγγειλε, επίσης ότι "ακόμη και την τελευταία στιγμή και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες, οι παλιοί διοικητές οργανισμών του δημοσίου προσπαθούν να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιώτες", θέλοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα για τη νέα κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά συμβάσεις στα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς και ΑΧΕΠΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.