Ένας ομογενής επιχειρηματίας πρόσφερε το εντυπωσιακό ποσό των 5 εκ. δολαρίων για να αγοράσει ένα άλογο, τον ετεροθαλή αδελφό του περίφημου ιπποδρομιακού αλόγου, Blac Caviar, που έχει κερδίσει πολυάριθμες κούρσες και τεράστια ποσά!
Το άλογο αυτό, ο Jimmy, έχασε την μάχη με την ζωή μετά από τσίμπημα αράχνης.
Και όχι μόνο χάθηκε το άλογο, αλλά χάθηκαν και τα πέντε εκατομμύρια δολάρια που κατέβαλαν για την αγορά του, επενδυτές στην εταιρία BC3 του κ. Βλάχου.
Τώρα οι επενδυτές διεκδικούν το μερίδιο τους από το ποσό που θα καταβάλει η ασφάλεια για την απώλεια του αλόγου, που αποτελεί την τελευταία πλοκή στο δράμα που εξελίσσεται με την χρεωκοπία του κ. Βλάχου.
Εκτιμάται πως πάνω από χίλιοι παίκτες ιπποδρόμου έχασαν «γενναία» ποσά που είχαν στοιχηματίσει, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 500 εκ. δολάρια. Την υπόθεση εξετάζει το δικαστήριο, στην οποία κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο ομογενής, Βασίλης Βλάχος.
Μερικά, δε, από τα «θύματα» είναι αστυνομικοί. Κάποιος από τους αστυνομικούς υποστηρίζει πως έχασε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο δολάρια.
Ο κ. Βλάχος είχε δημιουργήσει μια λέσχη που στοιχημάτιζε σε ιπποδρομιακές κούρσες. Ισχυριζόταν ότι μελετούσε διεξοδικά κάθε κούρσα και τα στοιχήματα «είχαν απόδοση». Τον εμπιστεύτηκαν πολυάριθμα άτομα και παίχθηκαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που τώρα χάθηκαν.
Για την ώρα, οι Αρχές «πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία, ύψους 29 εκατομμυρίων δολαρίων, και του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα.
Μια χωρισμένη αποφάσισε να προειδοποιήσει τις υπόλοιπες γυναίκες της Νέας Υόρκης.
Οι επώδυνοι χωρισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες συμπεριφορές, όμως μια γυναίκα στις ΗΠΑ έδειξε ιδιαίτερη «εφευρετικότητα» αλλά και.. αλτρουισμό. Δεν περιορίστηκε απλά να προσβάλει τον πρώην της, αλλά φρόντισε όσο περισσότερες γυναίκες γίνεται να μάθουν για το «ποιόν» του άντρα ώστε να μην πέσουν στα νύχια του!
Για να το πετύχει αυτό, κυκλοφόρησε και τοιχοκόλλησε φυλλάδια στη Νέα Υόρκη με δύο φωτογραφίες του άντρα και προειδοποιητικό κείμενο, καλώντας τις γυναίκες να προσέξουν και όταν τον δουν, «να τρέξουν»!
«Όταν δείτε αυτόν τον άντρα τρέξτε», ξεκινά η ανακοίνωση και συνεχίζει με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα:
«Το μόνο που κάνει είναι επίδειξη. Θα πάρει τα λεφτά και το αιδοίο σας και θα φύγει. Το μόνο που κάνει είναι να ψεύδεται στις γυναίκες. Είναι γυναικάς, ψεύτης, μια κινούμενη αρρώστια, εγωιστής, φτηνός και νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του», ξεσπάει η γυναίκα.
Κατόπιν εξηγεί ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει και πως απατάει τις γυναίκες και το μόνο που θα έδινε ποτέ σε κάποια θα ήταν ένα… σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα!
Μια φωτογραφία από τα ελληνικά γλυπτά του Βρετανικού Μουσείου που ανέβασε η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Στέλλα Μακάρτνεϊ στο Instagram έγινε η αιτία μιας ιντερνετικής αψιμαχίας.
Η κόρη του Πολ Μακάρτνεϊ, που αγαπά πολύ την Ελλάδα, ανέβασε τη φωτογραφία μετά από επίσκεψή της στο βρετανικό μουσείο και έγραψε ως λεζάντα το εξής: «Το βρετανικό μουσείο είναι το καλύτερο. Εχω πάθει εμμονή με αυτό το ανάγλυφο».
Πάνω από 5.000 χρήστες δήλωσαν ότι τους αρέσει η φωτογραφία, ενώ εκατοντάδες ήταν τα σχόλια για την επιστροφή των γλυπτών που αναρτήθηκαν πολύ γρήγορα κάτω από τη φωτογραφία. Φαίνεται πως ανάμεσα στους 500.000 ακολούθους της γνωστής σχεδιάστριας στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Ιnstagarm, υπάρχουν και πολλοί Ελληνες που έσπευσαν να εκφράσουν το αίτημά τους για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για ελληνική περιουσία. Φέρτε τα πίσω», «Θα ήθελα να δω μια σχεδιάστρια μόδας σαν τη Στέλλα Μακάρτνεϊ να υποστηρίζει την επιστροφή των μαρμάρων όπως κάνουν και άλλοι διάσημοι», «Η Ελλάδα είναι παντού. Σ' ευχαριστούμε, Στέλλα» έγραφαν οι Ελληνες χρήστες που ακολουθούν τη σχεδιάστρια στο instagram. Πολύ σύντομα κάποιοι άλλοι έκαναν κριτική στους Ελληνες θαυμαστές της σχεδιάστριας που χρησιμοποίησαν τον λογαριασμό της στο Instagram για να εκφράσουν το παράπονό τους.
«Δεν νομίζω ότι είναι στην ευχέρεια της Στέλλα Μακάρτνεϊ αν θα επιστραφούν ή όχι! Κάντε τα παράπονά σας στο Βρετανικό μουσείο!». «Εχουμε 2014, για όνομα του Θεού. Δεν υπάρχει πια Οθωμανική Αυτοκρατορία», σχολίασε κάποιος για να πάρει την απάντηση από μια Ελληνίδα: «Θα σας παρακαλούσα πολύ ευγενικά να μην κρίνετε τόσο εύκολα τους Ελληνες χωρίς να γνωρίζετε Ιστορία και μάλιστα για ένα θέμα με τεράστιο διπλωματικό υπόβαθρο».
Η Μακάρτνεϊ, μια πολύ αγαπητή στην Ελλάδα σχεδιάστρια μόδας που έχει πολλές φορές εκφράσει τον θαυμασμό της για τη χώρα μας, βραβεύτηκε το 2012 για το συνολικό της έργο στη βιομηχανία της μόδας από τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Η ψηλότερη κρεμαστή γέφυρα πεζών της Ευρώπης, βρίσκεται στις Ελβετικές Άλπεις. Κρέμεται σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, έχει μήκος 91 μέτρα, αλλά μόλις 1 μέτρο πλάτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως, από το 1913 που κατασκευάστηκε, έχει γίνει γνωστή ως «η τρομακτική γέφυρα».
Δείτε το βίντεο
Πηγή: http://www.enikos.gr
Σαν σήμερα το 49 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρ αποφάσισε να «διέβη τον Ρουβίκωνα», πριν συγκρουστεί με τον Πομπήιο και αναφώνησε την περίφημη ιστορική φράση «Ο κύβος ερρίφθη» ή στα λατινικά «alea jacta est»…
Η φράση «ο κύβος ερρίφθη» ή όπως λέγεται ότι ειπώθηκε στα λατινικά: alea jacta est ή jacta alea est, είναι μία από τις θρυλικές ιστορικές φράσεις και θεωρείται ότι την αναφώνησε ο Ιούλιος Καίσαρ προετοιμαζόμενος να διασχίσει τη γέφυρα του ποταμού Ρουβίκωνα.
Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή νομοθεσία, κάθε στρατηγός που πλησίαζε στην Ιταλία από Βορρά έπρεπε να διαλύσει τον στρατό του προτού διασχίσει τη γέφυρα του ποταμού αυτού, ο οποίος αποτελούσε το φυσικό βόρειο σύνορο μεταξύ της κυρίως Ιταλίας και των βορείων επαρχιών. Ο νόμος αυτός αποσκοπούσε στην προστασία της δημοκρατίας της Ρώμης από εσωτερικούς στρατιωτικούς κινδύνους: οι παραβάτες στρατηγοί και οι άνδρες τους εθεωρούντο ένοχοι εσχάτης προδοσίας και ιεροσυλίας, κάτι που επέσυρε την ποινή του θανάτου.
Ο Καίσαρ, ο οποίος φυσικά γνώριζε τον νόμο, αμφιταλαντεύθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα προτού αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα με συντεταγμένο στρατό.
Όταν ο Ιούλιος Καίσαρ αποφάσισε να τον περάσει, πριν συγκρουστεί με τον Πομπήιο, αναφώνησε την περίφημη ιστορική φράση "Ο κύβος ερρίφθη" (alea jacta est).
Η φράση "διέβη τον Ρουβίκωνα" αναφέρεται σε ανθρώπους που εν γνώσει τους λαμβάνουν μια ριψοκίνδυνη απόφαση χωρίς επιστροφή.
Έτσι έμεινε η φράση αυτή παροιμιώδης, να λέγεται σε περιπτώσεις που μετά από πολλές σκέψεις και αμφιταλαντεύσεις λαμβάνεται οριστική απόφαση με πλήρη επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν και την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών.
Τρία, δύο, ένα, πάμε… Αυτό ακούνε οι μικροί ραδιοφωνικοί παραγωγοί κάθε φορά που βρίσκονται πίσω από τα μικρόφωνα του Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου (http://esradio.mysch.gr), που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009.
Η αρχή έγινε από το Γυμνάσιο Εκάλης και στη συνέχεια πέρασε στο Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Καμπάνης Κιλκίς, μέχρι να εξαπλωθεί στα σχολεία ολόκληρης της Ελλάδας.
Τον Νοέμβριο του 2011, το European School Radio απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε όλα τα σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες, ώστε να συμμετέχουν με δικές τους παραγωγές.
Δύο χρόνια μετά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον με αίτηση συμμετοχής, πάνω από 160 σχολεία, μεταξύ αυτών Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Αυτή τη στιγμή ακούγονται εκπομπές από 60 σχολεία, ενταγμένες σε τακτικό πρόγραμμα μετάδοσης, οι οποίες έχουν ψυχαγωγικό, ενημερωτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα, καθώς και μηνύματα με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Ραδιοφωνικές ομάδες σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία δουλεύουν πυρετωδώς και ετοιμάζουν νέες και ενδιαφέρουσες παραγωγές. Ακόμη, τα σχολεία συμμετέχουν σε ειδικές εκπομπές αφιερώματα, όπως η ημέρα ποίησης ή η ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με αναπηρία.
«Ο στόχος του Μαθητικού Ραδιοφώνου εξαρχής είναι να καλύπτει τις ανάγκες και τις δραστηριότητες των μαθητών/τριών σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και ηλικία. Για τον λόγο αυτό οι εκπομπές που δημιουργούνται, προσφέρουν ενημέρωση, ψυχαγωγία, διασκέδαση, και σε ένα βαθμό εκπαιδευτική χρήση» λέει, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η συντονίστρια – εκπαιδευτικός, Παναγιώτα Χατζηκαμάρη.
Στο μαθητικό ραδιόφωνο ακούγονται μουσικές επιλογές των μαθητών όλων των συμμετεχόντων σχολείων, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
«Η μουσική επιλέγεται σε μουσικές ζώνες με τεράστια ποικιλία, ώστε να καλύπτει όσο μεγαλύτερο κοινό μαθητών/τριών. Από μουσική για παιδιά, στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου, έντεχνη, ελληνική και ξένη, μουσική για ξεφάντωμα, αλλά και μουσική ιδιαίτερα επιλεγμένη από ροκ, ποπ και πολλά άλλα είδη μουσικής» επισημαίνει η κ. Χατζηκαμάρη. Η μουσική εμπλουτίζεται συνεχώς από τους ίδιους τους μαθητές, αλλά και από εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με τη μουσική και έχουν γνώση και άποψη. «Το ύφος του ραδιοφώνου δεν είναι απόλυτα προσδιορισμένο, αλλά η μουσική χωρίζεται σε μουσικές ζώνες, όπως φαίνεται και στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα» υπογραμμίζει και σημειώνει ότι η ΑΕΠΙ έχει παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα χρήσης της μουσικής.
Οι εκπομπές, όπως δημιουργήθηκαν από τους παραγωγούς μαθητές/τριες στα σχολεία του European School Radio, καλύπτουν μεγάλη εμβέλεια θεμάτων, από παιδικές εκπομπές μέχρι και ιστορίες τρόμου, από επιστημονικές και τεχνολογίας, τέχνης και πολιτισμού μέχρι και αθλητισμού. «Υπάρχει ένας βασικός σχεδιασμός, ώστε να υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές, που αφορούν μουσικά νέα, τον πολιτισμό, όπως κινηματογράφο, θέατρο, εκθέσεις, εκδηλώσεις και άλλα γεγονότα που ενδιαφέρουν παιδιά και νέους γενικότερα» λέει η εκπαιδευτικός.
Όσον αφορά την εκπαιδευτική χρήση του ραδιοφώνου, οι μαθητές, συχνά επιλέγουν να κάνουν παρουσίαση των εργασιών τους, όπως δημιουργήθηκαν στο σχολείο τους, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα μουσικά σχολεία που συμμετέχουν, παρουσιάζουν δικές τους παραγωγές και άλλα σχολεία παρουσιάζουν δικές τους εκδηλώσεις και δράσεις στο σχολείο.
«Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις ειδικές εκπομπές που αφορούν την ίδια τη ζωή των μαθητών/τριών όπως τον σχολικό εκφοβισμό, την ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο και άλλα» επισημαίνει η κ. Χατζηκαμάρη.
Την ευθύνη για την ποιότητα και το περιεχόμενο των εκπομπών έχει η συντονιστική ομάδα του ραδιοφώνου που αποτελείται από μαθητές, καθηγητές και διευθυντές των συμμετεχόντων σχολείων και υπακούει σε καταστατικές διατάξεις, οι οποίες συνάδουν με τη φιλοσοφία του Μαθητικού Ραδιοφώνου. Η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών εκτείνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ραδιοφώνου, καθώς αυτοί συμμετέχουν σε ομάδες, είτε τεχνικής υποστήριξης, είτε παραγωγής εκπομπών.
Το European School Radio φιλοξενείται ως υπηρεσία ραδιοφώνου στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) (www.sch.gr) και ακούγεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας, η οποία δημιουργήθηκε γι' αυτό το σκοπό, στις υπηρεσίες βίντεο, Εκπαιδευτικά Κανάλια (http://vod.sch.gr/video/iptv/1274).
Το European School Radio συνεργάζεται με το «Χαμόγελο του παιδιού», συμμετείχε στην οργάνωση της καμπάνιας-διαγωνισμού κοινωνικής ευθύνης «Βάλε το δικό σου ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΒΙΑ» ενάντια στη βία στα γήπεδα.
Επίσης, συμμετέχει στο COMENIUS PROJECT 2012-14 με το πρόγραμμα, European School Radio: The Voice of Young Europeans. Συντονίζεται από το ΓΕΛ Καμπάνη Κιλκίς και συμμετέχουν σχολεία από, Νορβηγία (Eikelandsosen - Vestlandet), Πορτογαλία (Vialonga-Lisboa), Ιταλία (Sardinia -Σαρδηνία), Τσεχία (Praha - Πράγα), Βουλγαρία (Dobrich), Βέλγιο (Kortrijk), Τουρκία (Istanbul - Κων/νουπολη), Γερμανία (Leipzig-Λειψία).
Για τη ραδιοφωνική χρονιά 2013-14 προγραμματίζεται η 2η συνάντηση European School Radio με θέματα όπως, επιμόρφωση σε θέματα web radio, προσέγγιση στο erasmus +, προστασία πνευματικών δικαιωμάτων και διαδίκτυο.
Ακόμη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για σύμπραξη με το Microeuropa network, ένα δίκτυο ραδιοφώνων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Η λειτουργία του European School Radio στηρίζεται στην εθελοντική εργασία τόσο των συντονιστών όσο και των υπόλοιπων συμμετεχόντων και υποστηρίζεται από τον Χ. Βαλασσέλη, δημιουργό του προγράμματος Jazzler, ο οποίος έδωσε δωρεάν την άδεια χρήσης.
Πηγή: http://www.nooz.gr
Επιτυχημένη πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η εκδήλωση με θέμα την προσβασιμότητα της πόλης των Τρικάλων σε άτομα με αναπηρία που πραγματοποιήθηκε 4/1 με πρωτοβουλία της συμπολίτισσάς μας Κατερίνας Μπλέτσα και μιας ομάδας νέων που στήριξαν την προσπάθειά της να αναδείξει το θέμα.
Επιτυχημένη όχι λόγω του πλήθους των ανθρώπων που την παρακολούθησαν, αυτό εξάλλου λίγη σημασία έχει, αλλά λόγω των ουσιαστικών παρεμβάσεων, αναφορών που έγιναν, χωρίς ταμπού, χωρίς προκατάληψη. Ακούστηκε η ωμή πραγματικότητα που καλούνται να βιώσουν χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη μας, ανάπηροι, με κινητικές δυσκολίες, με τύφλωση, με βαρηκοΐα, μητέρες με καρότσια. Άνθρωποι που δεν διαθέτουν σε καμία περίπτωση λιγότερες ικανότητες, αλλά και σε καμία περίπτωση λιγότερα δικαιώματα. Ωστόσο, θεωρούμε ότι η προσβασιμότητά τους σε κάθε ιδιωτική και δημόσια γωνιά της πόλης, είναι μια πρόσθετη εναλλακτική, την ώρα που σε άλλες πόλεις θεωρείται αυτονόητη.
Πέρα από το κοινό, παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Τρικαίων κ. Χρήστος Λάππας, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι και τα «άκουσαν» μέσα σε ένα κλίμα ευγένειας και καλής θέλησης να βρεθούν λύσεις. Η Κατερίνα Μπλέτσα, μιλώντας στους παραβρισκόμενους μίλησε για την απόφασή της να αναδείξει ένα τόσο σημαντικό θέμα με άμεσο τρόπο μιλώντας παράλληλα για την αναπηρία. Όπως ανέφερε η αναπηρία δεν είναι ανικανότητα είναι διαφορετικότητα. Όπως τη συναντά κανείς σε κάθε άνθρωπο. Σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει την καθημερινότητα, την παραγωγικότητα, τη θέληση για ζωή και για δημιουργία.
Ωστόσο, όσοι κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της έλλειψης υποδομών, και λόγω της κακής κατασκευής των λιγοστών που υπάρχουν. Μάλιστα, τα λόγια επιβεβαίωσαν και φωτογραφίες ακόμη και από κεντρικά σημεία της πόλης και κτίρια όπως για παράδειγμα η ΔΕΥΑΤ αλλά και το δημαρχιακό κτίριο που δεν ανταποκρίνεται στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τους τυφλούς. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά κοινή ομολογία των δεκάδων παραβρισκόμενων μέχρι σήμερα δεν κινείται κανείς τυφλός στα Τρίκαλα τουλάχιστον ανεξάρτητα, που είναι το ζητούμενο. Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και μία βιωματική βόλτα στους δρόμους της πόλης, με ελάχιστους τολμηρούς που δεν αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, να δοκιμάζουν να κινηθούν με αναπηρικό αμαξίδιο. Προτάθηκε μάλιστα και στο δήμαρχο να δοκιμάσει τις «δυνάμεις» του, ο οποίος ωστόσο δεν δέχθηκε αρνούμενος «τον καταναγκασμό» όπως χαρακτήρισε την πρόταση, και χωρίς επίσης να δώσει σαφείς απαντήσεις σε ότι αφορά τα έργα υποδομής που θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και χρόνια στην πόλη, και που διαχρονικά κάθε δημοτική αρχή δεν υλοποιεί.
Όσο περίεργο κι αν ακουστεί, το 2013 μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί «έτος των πλαστικών καπακιών». Σχολεία και ΚΑΠΗ, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, γειτονιές και σωματεία, ακόμη και επιχειρήσεις επιδόθηκαν με μανία στη συγκέντρωση καπακιών σε ένα πρωτοφανές ανθρωπιστικό κίνημα που σάρωσε τη χώρα από άκρη σε άκρη με πρωτοβουλία των πολιτών, που οργανώθηκαν σιωπηλά για να δώσουν ηχηρή συμπαράσταση στους συμπολίτες με κινητικά προβλήματα. Κι αυτό γιατί ένας τόνος πλαστικά καπάκια ισοδυναμεί με ένα αναπηρικό αμαξίδιο!
Το κίνημα των καπακιών άρχισε από τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Κέρκυρας Κερκυραίων Πρωτοβουλία. Πριν από έναν χρόνο άνοιξαν το μεγάλο κεφάλαιο της περισυλλογής, με σκοπό να στείλουν τη συγκομιδή τους σε εταιρίες ανακύκλωσης πλαστικών και να πάρουν ως αντάλλαγμα αναπηρικά αμαξίδια. Περίπου πενήντα άτομα ρίχτηκαν με τα μούτρα στη δουλειά, δίνοντας αρχικά έμφαση στην ενημέρωση των κατοίκων του νησιού, το μήνυμα όμως ξεπέρασε γρήγορα τα σύνορα της Κέρκυρας φτάνοντας ως τη Θράκη, την Κρήτη, τα ακριτικά νησιά, ξεσηκώνοντας προσπάθειες σε κάθε γωνιά της χώρας.
«Η προσπάθεια περισυλλογής πλαστικών καπακιών ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2012 και από την πρώτη στιγμή η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκλονιστική και πολύ συγκινητική» δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής» η Ανδριάνα Σταύρου, γραμματέας της Πρωτοβουλίας.
«Από την πρώτη μέρα καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες του νησιού σχετικά με την πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία. Απευθυνθήκαμε σε σχολεία, συλλόγους, αθλητικά σωματεία, οργανισμούς και εμπορικά καταστήματα και τους εξηγήσαμε με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς θέλαμε να πετύχουμε. Μάλιστα, προκειμένου να διευκολύνουμε τον κόσμο που ήθελε να προσφέρει πλαστικά καπάκια, κατασκευάσαμε αυτοσχέδιους κάδους περισυλλογής από πλαστικά μπουκάλια τους οποίους τοποθετήσαμε σε κομβικά σημεία, όπως σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολικά κτίρια και εμπορικά καταστήματα. Παράλληλα εξηγήσαμε στους πολίτες πως, αντί να πετάξουν το πλαστικό καπάκι στον δρόμο ή στα σκουπίδια, μπορούν να το ρίξουν στους ειδικούς κάδους ή να το στείλουν σε εμάς έτσι ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε την απαιτούμενη ποσότητα και να την ανταλλάξουμε με ένα ή -γιατί όχι- περισσότερα αναπηρικά αμαξίδια που θα βοηθήσουν συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη».
Τα εμπόδια
Παρά το αγαθόν της προθέσεως, τα μέλη της ομάδας σύντομα ανακάλυψαν πως κάποιες εταιρίες ανακύκλωσης δεν συμμερίζονταν τις κοινωνικές τους ευαισθησίες και δεν είχαν καμία απολύτως διάθεση να συμβάλουν στην προσπάθειά τους! Ορισμένες μάλιστα από αυτές ήθελαν να πάρουν έναν τόνο πλαστικά καπάκια αντί πινακίου φακής, ενώ κάποιες άλλες δεν επιθυμούσαν να συμμετέχουν στη δράση...
«Για να μπορέσουμε να πάρουμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει να μαζέψουμε συνολικά έναν τόνο καπάκια, που ισοδυναμεί με περίπου 540.000 κομμάτια! Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό που φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο να συγκεντρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Για κάθε έναν τόνο καπάκια η εταιρία ανακύκλωσης από τη Θεσσαλονίκη με την οποία συνεργαζόμαστε μας αποζημιώνει με το ποσό των 180 ευρώ» λέει η Ανδριάνα Σταύρου.
«Οι τιμές των αναπηρικών αμαξιδίων αρχίζουν από τα 120 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Με τα 180 ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε ένα αμαξίδιο μεσαίας κατηγορίας. Μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε να συλλέξουμε δύο τόνους καπάκια, τα οποία έχουν ήδη σταλεί σε εταιρία ανακύκλωσης στη Θεσσαλονίκη και πλέον περιμένουμε να μας στείλουν τα χρήματα για να αγοράσουμε τα αναπηρικά αμαξίδια. Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι και χαρούμενοι από αυτή την εξέλιξη. Στην αρχή είχαμε συναντήσει εμπόδια, αφού κάποιες εταιρίες μάς έδιναν μόλις 100 ευρώ για έναν τόνο πλαστικά καπάκια, χωρίς φυσικά να νοιάζονται για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονταν τα χρήματα. Απλώς ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και κάποιοι που έχουν μέσα τους ανθρωπιά».
Το κίνημα των καπακιών έγινε γρήγορα γνωστό μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, και δεκάδες δέματα με πλαστικά καπάκια άρχισαν να καταφθάνουν στα γραφεία της Ομάδας από όλη την Ελλάδα! «Πλέον μας στέλνουν καπάκια από κάθε γωνιά της Ελλάδας: Γιάννενα, Κιλκίς, Πάρος, Πάργα, Κρήτη, Σκόπελος και φυσικά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα θέλαμε ωστόσο να σημειώσουμε ότι μαζεύουμε μόνο πλαστικά καπάκια, αφού πολλές φορές λαμβάνουμε δέματα που περιέχουν από μπαταρίες και μεταχειρισμένα παιχνίδια μέχρι σκουπίδια!
Όλα αυτά τα αντικείμενα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στα μηχανήματα της εταιρίας ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε τα χρήματα και ο κόπος να πάει χαμένος. Εμείς μαζεύουμε όλων των ειδών τα πλαστικά καπάκια, από νερά, αναψυκτικά, γάλατα, χυμούς, μαρκαδόρους, απορρυπαντικά και μπιτόνια» λέει η κυρία Σταύρου και εξηγεί πώς επιλέγονται τα άτομα που θα παραλάβουν τα αναπηρικά αμαξίδια: «Σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΜΕΑ Κέρκυρας έχουμε φτιάξει μια λίστα με τα άτομα που χρειάζονται άμεσα αναπηρικό καροτσάκι. Φυσικά έχουμε ορίσει και κάποιες προϋποθέσεις, αφού προτεραιότητα έχουν τα παιδιά, οι νέοι, οι φτωχοί και οι ανασφάλιστοι με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω και με χαμηλό εκκαθαριστικό Εφορίας της τάξης των 15.000 ευρώ και κάτω. Έτσι, προτού δώσουμε το αμαξίδιο -και προκειμένου να είμαστε δίκαιοι- κάνουμε αξιολόγηση και στη συνέχεια αποφασίζουμε πού θα κάνουμε τη δωρεά».
Συγκινητική η μαθητική ανταπόκριση
Τον Μάρτιο του 2013, τα μέλη του λογιστηρίου του «Superferry II», που εκτελεί το δρομολόγιο Ραφήνα - Άνδρος - Τήνος - Μύκονος, άρχισαν να συλλέγουν πλαστικά καπάκια όλων των συσκευασιών με σκοπό να τα στείλουν στον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του Νομού Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά. Πέντε μήνες αργότερα και με την καθοριστική συμβολή εκατοντάδων επιβατών που συμμετείχαν ενεργά στη δράση του πληρώματος, είχαν ήδη μαζευτεί 20.000 καπάκια που στάλθηκαν στον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να πάρει με αυτόν τον τρόπο συνολικά έξι αναπηρικά αμαξίδια!
Τα τρία από αυτά διατέθηκαν στην Εθελοντική Ομάδα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες νεφροπαθών, το ένα στάλθηκε σε ένα κοριτσάκι από το Βέλο Κορινθίας, ενώ τα υπόλοιπα δύο διατέθηκαν σε μέλη του Συλλόγου στα Γιαννιτσά. Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των μαθητών ανά την Ελλάδα, που ακολουθούν το κίνημα των καπακιών είτε σε συλλογικό είτε ακόμα και σε ατομικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 14χρονος μαθητής από τη Λευκάδα Θοδωρής Ιωακειμίδης. Συγκέντρωσε 10.000 πλαστικά καπάκια, που τα πήγε στο σχολείο του, ενισχύοντας σημαντικά τη συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Λευκάδας στο έργο του Συλλόγου Παραπληγικών Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τα Γιαννιτσά Πέλλας, που επίσης εφαρμόζει το πρόγραμμα των καπακιών. Στο κίνημα έχουν συμβάλει ακόμη και ποδοσφαιρικές ομάδες. Για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ, που κάλεσε τους φίλους της ομάδας να αφήνουν τα πλαστικά καπάκια όλων των συσκευασιών στους κάδους ανακύκλωσης που είχαν τοποθετηθεί στις εισόδους των θυρών προκειμένου να ενισχύσουν τον Σύλλογο Παραπληγικών του Νομού Πέλλας.
Τυπικό παράδειγμα νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι η διαχείρηση της δημόσιας τηλεόρασης από την κυβέρνηση Σαμαρά, ήδη από την απόφαση που έλαβε να την κλείσει: καταστροφή και στη συνέχεια ανασυγκρότηση με όρους αγοράς.
Η «μεταβατική» ΔΤ, που δημιουργήθηκε στη θέση της ΕΡΤ, δεν αποτελεί φορέα δημόσιας τηλεόρασης, δεν έχει καν νομική υπόσταση, δεν έχει εργαζόμενους, παρά... εποχιακούς με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, που υπογράφονται με το... υπουργείο Οικονομικών! Είναι ένα μόρφωμα χωρίς νομική ισχύ, στον αέρα, που διοικείται από τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη, ο οποίος έχει όλες τις εξουσίες για τη ΔΤ, αλλά καμία ευθύνη, όπως ορίζεται από δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που τροποποιούν την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Γ. Στουρνάρα - Σ. Κεδίκογλου της 11ης Ιουνίου, με την οποία κλείνει η ΕΡΤ
Με την πρώτη ρύθμιση ο «εκκαθαριστής» εξοπλίζεται με υπερεξουσίες για τη ΔΤ, καθώς μπορεί κατά την κρίση του (α) να υπογράφει συμβάσεις έργου, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών και ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, (β) να αναθέτει και να ανακαλεί καθήκοντα προϊσταμένων στο προσωπικό της ΔΤ. Καταργεί έτσι όποια ιεραρχία στους οργανισμούς του Δημοσίου, κώδικα ή κανονισμό προσωπικού.
Με τη δεύτερη ρύθμιση ο «εκκαθαριστής» απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για τις υπερεξουσίες του: Ο ειδικός διαχειριστής «δεν υπέχει αστική, ποινική ή άλλη ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν στην ειδική διαχείριση». Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μάναλης, έμπιστος του κ. Στουρνάρα, δεν έχει καμία ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που προσφεύγουν κατά εκατοντάδες για την καταβολή των αποζημιώσεών τους, για τις αδιαφανείς προσλήψεις στη ΔΤ κ.λπ., αλλά και απέναντι στους προμηθευτές της ΕΡΤ, με την οποία είχαν συμβάσεις.
Έτσι όχι μόνο η ΔΤ γίνεται τυπικό παράδειγμα μόνο κυβερνητικής αυθαιρεσίας πάνω στη διοίκηση, αλλά με τον νόμο ο νούμερο ένα υπεύθυνος για την αυθαιρεσία απαλλάσσεται από ποινικές και αστικές ευθύνες απέναντι στους πολίτες. Η ΔΤ είναι τυπικό παράδειγμα της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης του μπάχαλου για έναν ακόμα λόγο. Οι δαπάνες που προκύπτουν για τη λειτουργία της, από τις ανανεούμενες συμβάσεις προσωπικού μέχρι την αγορά και παραγωγή προγράμματος, δεν έχουν προϋπολογιστεί. Καλύπτονται από τις πιστώσεις του Ειδικού Λογαριασμού που συστάθηκε (8.7.2013) για τη διαχείριση του ενεργητικού και παθητικού της καταργηθείσας ΕΡΤ, επιβαρύνουν δηλαδή απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν ο ειδικός διαχειριστής θα κληθεί να δώσει λογαριασμό για τις δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για τη ΔΤ από το υστέρημα του ελληνικού λαού.
Η αυθαίρετη διαχείρηση της ΔΤ προϊδεάζει και για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στον (κανονικό) φορέα δημόσιας τηλεόρασης που ιδρύεται αυτή την περίοδο. Η ΝΕΡΙΤ ξεκινάει ήδη υπονομευμένη από τη διαχείριση που γίνεται αυτή την περίοδο στη ΔΤ, αλλά και από το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ. Αν και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Προκοπάκης επιχειρεί με κάθε τρόπο να εμφανίσει διαφανείς διαδικασίες και με την εμπλοκή της Κοινωνίας των Πολιτών, τα εχέγγυα για τη δημοκρατική λειτουργία της νέας δημόσιας τηλεόρασης δεν είναι επαρκή.
Ο νόμος για τη ΝΕΡΙΤ που διαμορφώθηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο προέβλεπε τη σύσταση «Εποπτικού Συμβουλίου», το οποίο διορίστηκε από το... Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, το Εποπτικό διόρισε το νέο Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ, με επικεφαλής διευθύνοντα σύμβουλο τον καθηγητή Γ. Προκοπάκη.
Η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τον σχεδιασμό των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων της ΝΕΡΙΤ. Θα λειτουργήσει ένα κανάλι ή δύο και πότε; Θα δημιουργηθεί κανάλι στη Θεσσαλονίκη; Θα δημιουργηθεί δορυφορικό κανάλι για τον απόδημο ελληνισμό; Πώς θα εξυπηρετηθούν οι ΑμεΑ; Πόσοι ραδιοφωνικοί σταθμοί σχεδιάζονται και με τι χαρακτήρα; Θα δημιουργηθεί ορχήστρα; Ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του; Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει.
Το περιεχόμενο είναι ένα άλλο ερώτημα που πρέπει επίσης να απαντηθεί. Μέχρι τώρα πάντως, οι πολίτες απαντήσεις δεν έχουν πάρει, παρά μόνο ερωτήσεις: ήδη έχουν αναρτηθεί πέντε δημόσιες διαβουλεύσεις στη "Διαύγεια", προκειμένου οι φορείς, οι εμπλεκόμενοι και οι πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για σειρά θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ: το χαρακτήρα και την αποστολή της δημόσιας τηλεόρασης, το περιεχόμενο των εκπομπών της, τον τρόπο προσλήψεων, τον γενικό κανονισμό προσωπικού, τον κανονισμό προμηθειών κ.ο.κ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργεί με προσωπικό περίπου 600 ατόμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου συν ακόμα 600 άτομα με συμβάσεις εργασίας.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να επαναφέρει το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης, αφού διαπίστωσε το τεράστιο κόστος λειτουργίας της ΔΤ. Το τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα εισπράττεται υπέρ της ΝΕΡΙΤ και θα αποδίδεται προς το παρόν στη ΔΤ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα κάλυψης και δημοσιότητας της ελληνικής προεδρίας.
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν την Πέμπτη (2/1) στην παραλία του Ρίου οι χειμερινοί κολυμβητές της Πάτρας, κάνοντας και το πρώτο μπάνιο της χρονιάς.
Στη κοπή συμμετείχαν αρκετοί χειμερινοί κολυμβητές και πλήθος κόσμου.
Οπως γράφει το patrastimes, οι χειμερινοί κολυμβητές παρέδωσαν τιμητική πλακέτα στο Αντωνοπούλειο ίδρυμα για τη προσφορά του στα ΑμεΑ και έδωσαν μετάλλια στα παιδιά που φιλοξενεί το ίδρυμα. Τη πλακέτα παρέλαβε η κ. Σοφία Μητρογιώργου.
Το φλουρί έπεσε σε φιλοξενούμενο χειμερινού κολυμβητή. Το δώρο εφέτος ήταν μια μάσκα και ένα ζευγάρι βατραχοπέδιλα.
Με την έλευση της νέας χρονιά ο Δήμος Ευρώτα προχωρά στην έγκριση νέων προγραμμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Στη νέα χρονιά ο Δήμος Ευρώτας δίνει το παρών και προσαρμόζει τις δομές του στα νέα δεδομένα του σήμερα βελτιώνοντας κατά πολύ τις υπηρεσίες του με μοναδικό γνώμονα το καλό του πολίτη.
Στις δομές αυτές εγκρίθηκαν μια σειρά από προγράμματα και η ολοκλήρωσή τους θα δημιουργήσει νέες βάσεις στο αύριο του Δήμου. Ο Δήμος Ευρώτα Υπέβαλε πρόταση προς χρηματοδότηση στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 με τίτλο «Ανάπτυξη Εφαρμογής Tηλε-Ιατρικής με Χρήση Αυτόνομου Σταθμού Ιατρικών Μετρήσεων (Health Kiosk) του Δήμου Ευρώτα»
Οι υπηρεσίες θα παρέχονται αφενός από ένα δίκτυο Αυτόνομων Σταθμών Ιατρικών Μετρήσεων (Health Kiosks) αφετέρου από Φορητά Συστήματα Μετρήσεων που θα εξοπλίσουν το προσωπικό υπηρεσιών Κοινωνικής Στήριξης του Δήμου. Επίσης οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν τον Ατομικό τους Ψηφιακό Ιατρικό Φάκελο όπου θα αποθηκεύονται όχι μόνο τα αποτελέσματα των μετρήσεων αλλά κάθε Ιατρικό δεδομένο που κρίνουν οι ίδιοι (ή προτείνει ο θεράπων Ιατρός) ότι πρέπει να αποτελεί τμήμα του Ιατρικού Ιστορικού. Από το έργο θα προκύψουν ωφέλειες για τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες του Ιατρικού κλάδου.
Στόχος του έργου είναι να συμβάλει:
- Στην αύξηση του αριθμού τον ατόμων που εξυπηρετούνται από τις Δημοτικές Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
- Στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου (Δημοτικά Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ)
- Στην καθημερινή παρακολούθηση ανθρώπων που χρήζουν βοήθεια
- Στην πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση συμβάντων
- Στη δημιουργία ιατρικού ιστορικού ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ
- Στην ελαχιστοποίηση άσκοπων μετακινήσεων των ηλικιωμένων ή ΑΜΕΑ
- Στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των πολιτών
- Στη στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων
- Στη στήριξη πολιτών που διαβιούν σε απομακρυσμένους οικισμούς
- Στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας
- Στην μείωση του αισθήματος εγκατάλειψης και αποκλεισμού
- Στη συνέργεια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων
- Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής
- Στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, διευκολύνοντας την ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων υπηρεσιών υγείας
- Στη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας
Αντικείμενο του έργου είναι παροχή ψηφιακών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας μέσω τεχνολογιών και εφαρμογών Ηλεκτρονικής –Υγείας στους πολίτες του Δήμου, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της αύξησης της αποτελεσματικότητας των δομών Κοινωνικής Στήριξης του Δήμου.
Το σύστημα Τήλε-Ιατρικής θα αποτελείται από
- Εφαρμογή Δημιουργίας και Ενημέρωσης Ατομικού Ψηφιακού Ιατρικού Φακέλου
- Διαδικτυακή Πύλη Υγείας, για τη πρόσβαση των πολιτών (και των εξουσιοδοτημένων ιατρών ή/και συγγενών) στον ατομικό τους Ψηφιακό Ιατρικό Φάκελο
- Δίκτυο Αυτόνομων Σταθμών Ιατρικών Μετρήσεων (Health kiosk), με σκοπό τη συλλογή και αποστολή Ιατρικών Δεδομένων στον Ατομικό Ιατρικό Φάκελο του πολίτη.
- Φορητά Συστήματα Ιατρικών Μετρήσεων (E-Health kit)
Ο πολίτης θα επισκέπτεται τον Ιατρικό Σταθμό της περιοχής του, όπου θα εκτελεί μία σειρά βασικών Ιατρικών Μετρήσεων. Τα αποτελέσματα θα μπορεί να τα αποθηκεύσει στον ατομικό του Ψηφιακό Ιατρικό Φάκελο ή/και να τα εκτυπώσει την ίδια στιγμή. Από τη στιγμή που έχουν αποθηκευτεί είναι προσβάσιμα τόσο στον ίδιο όσο και στο Ιατρικό προσωπικό (κατόπιν εξουσιοδότησης) μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Υγείας. O ψηφιακός φάκελος μπορεί να εμπλουτίζεται με πληθώρα άλλων ιατρικών δεδομένων με σκοπό τη δημιουργία και ενημέρωση ενός ολοκληρωμένου Ιατρικού Ιστορικού. Επιπλέον το προσωπικό της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», θα εξοπλιστεί με φορητές συσκευές ιατρικών μετρήσεων με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν μπορούν να επισκεφθούν τους σταθμούς ιατρικών μετρήσεων. Ενώ η δυνατότητα συγκέντρωσης, επεξεργασίας και ορθής διάχυσης των πληροφοριών μέσω διαδικτυακής πύλης μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων θα πολλαπλασιάσει τα οφέλη.
Επίσης ο Δήμος υπέβαλε πρόταση προς χρηματοδότηση στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 - 2013 με τίτλο «Απομακρυσμένη Βοήθεια Ηλικιωμένων και Ανάπτυξη Ενιαίου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης»
Οι υπηρεσίες αυτές αποτελούν μια κρίσιμη υποδομή αλλά απαιτούν και μια συνεχή εγρήγορση και ανεμπόδιστο εκσυγχρονισμό που πρέπει να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του ΕΠ "Ψηφιακή Σύγκλιση". Επιπλέον, η ολοκλήρωση αυτών των βασικών υποδομών ανοίγει το δρόμο για την παροχή νέων, προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι οποίες αφενός θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη, αφετέρου θα συνεισφέρουν στην ουσιαστική ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μέσω της παροχής πληροφόρησης, συμμετοχής και διαλογικής αλληλεπίδρασης για ένα ευρύτερο σύνολο δραστηριοτήτων που αφορούν στις αρμοδιότητες και ευθύνες του Δήμου προς τους δημότες του.
Ειδικότερα οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν θέματα ποιότητας ζωής, κοινωνικής πρόνοιας, βελτίωσης της υγείας, αναβάθμισης των δυνατοτήτων πρόληψης και διάγνωσης κτλ, αποτελούν πλέον έναν από τους βασικούς στόχους δραστηριοποίησης του Δήμου Ευρώτα για την καλύτερη και πολύπλευρη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αυτές οι νέες υπηρεσίες είναι σε πλήρη συμφωνία τόσο με την εθνική στρατηγική στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όσο και με τη στοχοθεσία και αρμοδιότητες των Δήμων. Αποτελούν το νέο βήμα, το νέο μοχλό ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης, που τίθενται πλέον ως επίκαιροι και βιώσιμοι στόχοι λόγω των υφιστάμενων υποδομών στο Δήμο και της γενικότερης βελτίωσης και αναβάθμισης του επιπέδου χρήσης και εξοικείωσης με υποδομές ΤΠΕ στη χώρα.
Στόχος της προτεινόμενης δράσης είναι η παροχή νέων, προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών πρόνοιας και παροχών υγείας από το Δήμο Ευρώτα, κάνοντας εκτεταμένη χρήση υφιστάμενων έργων, υπηρεσιών και υποδομών που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.
Οι νέες υπηρεσίες υγείας θα στηρίζονται σε σύγχρονες μεθόδους πιστοποίησης χρηστών για τις διαδικασίες εξυπηρέτησης τους, διασύνδεσης χρηστών σε κοινωνικά δίκτυα, διαλειτουργικότητας σε επίπεδο διαδικασιών και συστημάτων, επαναχρησιμοποιήσιμων, δυναμικών και κλιμακούμενων υπολογιστικών υποδομών, καθώς και πλαισίων/εργαλειοθηκών ανάπτυξης υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.
To έργο με τίτλο «Απομακρυσμένη Βοήθεια Ηλικιωμένων και Ανάπτυξη Ενιαίου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» αφορά στην ανάπτυξη συστημάτων τηλεμετρίας βιολογικών ιατρικών παραμέτρων, στην ανάπτυξη Φακέλου Υγείας Δημότη και υπηρεσιών φροντίδας και πρόνοιας με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
Το Σύστημα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ και στην εξοικονόμηση πόρων.
Το σύστημα που θα αναπτυχθεί, θα λειτουργεί επικουρικά και παράλληλα με άλλες παρόμοιες δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή, με απώτερο στόχο την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και θα επεκτείνει τις δράσεις Πρόνοιας του Δήμου με την ανάπτυξη Κέντρων Προληπτικής Ιατρικής, τα οποία θα απευθύνονται σε ευρύτερες ομάδες πληθυσμού (νέοι, αθλητές, κλπ.)
Το σύστημα θα έχει πολλαπλό σκοπό:
- θα λειτουργεί επικουρικά και παράλληλα με άλλες παρόμοιες δράσεις στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην ευρύτερη περιοχή
- θα προσφέρει υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και φάκελου φροντίδας στους Δημότες
- θα εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση στις προσφερόμενες υπηρεσίες όλων των Δημοτών με έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες
- θα συμβάλλει στην Πληροφόρηση και στην Κατάρτιση των Πολιτών, όλων των ηλικιών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών υγείας.
Τα δυο προγράμματα θα δώσουν νέα δεδομένα στον χώρο της υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας στην ευρύτερη περιοχή τους δήμου μας και θα ανακουφίσει εκατοντάδες συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr
Με αίτημα την μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την επιδότηση ευπαθών νοικοκυριών, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να προβεί σε διάλογο προτάσεων με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με την διευθέτηση της συγκέντρωσης υψηλών ποσοτήτων αιθαλομίχλης, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων.
Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής συμπύκνωσε τις προτάσεις της στην μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο να δοθούν κίνητρα χρήσης λιγότερο ρυπογόνων μορφών ενέργειας, αλλά και στο να επιδοτηθούν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα, οι άνεργοι, τα ΑμΕΑ, οι πολύτεκνοι, τα ιδρύματα, τα σχολεία κλπ.
Αυτή ήταν και μία εκ των παρεμβάσεων του Δημήτρη Τσουκαλά, που εκπροσωπώντας την «Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο», ανέφερε πως δεν πρέπει μπούμε σε συνθήκες γραφειοκρατίας και να γίνει η Περιφέρεια "ο μοχλός πίεσης, γιατί τα προβλήματα δεν τα λύνουμε εμείς". Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι "οι τρεις μήνες που απομένουν μπορεί να αποβούν θανατηφόροι".
Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη "να σταματήσει η Κεντρική Διοίκηση να παίζει με την υγεία των πολιτών", με την επισήμανση ότι "η θέρμανση είναι αγαθό ζωής και το Κράτος οφείλει να την παρέχει με μικρό κόστος". Σημειώθηκε, πάντως, ότι δεν είναι μόνο το θέμα της μείωσης του Φόρου καθώς το ζήτημα είναι να δοθούν περισσότερα κίνητρα υπέρ των χρεωμένων νοικοκυριών και των οικονομικά αδυνάτων.
Μπορεί κάποιο άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) να ανέβει στον Λευκό Πύργο ή στο Παλαμήδι του Ναυπλίου; Αυτό το ερώτημα απαντά το Human Access, μια εφαρμογή made in Greece με επίκεντρο την προσβασιμότητα! Επιστρατεύοντας ταυτόχρονα την τεχνολογία και την κοινωνική ευαισθησία οι δημιουργοί του application καλούν τους χρήστες να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία ενός χάρτη, ο οποίος θα αξιολογεί/πληροφορεί για τη δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους ποικίλου ενδιαφέροντος.
Η διαδικασία είναι απλή: Αν έχετε Android κινητό, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε Human Acess Caretta και να εγκαταστήσετε τη δωρεάν εφαρμογή. Χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας σε Facebook ή Foursquare κάνετε στη συνέχεια log in και είτε να ψάχνετε τα σημεία ενδιαφέροντός σας είτε αξιολογείτε εσείς κάποιο σε μία κλίμακα 1-5 αστεριών. Τέλος, αποθηκεύοντας την αξιολόγηση, αυτή είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες. Η «Αττική free press» συνομίλησε με τον Χρήστο Κουρουπέτρογλου από την εταιρεία τεχνολογίας πίσω από την εφαρμογή CNT (Caretta-Net Technologies), ο οποίος εξήγησε τη σημασία του Human Access.
Τα πρώτα βήματα του Human Access και η αποδοχή
«Η βασική ιδέα για την εφαρμογή προέκυψε από τον συνδυασμό δύο ερεθισμάτων. Το πρώτο ήταν η εμπειρία μου σε σχέση με τα ΑμεΑ και τις ανάγκες που έχουν όσον αφορά την πρόσβασή τους στο Web. Αυτό αποτέλεσε το θέμα της διδακτορικής μου διατριβής και το έναυσμα για την ενασχόληση με τον χώρο της προσβασιμότητας γενικότερα σε σχέση με την τεχνολογία», εξηγεί ο κ. Κουρουπέτρογλου για την ιδέα ανάπτυξης του Human Access.
«Το δεύτερο έναυσμα ήταν μία καθαρά προσωπική παρατήρηση. Όλο και περισσότερος κόσμος πλέον χρησιμοποιεί πλατφόρμες και εφαρμογές δήλωσης παρουσίας (chek-in)», σημειώνει συμπληρώνοντας ότι «η ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσουμε την πληροφορία που αυτά τα συστήματα μας παρέχουν σήμερα για να την εμπλουτίσουμε με πληροφορία που θα ενδιέφερε ιδιαίτερα τα ΑμεΑ, αλλά και κατ' επέκταση όλους μας». Αν και βρίσκεται σε «βρεφικό» στάδιο, η εφαρμογή μετρά ήδη αξιολογήσεις για130 σημεία ενδιαφέροντος από περίπου 80 χρήστες, οι οποίοι την εμπλουτίζουν λειτουργώντας σε ρόλο χαρτιβιστή (ακτιβισμού μέσω χαρτογράφησης).
Ο χρήστης σε ρόλο χαρτιβιστή
«Μέχρι στιγμής φαίνεται πως πολλοί χρήστες δεν στέκονται στη μία και μοναδική αξιολόγηση, που κάποιος θα κάνει απλά για να πειραματιστεί μία φορά με την εφαρμογή. Θα χρειαστεί χρόνος για να εμπλουτιστεί η βάση με τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά πιστεύουμε ότι οι χρήστες θα μείνουν σύμμαχοι και συνοδοιπόροι στο δρόμο αυτό. Η μέχρι στιγμής ανταπόκριση με όσους έχουμε μιλήσει είναι πολύ θετική και θερμή», εξηγεί ο κ. Κουρουπέτρογλου.
«Θέλουμε να αναπτύξουμε την εφαρμογή με βάση τις ανάγκες των χρηστών μας και όχι μόνο με βάση τις δικές μας ιδέες, ώστε να είναι μια πραγματικά χρήσιμη εφαρμογή για τον τελικό χρήστη. Το επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να οργανώσουμε δράσεις χαρτιβισμού για να συγκεντρώσουμε ακόμα περισσότερα δεδομένα. Σκεφτόμαστε επίσης να τις συνδυάσουμε με δράσεις, όπου οι φίλοι μας θα μπορούν να βιώσουν τα προβλήματα στην κίνηση των ανθρώπων με αναπηρία, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα τα διάφορά μέρη και να αντιληφθούν ακόμη πιο έντονα την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν με ένα κλικ», συμπληρώνει.
Αναφορικά με το μέλλον της εφαρμογής εξηγεί ότι ένα από τα σχέδια είναι η ενσωμάτωση και χρήση δεδομένων από το Foursquare, αναλύοντας δεδομένα από τα check in ενός χρήστη. «Στην επόμενη έκδοση έχουμε ήδη προγραμματίσει να υπάρχει η δυνατότητα sharing της αξιολόγησης ενός μέρους σε κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, Google+ κτλ.)», τονίζει προσθέτοντας: «Περιμένουμε ιδέες για νέες ιδιότητες που σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε στις αξιολογήσεις. Επίσης σκοπεύουμε να παρέχουμε ιδιαίτερες ιδιότητες αναλόγως με την κατηγορία μίας τοποθεσίας (πχ. δωμάτια για ΑμεΑ σε ξενοδοχεία κ.τ.λ.) και θέλουμε να αναπτύξουμε και τον δικτυακό τόπο της εφαρμογής παρέχοντας σχετικές πληροφορίες. Μια άλλη ιδέα είναι αν υπάρχουν αρκετά δεδομένα από μία πόλη να διαμορφώνονται αυτόματα και να ανακοινώνονται στο site «Hall of fame» και «Hall of shame» επιχειρήσεων, όσον αφορά την προσβασιμότητά τους για να ευαισθητοποιηθούν επαγγελματίες και κοινωνία περισσότερο».
Τελικά πόσο προσβάσιμοι είναι οι χώροι;
Ερωτώμενος για τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα σχετικά με την προσβασιμότητα των χώρων ο κ. Κουρουπέτρογλου απαντά: «Η αλήθεια είναι πως στο μικρό χρονικό διάστημα ζωής του Human Access δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα σαφή εικόνα και συμπεράσματα για την προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους. Ευελπιστούμε, ότι τόσο η εφαρμογή όσο και οι διάφορες δράσεις που σκοπεύουμε να οργανώσουμε, θα μπορέσουν να ευαισθητοποιήσουν τόσο όλους μας σαν χρήστες όσο και τους ίδιους του καταστηματάρχες και υπεύθυνους χώρων ώστε να βοηθήσουν στην βελτίωση της προσβασιμότητας».
Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι «θέλω να πιστεύω ότι κανένας ιδιοκτήτης δεν θέλει να αποκλείει ανθρώπους από τον χώρο του. Αν λοιπόν το Human Access γίνει αυτό το ερέθισμα που θα οδηγήσει κάποιους να προσφέρουν καλύτερη πρόσβαση, για εμάς θα είναι τεράστια επιτυχία».
Το... κακό παράδειγμα έδωσε σήμερα βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου από την Κρήτη...
Πρόκειται για τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μιχελογιαννάκη ο οποίος όπως διαβάζουμε στο FlashNews, πάρκαρε το αυτοκίνητό του σε θέση που προορίζεται για ΑμεΑ
και μάλιστα όταν οι αστυνομικοί της Τροχαίας πήγαν στο σημείο για να πράξουν τα δέοντα, ο βουλευτής τους απάντησε: "Πέντε λεπτά έμεινα"...
Θύμα της συμπεριφοράς του κυρίου Μιχελογιαννάκη, ήταν ένας 35χρονος, οποίος προσπάθησε να παρκάρει σε σημείο της παραλιακής λεωφόρου, όμως το αυτοκίνητο του άγνωστου μέχρι εκείνη τη στιγμή οδηγού, τον εμπόδιζε.
Για περίπου μισή ώρα ο 35χρονος, περίμενε μήπως εμφανιστει ο οδηγός και όταν αυτό δεν έγινε, κάλεσε την Τροχαία.
Ο κύριος Μιχελογιαννάκης εμφανίστηκε τη στιγμή που οι αστυνομικοί κατέγραφαν την παράβαση και τους είπε ότι ήταν εκεί για λίγα λεπτά.
Ακόμα πάντως και αν ήταν μόνο 5 λεπτά σταθμευμένο το αυτοκίνητο, αυτά αρκούν...
Στην Ελλάδα η αναλογία γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down σε 1 στις 770 γεννήσεις.
Το σύνδρομο Down περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους
Από ορισμένους δεν θεωρείται ασθένεια, δεδομένου ότι τα άτομα με σύνδρομο Down δεν υποφέρουν από αυτό.
Πιο συγκεκριμένα η επίπτωση του συνδρόμου διεθνώς είναι 1:700 ως 1:800. Στην Ελλάδα κάποιες μελέτες προσδιορίζουν την αναλογία γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down σε 1 στις 770 γεννήσεις.
Παράγοντας που επηρεάζει κρίσιμα την αναλογία αυτή αποτελεί η ηλικία της μητέρας, καθ' ότι στην ηλικία των 20 ετών η συχνότητα κυμαίνεται περίπου στο 1:2000 για να ανέλθει μετά τα 40 σε 1:100 ή λιγότερο.
Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα γέννησης παιδιού με σύνδρομο Down αποτελούν η γέννηση προηγούμενου πάσχοντος παιδιού από τους ίδιους γονείς και η περίπτωση ένας γονέας να είναι φορέας του Μεταθετικού συνδρόμου Down
Τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο Down έχουν διανοητική αναπηρία στην ήπια έως μέτρια σειρά.Μπορούν επίσης να έχουν ένα ευρύ κεφάλι και μια πολύ στρογγυλό πρόσωπο.
Οι γλωσσικές δεξιότητες δείχνουν μια διαφορά μεταξύ της κατανόησης του λόγου και την έκφραση του λόγου, και συνήθως τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν μια καθυστέρηση ομιλίας. Εξαιρετικές κινητικές ικανότητες είναι καθυστερημένη και συχνά υστερεί σε σχέση με το ακαθάριστο κινητικές δεξιότητες και μπορεί να επηρεάσει την γνωστική ανάπτυξη.
Σχετικά με την ανάπτυξη κάποια παιδιά θα ξεκινήσουν να περπατάνε σε περίπου 2 ετών, ενώ άλλοι δεν θα περπατήσετε μέχρι την ηλικία 4.
Προγεννητικά είναι δυνατή η διάγνωση πιθανής ύπαρξης του συνδρόμου Down στις έγκυες γυναίκες βάσει συνδυασμού συγκεκριμένων υπερηχογραφικών ενδείξεων και εργαστηριακών μετρήσεων και μάλιστα από τα πρώτα στάδια της κύησης. Υπερηχογραφικά κυρίως μετράται η αυχενική διαφάνεια προς το τέλος του 1ου τριμήνου και θέτει υποψία του συνδρόμου, αν βρεθεί αυξημένη.
Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία του συνδρόμου Down. Παρεμβάσεις γίνονται σε όποιες από τις εκδηλώσεις του συνδρόμου αυτό είναι εφικτό. Καρδιακές βλάβες αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Ο υποθυρεοειδισμός όπου υπάρχει αντισταθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή ορμονικής υποκατάστασης.
Οδηγίες για να... πεθάνεις, να πολεμήσεις και να είσαι ηγέτης.
Από το πώς μπορεί κανείς να πεθάνει καλά και να ξεγελάσει το Σατανά τις τελευταίες ώρες της ζωής του, μέχρι το πώς να είναι κανείς βασιλιάς και ηγέτης, τα εγχειρίδια «οδηγιών» που κυκλοφορούσαν στο Μεσαίωνα κάλυπταν μια ευρεία γκάμα θεμάτων... της εποχής.
1. Πώς να πεθάνεις καλά
Ο Μεσαίωνας ήταν μια «καλή εποχή» για να γνωρίζει κάποιος πώς να πεθάνει καλά. Ακόμη κι αν είχε γλιτώσει από την επιδημία της Μαύρης Πανώλης και τον εκατονταετή πόλεμο, μπορούσε να πεθάνει αν μια παρανυχίδα του ερχόταν σε επαφή με μολυσμένο νερό, αναφέρει δημοσίευμα στο The Week. Δεν υπήρχε, λοιπόν, καλύτερη εποχή από το Μεσαίωνα για να κυκλοφορήσει στους λαούς της Ευρώπης ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο με τίτλο «Ars Moriendi « (Η τέχνη του να πεθαίνεις).
Το «Ars Moriendi» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1400. Ήταν ένα μικρό βιβλίο, αποτελούμενο από έξι κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία είχε γραφτεί για να βοηθήσει μια ψυχή που πέθαινε και τους κοντινούς της ανθρώπους να διευκολύνουν το πέρασμα προς το θάνατο.
Καθώς το βιβλίο γινόταν όλο και πιο δημοφιλές και μεταφραζόταν σε διάφορες γλώσσες, κυκλοφόρησε μια πιο περιεκτική και σύντομη εκδοχή του, η οποία περιλάμβανε περισσότερες φωτογραφίες και λιγότερο κείμενο.
Βάσει αυτού, ένας άνθρωπος που βρίσκεται στις τελευταίες του ώρες γίνεται «στόχος» του Σατανά. Έτσι το «Ars Moriendi» τούς «διδάσκει» πώς να αντιμετωπίσουν αυτή τη μάχη.
Όπως αναφέρει το πρώτο κεφάλαιο, κανείς δεν πρέπει να φοβάται το θάνατο. Αντιθέτως, το βιβλίο εξυμνεί το θάνατο και προτείνει τρόπους για να «πεθάνει κανείς καλά και έξυπνα». Σε άλλα κεφάλαια αναφέρει πώς κάποιος μπορεί να αποφυγεί την αίσθηση της απελπισίας στις τελευταίες του ώρες, θέτει ερωτήματα προκειμένου ο μελλοθάνατος να είναι σίγουρος ότι η αιώνια ψυχή του είναι «σε τάξη» και προσφέρει παρήγορες προσευχές για να λέγονται στο νεκροκρέβατό του.
2. Πώς να δώσεις μια μάχη
Το μπαρούτι άρχισε να εμφανίζεται σιγά σιγά στους πολέμους των ευρωπαϊκών λαών γύρω στον 14ο και 16ο αιώνα. Νωρίτερα οι μάχες (και δεν ήταν λίγες) δίνονταν ξίφος με ξίφος. Και όχι μόνο με αυτά αλλά και με: τόξα, τσεκούρια, λόγχες, μαχαίρια, βαλλίστρες κ.ά., είτε πάνω σε άλογα, είτε σώμα με σώμα.
Τα εγχειρίδια της εποχής έδιναν πολλές πληροφορίες, και με εικόνες, για να βοηθήσουν τους στρατιώτες να... μάθουν καλά την «τέχνη» τους, δηλαδή πώς να σκοτώσουν «σωστά».
3. Πώς να τιμωρήσεις τους αμαρτωλούς
Η προσωπική εξομολόγηση και μετάνοια ήταν κάτι καινούριο στις αρχές του Μεσαίωνα. Πριν από αυτό οι άνθρωποι εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους δημόσια και ίσως... για μια φορά στη ζωή τους. Κατά τον 6ο αιώνα, Ιρλανδοί μοναχοί άρχισαν να συντάσσουν πολύ λεπτομερείς λίστες με πιθανές αμαρτίες που καλούνταν «Penitentials», συνοδευόμενες από τις... τιμωρίες που απαιτούνταν να επιβληθούν σε όσους τις διέπρατταν.
Ορισμένες από αυτές, όπως για παράδειγμα η επιβολής τετραετούς νηστείας για συνουσία με παρθένα, ήταν μια ιδιαίτερη εκδοχή της έννοιας της «νηστείας», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Άλλες αμαρτίες και τιμωρίες από το εγχειρίδιο «Corpus 190 of the Canons of Theodore» περιλαμβάνουν:
• Εκείνος που επιθυμεί να αυτοϊκανοποιείται, ενώ δεν επιτρέπεται, πρέπει να νηστεύει για 40 ή 20 μέρες.
• Αν είναι αγόρι και το κάνει συχνά, ή θα νηστεύει για 20 μέρες ή κάποιος θα τον μαστιγώσει.
• Όποιος συνουσιαστεί με τη σύζυγο κάποιου άλλου πρέπει να νηστεύει για τέσσερα χρόνια. Δύο χρόνια να νηστεύει μέσα στη θλίψη και άλλα δύο κατά τις 40 ημέρες νηστείας και τρεις φορές μέσα στην εβδομάδα.
• Όποιος συνουσιαστεί με έναν θηλυπρεπή άντρα, ή με έναν άντρα ή με ζώο, πρέπει να νηστεύει για δέκα χρόνια.
4. Πώς να φροντίζεις τους αρρώστους
Το «Fasciculus Medicinae» ήταν το πρώτο εικονογραφημένο ιατρικό εγχειρίδιο που τυπώθηκε ποτέ, στα τέλη του 1400. Για την ακρίβεια, δεν ήταν ακριβώς εγχειρίδιο, αλλά μια συλλογή ξεχωριστών έργων γύρω από την ιατρική και την ανατομία.
Η ανατομία ήταν, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το «The Zodiac Man» πολύ ερμηνευτική, ή αρκετά τρομακτική στην περίπτωση του «The Incised Man», παρέχοντας λεπτομερείες οδηγίες για το πού ήταν καλύτερο να κόψει κανείς έναν ασθενή που έπασχε από κάποια συγκεκριμένη πάθηση, προκειμένου να αιμορραγήσει. («Τομές στις δύο φλέβες πίσω από τα αυτιά, και στις δύο πλευρές, βελτιώνουν τη μνήμη και καθαρίζουν το πρόσωπο από φλύκταινες και άλλα σημάδια στο πρόσωπο»).
5. Πώς να είσαι... βασιλιάς
Μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού της Ευρώπης στο Μεσαίωνα μπορούσε να διαβάσει και να γράψει.
Έτσι, τα περισσότερα βιβλία αφορούσαν είτε την εκκλησία, είτε τους πλούσιους, είτε την αριστοκρατία και τους ευγενείς.
Ένα από τα πιο δημοφιλή «συμβουλευτικά βιβλία» της εποχής ήταν το «Καθρέφτες για Πρίγκιπες» (Mirrors for Princes). Τα έγραφαν ευγενείς, σεβαστοί μελετητές ή θρησκευτικοί ηγέτες για να τα παρουσιάσουν στους νέους αριστοκράτες που ανέβαιναν στην εξουσία. Πολλά από αυτά αποσκοπούσαν στην εκπαίδευση των νεαρών βασιλικών προσώπων, αναφορικά με τα καθήκοντά τους και την ιστορία τους.
Άλλα, μαζί με τα αρχεία μαχών και μελετών άλλων μοναρχιών, δίδασκαν την ανάγκη για ευσέβια, φιλανθρωπία και τη σημασία μιας αξιέπαινης ζωής.
Εξαίρεση αποτέλεσε ο «Ηγεμόνας» του Νικολό Μακιαβέλι. Ο Μακιαβέλι υποστήριζε ότι ήταν καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε αγαπούν, ήταν καλύτερα να είσαι τσιγκούνης παρά γενναιόδωρος (έτσι ώστε να μην ενθαρρύνεται η απληστία), και δίδασκε πως κανείς μπορούσε να αποφύγει την περιφρόνηση και το μίσος, χωρίς να απομακρυνθεί από τις ιδέες του, αρκεί να ξέρει με ποιο τρόπο να το κάνει: με το νόμο ή με τη βία.
Δημοσίευμα κάνει λόγο για νέο θεσμό που θα κρατήσει κλειστά τα σχολεία μετά την Καθαρά Δευτέρα.
«Λευκή εβδομάδα» ή αλλιώς «σχολική ανάπαυλα» τιτλοφορείται ο νέος τουριστικός θεσμός στη χώρα μας που θα εφαρμοστεί από φέτος και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μετά την Καθαρά Δευτέρα, στις 4-7 Μαρτίου, οπότε και τα σχολεία θα κλείσουν, για διακοπές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας.
Αν το άρθρο επιβεβαιωθεί, οι μαθητές θα απολαύσουν αποκριάτικες διακοπές διάρκειας 9 ημερών αφού τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου και θα ανοίξουν τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου.
Ο Μάρτιος όμως φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί περίοδο διακοπών καθώς λόγω του γεγονότος ότι η 25 Μαρτίου είναι φέτος Τρίτη οι γιορτές των σχολείων αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν στις 24 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα. Έτσι οι μαθητές μετά τις διακοπές της περιόδου 1-9 Μαρτίου θα έχουν και άλλο ένα τετραήμερο μέσα στο Μάρτιο και συγκεκριμένα από τις 22 έως και τις 25 Μαρτίου. Αν αφαιρέσει κανείς τα Σαββατοκύριακα οι μέρες όπου θα πραγματοποιηθούν μαθήματα είναι μόλις 14!
Δεν είναι η πρώτη φόρα όπου οι ξενοδόχοι υποβάλλουν ανάλογο αίτημα στο υπουργείο Παιδείας. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις που όμως τελικά δεν υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.
Η εφημερίδα «Ελευθερία» φιλοξενεί δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και προέδρου της Ένωσης Μαγνησίας σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση για τη «σχολική ανάπαυλα» βρήκε σύμφωνους τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τους υπουργούς Τουρισμού, Παιδείας, Εργασίας οι οποίοι δρομολογούν τις απαραίτητες διαδικασίες εφαρμογής.
Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης «στις 4 με 7 Μαρτίου 2014, μετά την Καθαρά Δευτέρα στις 3 Μαρτίου), θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, για να μπορούν οι οικογένειες να εκδράμουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών μας και τα χιονισμένα τοπία του. Κίνητρο για τέτοιες εξορμήσεις θα δώσουν οι ειδικές χαμηλές τιμές, έως και 50% μειωμένες, στα καταλύματα, που θα οριστεί να ισχύσουν από τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων, για την περιοχή τους αντίστοιχα»
Επιστήμονας ίσως έλυσε το μυστήριο του θανάτου του μεγάλου στρατηλάτη.
Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε σε ηλικία 32 ετών, αφού πρώτα είχε καταφέρει να φτάσει στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου και να δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία.
Ωστόσο μυστήριο καλύπτει τα αίτια του θανάτου του. Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οφείλονταν σε φυσικά αίτια, ενώ άλλοι θεωρούν ότι επρόκειτο για δολοφονία κατά τη διάρκεια συμποσίου.
Το μυστήριο γύρω από το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, ίσως κατάφερε να ξεδιαλύνει ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Otago στη Νέα Ζηλανδία.
Ο τοξικολόγος Leo Schep του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε από ένα κρασί που παρήχθη από ένα τοξικό φυτό, με «αθώα» όψη, όπως αναφέρει η New Zealand Herald.
Ο Leo Schep που αναζητά σχετιά τοξικολογικά δεδομένα για μια δεκαετία, απορρίπτει τις θεωρίες δηλητηρίασης με τη βοήθεια αρσενικού και στρυχνίνης. Υποστηρίζει ότι ο θάνατος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύ πιο γρήγορος από 12 μέρες, που ο Αλέξανδρος είχε πέσει βαριά άρρωστος πριν αποβιώσει.
Αντίθετα, την «ευθύνη» ρίχνει στο φυτό λευκός ελλέβορος (Veratrum album). Το φυτό με τα λευκά λουλούδια μπορεί να υποστεί ζύμωση σε κρασί και ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες σαν μια φυσική ουσία για την πρόκληση εμετού. Η δράση του φυτού, θα μπορούσε να λυγίσει το στρατηγό σε 12 μέρες, σε αντίθεση με άλλες ουσίες που θα τον αποτελείωναν νωρίτερα.
Ωστόσο και ο ίδιος ο Leo Schep δεν μπορεί να είναι σίγουρος πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το συγκεκριμένο φυτό σκότωσε το Μέγα Αλέξανδρο. Έτσι το μυστήριο σχετικά με τη δηλητηρίαση του Αλέξανδρου, δεν μπορεί να κλείσει οριστικά. «Ποτέ δεν θα μάθουμε σίγουρα», παραδέχεται ο Schep.
Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις, ανά τον κόσμο, των πολυτελών αυτοκινήτων, Μπέντλεϊ και Ρολς Ρόις, τα τελευταία χρόνια, αγνοώντας ουσιαστικά την παγκόσμια ύφεση. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι των δύο «χλιδάτων» αυτοκινητοβιομηχανιών, ανακοίνωσαν προσλήψεις για τον τομέα της παραγωγής, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις παραγγελίες των οχημάτων.
Δείτε το βίντεο του Ant1
Πηγή: http://www.enikos.gr
Οι αρχαίοι μας πρόγονοι επέλεξαν τη μπύρα από το… ψωμί.
Η εισαγωγή των άγριων σπόρων στη ζωή του ανθρώπου έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του, διευκολύνοντας τη μετάβασή του από τον «κυνηγό-τροφοσυλλέκτη» σε ένα τρόπο ζωής βασισμένο κυρίως στη γεωργία.
Ο άνθρωπος όμως δεν χρησιμοποίησε αρχικά τους σπόρους για να φτιάξει αλεύρι και κατά συνέπεια ψωμί, που αποτελεί ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα της σύγχρονης διατροφής. Αντίθετα, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες αυτό που κινητοποίησε τους προγόνους μας και τους έκανε να αρχίσουν να ασχολούνται με την καλλιέργεια των σπόρων ήταν… η μπύρα.
Η μπύρα άλλωστε έχει τόσα πολλά πλεονεκτήματα, σε σχέση με το ψωμί, γράφει η Gloria Dawson στο nautil.us.
Πρώτον, είναι πολύ ευχάριστη στη γεύση. «Η μπύρα είχε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το ψωμί, και αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα» αναφέρει ο καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Solomon H. Katz. Οι πρόγονοί μας φαίνεται ότι την απολάμβαναν όπως κι εμείς σήμερα.
Ο διευθυντής του προγράμματος «Biomolecular Archaeology Project for Cuisine, Fermented Beverages, and Health» στο ίδιο πανεπιστήμιο, Patrick E. McGovern, ισχυρίζεται κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μπύρα ήταν πιο θρεπτική από το ψωμί. «Περιέχει περισσότερη βιταμίνη B και μεγαλύτερη ποσότητα του απαραίτητου αμινοξέος, λυσίνη» γράφει στο βιβλίο του «Uncorking the Past: the Quest for Wine, Beer, and Other Alcoholic Beverages».
Επιπλέον, ήταν πιο ασφαλές να πιει κανείς μπύρα απ’ ό,τι νερό, καθώς με τη διαδικασία της ζύμωσης σκοτώνονταν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
«Με περιεκτικότητα αλκοόλης στο 4 με 5% η μπύρα λειτουργούσε ακόμη και ως φαρμακευτική ουσία» προσθέτει ο McGovern, λέγοντας ακόμη ότι οι αρχαίοι ζυθοποιοί ενεργούσαν και ως φαρμακοποιοί.
Σε συνεργασία με το κέντρο Abramson Cancer Center του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο McGovern υποστηρίζει ότι οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν την μπύρα ως φάρμακο. Ο ίδιος ανακάλυψε ίχνη φασκόμηλου και θυμαριού σε αρχαία αιγυπτιακά βάζα. Η λουτεολίνη που περιέχεται στο φασκόμηλο και το ουρσολικό οξύ που περιέχεται στο θυμάρι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Παρομοίως, η αρτεμισίνη και η ουσία isoscopolein από την αψινθιά καταπολεμούν τον καρκίνο, και έχουν βρεθεί σε αρχαίο κινέζικο κρασί από ρύζι.
«Τα αρχαία ποτά, που είχαν υποστεί ζύμωση, αποτελούσαν την ιατρική της ανθρωπότητας, πριν από την έλευση των συνθετικών φαρμάκων» αναφέρει ο ίδιος.
Η μπύρα έπαιξε ακόμη πολύ σημαντικό, κοινωνικό ρόλο, φέρνοντας κοντά τα μέλη των αρχαίων κοινωνιών. Χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές, κοινωνικά γεγονότα και εορτασμούς.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Simon Fraser του Καναδά, Brian Hayden, πιστεύει ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις προώθησαν την ανάπτυξη των κοινωνικών δεσμών, κατά τις οποίες καταναλωνόταν μεγάλη ποσότητα μπύρας.
Επιπλέον, η μπύρα θεωρούνταν ως ένα απαραίτητο «συστατικό» της μετά θάνατον ζωής. Σε όλη τη Μέση Ανατολή, οι νεκροί θάβονταν με γεμάτες κανάτες. Μάλιστα, στην Αίγυπτο, είχε χρησιμοποιηθεί και ως νόμισμα, με τους εργάτες στις πυραμίδες να πληρώνονται με μπύρα.
Την άποψη αυτή για το ρόλο της μπύρας στην ανθρώπινη ιστορία, δεν την αποδέχονται όλοι και οι συζητήσεις γύρω από το θέμα πηγαίνουν πίσω στη δεκαετία του 1950.
Τότε, ο Robert Braidwood, κορυφαίος λόγιος σε θέματα προϊστορίας της Μέσης Ανατολής στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανακάλυψε δρεπάνια και κούφια εκμαγεία σιτηρών σε πηλό, σε αρχαίους οικισμούς των Νατούφιων, οι οποίοι από το 13.000-9.000 π.Χ. στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Συρία, Ιορδανία και το Ισραήλ. Ο Braidwood ισχυρίστηκε τότε, ότι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι εκείνης της εποχής αποφάσισαν να χτίσουν μόνιμα σπίτια και να αλλάξουν τρόπο ζωής ήταν οι άγριοι σπόροι σιταριού.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των σπόρων ήταν ότι δε χαλούσε όπως τα φρούτα και μπορούσε να φυλαχθεί για πολλούς μήνες και να χρησιμοποιηθεί όποτε υπήρχε ανάγκη. Αυτό ήταν που κινητοποίησε τους αρχαίους ανθρώπους να χτίσουν μόνιμες εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποθηκεύουν τους σπόρους και να έχουν τα σπίτια τους κοντά στα χωράφια τους. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα χωριά. Αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πέτρινους αποθηκευτικούς χώρους, που χρονολογούνται από τα νεολιθικά χρόνια ως της Εποχή του Χαλκού, σε περιοχές στη Μέση Ανατολή.
Ο Braidwood πίστευε ότι οι Νατούφιοι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους για την τροφή τους και όχι για ζύμωση. Με τον ισχυρισμό αυτό όμως δε συμφωνούσε ο βοτανολόγος στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Jonathan Sauer, ο οποίος σε ένα συμπόσιο με τίτλο «Did Man Once Live on Beer Alone?» υποστήριξε ότι τα εργαλεία εκείνης της εποχής δεν επέτρεπαν την συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων σπόρων και πως πρέπει να ήταν κάτι άλλο αυτό που κινητοποίησε τους Νατούφιους να δημιουργήσουν τους πρώτους μόνιμους οικισμούς. «Η δίψα και όχι η πείνα θα μπορούσε να ήταν το κίνητρο πίσω από την γεωργία των σιτηρών» είχε πει.
Το 1980 ο Katz κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν λίγα στοιχεία για τη «δημοφιλία του ψωμιού» στις αρχαίες φυλές της Μέσης Ανατολής. Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, χρησιμοποίησε ένα πολύ καλά διατηρημένο δείγμα από απανθρακωμένα φυτικά κατάλοιπα από το 7.000-6.000 π.Χ. που είχε βρεθεί στην τοποθεσία Ali Kosh στο νοτιοδυτικό Ιράν, όπου μόλις το 3,4% των φυτών ήταν σπόροι που χρησιμοποιούνταν για οικιακούς σκοπούς. Αν λοιπόν οι σπόροι και τα δημητριακά δε χρησιμοποιούνταν για τροφή, τι ήταν αυτό που οδήγησε τους ανθρώπους να τα καλλιεργήσουν; Σύμφωνα με τον Katz, ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν να τα καλλιεργούν και να τα αποθηκεύουν ήταν για να… φτιάχνουν μπύρα.
Σήμερα, το πρώτο «αποδεικτικό» ύπαρξης μπύρας φτιαγμένης από σιτάρι, βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο Godin Tepe, που βρίσκεται στα σύνορα του Ιράν και του Ιράκ και το οποίο χρονολογείται πίσω στο 3.500 π.Χ.
Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ζυμωμένα ποτά από σπόρους έχουν πολύ μακρύτερη ιστορία από αυτή και χρησιμοποιούνταν σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Δεν είναι μόνο το σιτάρι και το κριθάρι στη Μέση Ανατολή. Είναι και το ρύζι στην Κίνα, από το οποίο έφτιαχναν κρασί. Είναι το καλαμπόκι στο νέο κόσμο (το chichi φτιάχνεται από καλαμπόκι» λέει ακόμη ο McGovern.
Πώς όμως ανακάλυψε ο άνθρωπος την μπύρα;
Ο McGovern και ο Katz υποθέτουν ότι οι άνθρωποι έφτιαξαν αρχικά ένα είδος χυλού από κριθάρι. Στη συνέχεια, η φυσική μαγιά που πιθανόν να προερχόταν από έντομα, ζύμωσε το χυλό, φτιάχνοντας μια «πρώιμη μπύρα».
Η μπύρα ήταν πιο εύκολο να φτιαχτεί από το ψωμί.
«Ίσως οι καρποί αυτοί (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι) να ευθύνονται για την έναρξη των πολιτισμών όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, κι αυτό γιατί οι άνθρωποι έπρεπε να κάθονται όλο το χρόνο σε ένα μέρος για να φροντίζουν τις καλλιέργειες των φυτών» λέει ακόμη ο McGovern.
Άλλωστε, καταλήγει ο ίδιος στο βιβλίο του, αν είχε κανείς να επιλέξει ακόμη και σήμερα ανάμεσα στη μπύρα και το ψωμί… τι νομίζετε ότι θα επέλεγε;
…
Εις υγείαν και άσπρο πάτο, λοιπόν!
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Στην έκθεση CES, η εταιρεία Valeo προχώρησε στην επίδειξη ενός αυτόνομου συστήματος παρκαρίσματος μέσω iPhone.
Η εταιρεία ενσωμάτωσε το σύστημα σε ένα Range Rover Evoque και ένας εργαζόμενος χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή, έδωσε εντολή στο αυτοκίνητο να ξεκινήσει να ψάχνει κενή θέση και κατόπιν να παρκάρει. Όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει οδηγός μέσα στο όχημα!
Το σύστημα βασίζεται σε υπέρηχους αισθητήρες που ήδη χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, για παράδειγμα στο σύστημα αισθητήρων, για το παρκάρισμα.
Το ίσως που χρειάζεται να κάνει λίγο μπροστά και κατά περίπτωση, να προσθέσει κάμερες για την αναγνώριση θέσης για ανάπηρους ή την είσοδο του γκαράζ.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Στοιχεία-σοκ αποκαλύπτει έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), σύμφωνα με την οποία τα μεγάλα θύματα των «μεταρρυθμίσεων» στην Υγεία, οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, κόβουν ό,τι μπορούν, για να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακά τους, ενώ το κράτος θα πετύχαινε μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων αν οι ασθενείς μπορούσαν να ρυθμίζουν τις ασθένειές τους.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), οκτώ στους δέκα Ελληνες αναγκάζονται να στερηθούν είδη πρώτης ανάγκης, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το απαραίτητο σκεύασμά τους. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι οδήγησαν 4 στους 10 Ελληνες να κόψουν από τρόφιμα, για τη θεραπεία τους.
Οπως προκύπτει από την ίδια έρευνα της ΕΣΔΥ, από το 2011 έως και το 2013 μειώθηκαν οι επισκέψεις για λόγους οικονομίας στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε ποσοστό 30%, ενώ τα νοικοκυριά μείωσαν τα χρήματα που έδιναν για τις υπηρεσίες αυτές το ίδιο διάστημα κατά 50%. Γι' αυτό άλλωστε, 6 στους 10 ασθενείς αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω έλλειψης χρημάτων, που τους κάνει να... μεταχρονολογούν τις υγειονομικές τους ανάγκες.
Κάπως έτσι, οι 8 στους 10 ασθενείς μειώνουν τις δαπάνες για στέγαση, μετακινήσεις και τηλεπικοινωνίες, για να μπορέσουν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, ενώ 4 στους 10 κόβουν ακόμη και από τη διατροφή τους. Μάλιστα 2 στους 10 ψαλίδισαν τελείως τις επισκέψεις σε γιατρούς. Γεγονός καθόλου τυχαίο, καθώς η έρευνα της ΕΣΔΥ απέδειξε ότι κάθε νοικοκυριό έχασε τουλάχιστον 530 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα και φθάνει πλέον στα 1.115 ευρώ.
Η έρευνα της ΕΣΔΥ, που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικους ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, ΧΑΠ και άνοια, στα μεγάλα αστικά κέντρα, έδειξε ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την κρίση αλλά και από τις «μεταρρυθμίσεις» είναι οι χρονίως πάσχοντες. Νοσήματα τα οποία ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών Υγείας και απορροφούν το 50% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης, με υψηλό κόστος στο σύστημα.
Την ίδια στιγμή, έρευνα του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, Κώστα Αθανασάκη, έδειξε ότι αν υπήρχε πρόληψη και οι ασθενείς είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις παθήσεις τους, θα είχαμε εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά:
* Για την υπέρταση, το σύνολο της μείωσης της υγειονομικής δαπάνης από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ανέρχεται σε 0,83 δισ. ευρώ σε διάστημα δεκαετίας ή 83 εκατ. ευρώ ετησίως με συντηρητικούς υπολογισμούς.
* Για το διαβήτη, αν «ρυθμίζονταν» όλοι οι ασθενείς, η εξοικονόμηση θα άγγιζε τα 173,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ετήσιο κόστος ενός ορθά ρυθμισμένου ασθενούς είναι 981,72 ευρώ, ενώ για έναν μη ρυθμισμένο διαβητικό το κόστος εκτοξεύεται στα 1.566,12 ευρώ.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Όλα δείχνουν, πως το έθιμο της βέρας ξεκίνησε από την Αρχαία Αίγυπτο, πριν από 4.800 χρόνια. Τότε χρησιμοποιούσαν καλάμια και αγριόχορτα, που φύτρωναν στις όχθες του Νείλου.
Ο κύκλος, που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, ήταν το σύμβολο της αιωνιότητας από την εποχή των Αρχαίων Αιγυπτίων.
Τα υλικά των πρώτων δαχτυλιδιών δεν ήταν πολύ ανθεκτικά. Σύντομα αντικαταστάθηκαν από δέρμα και οστά. Όσο πιο ακριβό ήταν το υλικό, τόσο μεγαλύτερη η αγάπη που έδειχνε ο δωρητής στον παραλήπτη. Από τότε, το δαχτυλίδι έδειχνε πόσο «βαθιές τσέπες» είχε, αυτός που το πρόσφερε.
Το δαχτυλίδι της ιδιοκτησίας
Το έθιμο υιοθέτησαν και οι Ρωμαίοι, αλλά με τον δικό τους τρόπο. Στους γάμους των Ρωμαίων, το δαχτυλίδι δε συμβόλιζε την αγάπη του συζύγου προς τη γυναίκα του, αλλά ότι εκείνη ήταν πλέον ιδιοκτησία του. Οι ρωμαϊκές βέρες ήταν φτιαγμένες από σίδερο και τις αποκαλούσαν «Annulus Pronubus».
Στην Πομπηία έχουν βρεθεί τέτοια δαχτυλίδια, που έχουν και επιγραφές. Οι πιο συνηθισμένες ήταν οι: «Ama me», δηλαδή αγάπα με, «Amo te», σε αγαπώ ή «Bona vitam», δηλαδή καλή ζωή.
Στη χριστιανική παράδοση, οι βέρες εμφανίζονται γύρω στα 860 μ.Χ, αλλά δεν είχαν καμία σχέση με το απλό, χρυσό δαχτυλίδι που ξέρουμε σήμερα. Ήταν διακοσμημένα με ανάγλυφα περιστέρια, πιασμένα χέρια, λύρες και διάφορα άλλα σύμβολα της αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης.
Η εκκλησία αποκάλεσε αυτά τα δαχτυλίδια «παγανιστικά» και ζήτησε να απλοποιηθούν. Μέχρι τον 13ο αιώνα, οι βέρες είχαν μορφή παρόμοια με τη σημερινή. Η εκκλησία θεωρούσε ότι η νέα λιτότητα της βέρας αναδείκνυε τον πνευματικό δεσμό του ανδρόγυνου, καλύτερα από τα φανταχτερά, παγανιστικά σύμβολα.
Βέρα στο δεξί
Οι Ρωμαίοι τις φορούσαν στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, επειδή πίστευαν ότι από εκεί περνάει φλέβα, που πάει κατευθείαν στην καρδιά. Είχαν, μάλιστα, δώσει στη φλέβα αυτή το όνομα «Vena Amoris», δηλαδή φλέβα της αγάπης.
Με την έλευση του χριστιανισμού, επικράτησε το δεξί χέρι. Το τέταρτο δάχτυλο παρέμεινε. Τα τρία πρώτα δάχτυλα ήταν αφιερωμένα στην Αγία Τριάδα, και το τέταρτο στον σύζυγο.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ένας πατέρας προσπάθησε να θάψει το νεογέννητο παιδίτου, επειδή ήθελε γιο αντί για κόρη. Το περιστατικό έγινε στην πόλη Μορανταμπάντ της Ινδίας. Αυτόπτες μάρτυρες ενημέρωσαν την αστυνομία για την επαίσχυντη αυτή πράξη και ο κατηγορούμενος πατέρας συνελήφθη.