Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας της Ελλάδας με χώρες του εξωτερικού


Συνεργασίες και δικτυώσεις σε κλάδους προτεραιότητας.

Το ποσό των 220.000 ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο Παιδείας για την Πράξη «Ενίσχυση διακρατικής συνεργασίας της Ελλάδας µε χώρες του εξωτερικού σε θέματα Έρευνας και Καινοτοµίας».

Στόχος της Πράξης είναι η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτοµίας µέσω προγραµµάτων βασικής και εφαρµοσµένης έρευνας και της προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό.

Η δράση αφορά στην εκπόνηση µελετών για τη διερεύνηση και προσδιορισµό των οµάδων στόχων µε τις οποίες θα επιδιωχθούν συνεργασίες και δικτυώσεις εστιάζοντας σε οικονοµικούς κλάδους προτεραιότητας σύµφωνα µε την στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης όπως π.χ. είναι οι κλάδοι: Τουρισµός, Πολιτισµός, Ενέργεια, Υγεία - Φάρµακα, Αγροδιατροφή, Βασικές Τεχνολογίες Εφαρµογής (ΤΠΕ, νανοτεχνολογία, φωτονική,κ.λ.π.), Υλικά, κλπ. Ειδικά για ένα τουλάχιστον τοµέα από τους παραπάνω, θα εκπονηθεί µελέτη αποτύπωσης της υφιστάµενης κατάστασης και των ευκαιριών από ενδεχόµενες συνεργασίες.

Παράλληλα, θα προετοιµαστεί, σε συνεργασία της ΓΓΕΤ µε τα ελληνικά ΑΕΙ, η παρουσίαση στο εξωτερικό ελληνικών ΑΕΙ και η ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτηµάτων τους.

Επίσης προβλέπεται η προετοιµασία και υλοποίηση ενεργειών δικτύωσης και δηµιουργίας και καλλιέργειας εταιρικών σχέσεων, καθώς και σε όλες τις προκαταρκτικές ενέργειες για την προετοιµασία των επισκέψεων στο εξωτερικό και την υπογραφή των µνηµονίων συνεργασίας.

Σε μια από τις δράσεις περιλαμβάνεται και η αποστολή ελληνικού κλιµακίου στο εξωτερικό µε σκοπό να αναπτυχθούν συνεργασίες µε εκπροσώπους ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων και ερευνητικών κέντρων του εξωτερικού για τη µεταφορά εµπειριών σε θέµατα αξιοποίησης της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτοµίας. Οι συνεργασίες που θα λάβουν χώρα στις συναντήσεις αναµένεται να έχουν ως αποτέλεσµα τη σύνταξη και υπογραφή µνηµονίων συνεργασίας µεταξύ της ΓΓΕΤ και των ερευνητικών φορέων της Ελλάδας µε τους αντίστοιχους φορείς έρευνας των χωρών του εξωτερικού.

Το ελληνικό κλιµάκιο θα αποτελείται ενδεικτικά, από εκπροσώπους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων, των ερευνητικών κέντρων, της ΓΓΕΤ – Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευµάτων και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.