Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Καρκίνος του δέρματος: Πως μπορώ να προστατευτώ


Η τακτική λήψη ασπιρίνης και ιβουπροφαίνης μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένα είδη καρκίνου του δέρματος, υποδεικνύει έρευνα.



Ανάλυση από την Αυστραλία όλων των ερευνών μέχρι σήμερα ανακάλυψε ότι μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μείωσαν τον κίνδυνο πλακώδους καρκινώματος του δέρματος κατά 18%.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν συνδεθεί προηγουμένως με μειωμένο κίνδυνο άλλων ειδών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου.
Ειδικοί δήλωσαν ότι η αποφυγή του ήλιου και η αντηλιακή κρέμα είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης του καρκίνου στο δέρμα.

Η θεωρία ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος έχει αναφερθεί και πρωτύτερα αλλά οι ενδείξεις ήταν ασαφείς.

Ερευνητές ανέλυσαν 9 έρευνες που εξέταζαν τη χρήση των φαρμάκων και τον κίνδυνο για πλακώδες καρκίνωμα.

Σημειώνουν στο περιοδικό ‘’Journal of Investigative Dermatology’’ ότι ανακάλυψαν πως η λήψη κάποιου μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου συνδεόταν με 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο κατά 15%.

Πρόκειται για τις πιο πειστικές ενδείξεις μέχρι τώρα ότι τα φάρμακα βοηθούν στην πρόληψη εμφάνισης του πλακώδους καρκινώματος.

Ωστόσο, ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι για την επίδραση, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν με ακρίβεια ορισμένοι παράγοντες.

Εκτιμάται ότι τα μη στεροειδή συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσουν τον καρκίνο στο δέρμα, καθώς καταστέλλουν το ένζυμο COX-2, που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του όγκου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μεγαλύτερου βαθμού μειωμένο κίνδυνο σε σχέση με τη χρήση φαρμάκων σε ανθρώπους με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή με ιστορικό καρκίνου στο δέρμα.

Αυξάνεται έτσι η πιθανότητα τα φάρμακα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική αγωγή σε ορισμένες ομάδες.
Ορισμένοι άνθρωποι λαμβάνουν μη στεροειδή συνταγογραφούμενα φάρμακα μακροχρόνια, αλλά σε υγιείς ανθρώπους δεν συνιστώνται για τακτική χρήση, λόγω των παρενεργειών, στις οποίες περιλαμβάνεται-σε σπάνιες περιπτώσεις- γαστρορραγία.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.