Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Το «σωσίβιο» μπορεί να σας σκοτώσει


Αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου από ξαφνικές καρδιακές παθήσεις.

Κάποιοι τα ονομάζουν «λαβές του έρωτα», άλλοι τα αποκαλούν περιπαικτικά «σωσίβιο», ένα είναι όμως το σίγουρο: ότι τα παχάκια στην περιφέρεια της κοιλιάς και της μέσης αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, η «διογκωμένη» κοιλιά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ξαφνικών –και συχνά μοιραίων- καρδιακών δυσλειτουργιών, χωρίς να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια.

Η κατάσταση αυτή προκαλείται από μια μη αναμενόμενη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας, η οποία οδηγεί σε δραστική μείωση της ροής του αίματος στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου υπολογίζεται με τη χρήση της αναλογίας μέσης-ισχίων, η οποία υπολογίζεται διαιρώντας την περιφέρεια της μέσης με αυτή των γοφών, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη αναλογία μέσης προς γοφούς έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, σε σχέση με εκείνους των οποίων η αναλογία κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι ερευνητές, όμως, ήθελαν να ανακαλύψουν αν τα «παχάκια» και οι «μπυροκοιλιές» οδηγούσαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτού του είδους η διανομή του λίπους στο σώμα είναι πιο επικίνδυνη.

Πιστεύεται ότι το λίπος στην περιοχή του στομαχιού –και κατά συνέπεια και άλλων ζωτικών οργάνων- είναι πιο επικίνδυνη από το λίπος γύρω από τους γοφούς ή τους μηρούς.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Veterans Affairs Medical Center στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, μελέτησαν σχεδόν 15.000 μεσήλικες άντρες και γυναίκες (ηλικίας 45-64 ετών). Η έρευνα ξεκίνησε το 1987-9, ενώ οι μετρήσεις (βάρος ύψος, περιφέρεια μέσης και αναλογία μέσης/γοφών) επαναλήφθηκαν τις χρονιές 1990-92, 1993-5, 1996-8 και 2011-13, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας (περίπου 12,5 χρόνια) οι ερευνητές κατέγραψαν περιστατικά αιφνίδιου θανάτου, με τα θύματα να είναι ηλικίας περίπου 50 ετών και σε αναλογία τα δύο τρίτα περίπου ήταν άντρες, με το 40% αφροαμερικάνικης καταγωγής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, εκείνοι που πέθαναν ξαφνικά έτειναν να έχουν περισσότερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Επίσης, είχαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και μεγαλύτερη αναλογία μέσης/γοφών –δείκτης κεντρικής παχυσαρκίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.