Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Χολολιθίαση: τι πρέπει να προσέχετε


Πρόκειται για πάθηση στην οποία έχουμε παρουσία λίθων (χολόλιθων) εντός της χοληδόχου κύστης. Η πάθηση είναι συχνότερη στις γυναίκες. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το γυναικείο φύλο, η παχυσαρκία, η λήψη αντισυλληπτικών σκευασμάτων, η εγκυμοσύνη και ο ανοιχτόχρωμος τύπος δέρματος (ξανθοί).

Οι δυο μεγάλες κατηγορίες χολόλιθων είναι οι χοληστερινικοί χολόλιθοι και οι χολόλιθοι με χρωστικές (συνήθως ακτινοσκιεροί λόγω υψηλής συγκέντρωσης ασβεστίου σε αυτούς). Η συμπτωματολογία και η θεραπεία της χολολιθίασης είναι ανεξάρτητη του τύπου των χολόλιθων.

Συμπτωματική χολολιθίαση

Πρόκειται για την περίπτωση χολολιθίασης η οποία προκαλεί συμπτώματα

α) περιοδικός πόνος άνω δεξιάς κοιλίας-κολικός χοληφόρων

β) δυσπεπτικά ενοχλήματα

Κλινική εικόνα

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην άνω κοιλία ο οποίος μερικές φορές αντανακλά στην πλάτη και αρχικά είναι ήπιος ενώ σταδιακά γίνεται εντονότερος με διάρκεια από μερικά λεπτά μέχρι μερικές ώρες. Ο πόνος συχνά αρχίζει μετά από ένα λιπαρό γεύμα. Ναυτία και εμετός συνήθως συνοδεύουν τον πόνο.
Δυσπεπτικά ενοχλήματα υπάρχουν σε αρκετούς ασθενείς με χολολιθίαση.

Εργαστηριακός έλεγχος

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές, εφόσον δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή όπως παγκρεατίτιδα ή χολοκυστίτιδα. Το υπερηχογράφημα χοληφόρων είναι από τις πιο ευαίσθητες και ειδικές μεθόδους για την ανάδειξη της χολολιθίασης.

Διάγνωση

Η υποψία τίθεται με την λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα χοληφόρων στο οποίο απεικονίζονται οι λίθοι εντός της χοληδόχου κύστης. Αιματολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια επιπλοκή όπως παγκρεατίτιδα ή ίκτερος.

Θεραπεία

Η μόνη αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία είναι η χολοκυστεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μαζί με τους λίθους που περιέχει.

Η χολοκυστεκτομή διενεργείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων λαπαροσκοπικά, δηλαδή με την βοήθεια μιας ειδικής μικρής κάμερας η οποία εισάγεται στην κοιλία του ασθενούς από μια μικρή οπή και με την οποία ο χειρουργός βλέπει την χοληδόχο κύστη και τα υπόλοιπα κοιλιακά όργανα. Τα εργαλεία για την διενέργεια της χολοκυστεκτομής εισάγονται στην κοιλία από 2 έως 3 πολύ μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα. Ο ασθενής μετά το τέλος της επέμβασης φέρει μόνο 3 έως 4 μικρές οπές οι οποίες επουλώνονται πολύ γρήγορα και δεν αφήνουν σχεδόν κανένα σημάδι ενώ λαμβάνει εξιτήριο την επομένη μέρα της επέμβασης σε αντίθεση με την κλασσική «ανοικτή» επέμβαση με τις μεγάλες τομές και την βραδεία ανάρρωση.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής συνοψίζονται παρακάτω:
  1. Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (δυο τομές 1 εκ. και δυο τομές 0,5 εκ.)
  2. Ταχεία ανάρρωση
  3. Μηδαμινή απώλεια αίματος
  4. Ταχεία έξοδος από το νοσοκομείο
  5. Ταχεία επάνοδος στην εργασία
  6. Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
  7. Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών σχετικών με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος)
  8. Ελαχιστοποίηση πιθανότητας ανάπτυξης ενδοκοιλιακών μετεγχειρητικών συμφύσεων

Σε ποσοστό κάτω του 1% των περιπτώσεων η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή δεν μπορεί να διενεργηθεί λόγω συγκεκριμένων ειδικών συνθηκών. Στις περιπτώσεις αυτές η ομάδα μας εφαρμόζει μια παραλλαγή της κλασσικής ανοικτής χολοκυστεκτομής με μια σχετικά μικρή (έως 10εκ.) τομή, για ελαχιστοποίηση των δυσάρεστων συνεπειών της μεγάλης τομής.

Ασυμπτωματική χολολιθίαση

Πρόκειται για την περίπτωση στην οποία σε τυχαίο έλεγχο αναδεικνύεται χολολιθίαση από την οποία όμως ο ασθενής δεν υποφέρει από κάποιο σύμπτωμα.

Σε αυτήν την περίπτωση παρόλο που το εύρημα είναι τυχαίο ενδείκνυται η χολοκυστεκτομή όταν:
1. Ο λίθος είναι μεγαλύτερος από 2 εκ. (αυξημένος κίνδυνος χολοκυστίτιδας ή καρκίνου σε μακροχρόνια παραμονή του λίθου).
2. Το τοίχωμα της χοληδόχου κύστης είναι ασβεστοποιημένο (αυξημένος κίνδυνος καρκίνου).
3. Η λιθίαση είναι πολλαπλή με μικρό μέγεθος λίθων (αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών τύπου χολαγγειίτιδας, αποφρακτικού ίκτερου, παγκρεατίτιδας).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.