Έδωσαν μια εξήγηση στο γιατί υπάρχουν λιγότερα αστέρια απ’ ό,τι προέβλεπαν.
Μπορεί κάθε φορά που βγαίνετε εκτός πόλης και σηκώνετε το βλέμμα σας προς τον ουρανό να μαγεύεστε από το πόσα πολλά αστέρια αντικρίζουν τα μάτια σας, ωστόσο σύμφωνα με τους αστρονόμους δεν υπάρχουν αρκετά άστρα στο Σύμπαν.
Και τώρα γνωρίζουν γιατί.
Χάρη στο τηλεσκόπιο Hubble, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μακρινό γαλαξία, στον οποίο η διαδικασία σχηματισμού των αστεριών οδηγεί την πρώτη ύλη για τη δημιουργία τους στο Διάστημα με ταχύτητα δύο εκατομμυρίων μιλίων την ώρα, επιβραδύνοντας τη μελλοντική παραγωγή αστεριών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο αριθμός των αστεριών στο διάστημα είναι μικρότερος από αυτόν που αναμενόταν.
Ο αστρονόμος Carl Sagan είχε πει, ότι υπάρχουν πιο πολλά άστρα στο σύμπαν απ’ ό,τι κόκκοι άμμου σε όλες τις παραλίες του κόσμου. Η εκτίμηση αυτή μάλιστα, αναθεωρήθηκε σχετικά πρόσφατα σε 10 αστέρια για κάθε κόκκο άμμου –ή περίπου 100 εξάκις εκατομμύρια αστέρια. Ωστόσο, ούτε αυτός ο αριθμός είναι ικανοποιητικός για τους σύγχρονους αστρονόμους, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.
«Γνωρίζουμε εδώ και περίπου 10-15 χρόνια, ότι δεν υπάρχουν τόσα πολλά άστρα στο σύμπαν, όσο πιστεύαμε» σχολίασε ο Dr James Geach από το πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ.
Τα αστέρια σχηματίζονται όταν νέφη αερίων ενώνονται με τη δύναμη της βαρύτητας. Προσομοιώσεις της διαδικασίας αυτής σε υπολογιστές πάντοτε υπερεκτιμούσαν τον αριθμό των αστεριών που μπορούν να παρατηρήσουν οι επιστήμονες. Πρέπει να υπάρχει διπλάσιος ή ακόμη και τριπλάσιος αριθμός άστρων στο νυχτερινό ουρανό και ο καθηγητής Geach και οι συνεργάτες του πιστεύουν τώρα, πως έχουν ανακαλύψει αυτό που έλειπε.
Οι επιστήμονες βρήκαν ένα μακρινό γαλαξία, γνωστό ως μια αστρική έκρηξη σε απόσταση 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, ο οποίος δημιουργεί άστρα 260 φορές σε σχέση με το δικό μας γαλαξία (Milky Way). Οι χείμαρροι ακτινοβολίας που δημιουργούνται από τα νεογέννητα ουράνια σώματα οδηγούν προς τα έξω τα υπολειπόμενα αέρια και καθώς αυτές οι πρώτες ύλες εξωθούνται στο διάστημα, επιβραδύνεται ο ρυθμός σχηματισμού των αστεριών και τελικά θα σταματήσει.
«Είμαστε μάρτυρες μιας επιθετικής λήξης του σχηματισμού νέων αστεριών» είπε χαρακτηριστικά ο Geach.
Είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία αυτή καθοδηγείται αποκλειστικά από τη δράση της ίδιας της διαμόρφωσης των άστρων. Συνήθως σχετίζεται με τη δράση μιας ενεργού μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει την ύπαρξη μιας ενεργού μαύρης τρύπας στο γαλαξία αυτό.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.