Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Προκαθορισμένο αριθμό εισακτέων προτείνουν τα ΑΕΙ


Καθαρή συμφωνία για τον αριθμό των εισαγομένων στα πανεπιστήμια εξαρχής προτείνουν τα ίδια τα ΑΕΙ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται εκ των υστέρων προσαυξήσεις του αριθμού από το... παράθυρο, λόγω «ειδικών» συνθηκών.

Ειδικότερα, αρχίζει σήμερα η Σύνοδος των Πρυτάνεων στην Αθήνα, με τα ΑΕΙ να φέρνουν στο τραπέζι του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας-δίπλα στο μόνιμο θέμα της υποχρηματοδότησης- και το θέμα ορισμού των εισακτέων τους, μετά και την πρόταση του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου να αναλάβουν αποκλειστικά τα ΑΕΙ τη σχετική αρμοδιότητα. Όπως ανέφερε χθες στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του Οικονομικού Παν. Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος, για τον τρόπο ορισμού των εισαγομένων σε κάθε ΑΕΙ προτείνεται:

- Να υπάρχει τριμερής συμφωνία ανάμεσα σε κάθε ΑΕΙ (που γνωρίζει πόσους μπορεί να εκπαιδεύσει), την Αρχή Αξιολόγησης των ΑΕΙ (ΑΔΙΠ) και την πολιτεία (που χρηματοδοτεί τα ΑΕΙ) για τον αριθμό.

- Ο αριθμός να είναι καθορισμένος από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος. Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται και θέσεις για ειδικές κατηγορίες (π.χ. από μετεγγραφή). Για τις θέσεις από μετεγγραφή προτείνεται να αποτελούν έως το 15% των συνολικών θέσεων κάθε ΑΕΙ (ή σχολής).

- Το νέο σύστημα θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, μέσω υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας.

Παράλληλα, η Σύνοδος θα εξετάσει το θέμα της υποχρηματοδότησης (το Παν. Αθηνών εκπέμπει σήμα ότι δεν μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες το 2015), τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων και το «πάγωμα» των διορισμών και, άρα, τη μη κάλυψη των θέσεων που χηρεύουν (λόγω π.χ. συνταξιοδοτήσεων) και, κατά συνέπεια, τη μη διδασκαλία μαθημάτων.

Χωρίς πρύτανη το ΑΠΘ

Την ίδια στιγμή, ακέφαλο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εκλογή του Περικλή Μήτκα στη θέση του πρύτανη και θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Στο ανώτατο δικαστήριο έχει προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Συμβουλίου του ΑΠΘ, με την οποία αποκλείσθηκε ο ίδιος από την τελική τριάδα υποψηφίων πρυτάνεων. Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση και ακύρωσε την από 31.7.2014 απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία διορίζεται πρύτανης ο κ. Μήτκας, καθώς έκρινε ότι δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του Συμβουλίου, επειδή δεν είχε κλητευθεί ο τότε πρύτανης στις συνεδριάσεις του.

«Στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν είχα ούτε ανάμειξη ούτε λόγο. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, από σήμερα, δεν ασκώ τα καθήκοντα που μου εμπιστεύθηκε το εκλογικό σώμα. Στις πρώτες 100 ημέρες που υπηρέτησα ως πρύτανης, διαπίστωσα το μεγαλείο και το μέγεθος του Ιδρύματος και, κυρίως, τις δυνατότητες των ανθρώπων του. Κινήθηκα με γνώμονα πάντα το συμφέρον του ΑΠΘ και προσπάθησα, μαζί με τους συνεργάτες μου, να θωρακίσω το κύρος του και να υπερασπιστώ το δημόσιο χαρακτήρα του», δήλωσε ο κ. Μήτκας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.