Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Εργασία: Οι 4 τύποι συναδέλφων που πρέπει να προσέχεις


Όλοι λίγο πολύ έχουμε πέσει πάνω σε αυτούς τους συναδέλφους. Άνθρωποι που περνάμε 8 (ίσως και παραπάνω) ώρες μαζί καθημερινώς και οι οποίοι θέλουν "ειδική" μεταχείριση. Διαβάστε παρακάτω τους πιο χαρακτηριστικούς τύπους συναδέλφων και δείτε πως να τους αντιμετωπίσετε

Ο συνάδελφος που απλά «δεν τα πιάνει»

Θυμάστε όταν ήσασταν μικρά στο σχολείο, που η δασκάλα σας έβαζε να κάνετε ομαδικές εργασίες και υπήρχε πάντα, ένας συμμαθητής ο οποίος είχε μια συγκεκριμένη ιδέα στο μυαλό του και δεν έλεγε να καταλάβει τι στο καλό κάνετε στην εργασία; Συγχαρητήρια! Τώρα τον έχετε και στην δουλειά σας κάθε μέρα!

Τι να κάνεις: H υπομονή είναι χρυσός. Πρέπει (πολύ) υπομονετικά να κάτσεις και να του εξηγήσεις τι ακριβώς θέλετε να κάνετε για το project. Δεν θέλεις να κάτσεις να γκρινιάξεις ή να τον κουτσομπολέυσεις γιατί αυτός ο συνάδελφος κάλλιστα θα μπορούσε να σε «καρφώσει» στο αφεντικό.

Ο Mr. Jekyll και Dr. Hyde

Eίστε συνάδελφοι και πλέον έχετε γίνει και φίλοι εκτός γραφείου και περνάτε πολύ καλά. Αλλά όταν μια φορά του κάνετε παρατήρηση για κάποια λάθη που έκανε σε κάποιο project μεταμορφώνεται στον απόλυτο πικρόχολο κουτσομπόλη του γραφείου κάνοντας όλους τους υπολοίπους να σε κοιτάνε με μισό μάτι.

Τι να κάνεις: Κόψε τις πολλές επαφές με αυτό το άτομο, και προσπάθησε όσο πιο αντικειμενικά μπορείς να περάσεις τα παράπονα σου στο Διευθυντή ή γενικά να είναι ενήμερος για το τι κάνει ο συγκεκριμένος συνάδελφος. Προσοχή, μη πεις τίποτα για αυτόν το συνάδελφο σε άλλους ούτε σαν σχόλιο. Γενικά μείνε μακριά.

Ο πρακτικάριος που τα έχει αναλάβει όλα

Στις μεγάλες εταιρείες υπάρχουν οι Intern οι οποίοι πέρα του δεν πληρώνονται, δουλεύουν υπερωρίες και δεν μπορούν να κάνουν και τίποτα για να ζητήσουν βοήθεια γιατί πολύ απλά είναι ακόμα ψαρωμένοι. Μη περιμένεις λοιπόν να σου βγάλει σωστά τη δουλειά που θες να του φορτώσεις γιατί άλλοι τόσοι συνάδελφοι του έχουν ήδη δώσει δουλειά να κάνει.

Τι να κάνεις: Kάτσε μαζί του και ρώτα τον τι δουλειές έχει αναλάβει να κάνει. Μετά αν γίνεται ρώτα κάποιους συναδέλφους να κατανείμουν διαφορετικά τι δουλειά που του έχουν δώσει αν κάτι που κάνεις επίγει και θες τη βοήθειά του.

Ο μάνατζερ που είναι απών

Και ενώ στην αρχή έλεγες πόσο καλός και πόσο τέλειο είναι το νέο σου αφεντικό, έπειτα από κάποιο διάστημα, διαπίστωσες ότι όχι μόνο δεν μπορεί να σε «κατευθύνει» και να σου λύσει τις απορίες –ειδικά όταν θες την έγκριση κάποιου ανώτερου για κάποια θέματα- αλλά είναι συνέχεια κάπου, σε κάποιο meeting, σε ραντεβού κτλ.

Τι να κάνεις: Ανέλαβε πρωτοβουλία! Προσπάθησε μόνος σου να βρεις την απάντηση για το θέμα σου, ρώτα και άλλους συναδέλφους με ανάλογα προβλήματα στο παρελθόν και μοιράσου τις ιδέες σου με το τι να κάνεις με το αφεντικό σου μόλις βρεις την ευκαιρία. Θα εντυπωσιαστεί και θα σε αφήσει να λειτουργείς πιο ανεξάρτητα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.