Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πες μου τι καιρό κάνει να σου πω τι ψηφίζεις


Οι πολιτικές πεποιθήσεις επηρεάζουν την αντίληψή μας για τον καιρό.

Αν δεν πιστεύετε στην κλιματική αλλαγή, είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθείτε ότι το κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται πιο θερμό –και το αντίστροφο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, τουλάχιστον, μια έρευνα, η οποία ανέλυσε το πώς οι άνθρωποι θυμόντουσαν έναν ιδιαίτερα θερμό χειμώνα στις ΗΠΑ το 2012.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι όσοι πίστευαν ότι συντελείται η κλιματική αλλαγή, θυμήθηκαν ότι η συγκεκριμένη χρονιά ήταν πιο θερμή, ενώ όσοι δεν το πίστευαν, ανέφεραν το αντίθετο, ότι δηλαδή εκείνη η χρονιά ήταν πιο κρύα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change, διεξήχθη από τρεις αμερικανούς κοινωνιολόγους: τον Dr Aaron McCright από το πανεπιστήμιο Michigan State University, τον Dr Riley Dunlap από το πανεπιστήμιο Oklahoma State και τον Dr Chenyang Xiao από το American University.

Οι τρεις επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θυμόντουσαν τον ιδιαίτερα θερμό χειμώνα του 2013, ο οποίος ήταν ο 4ος πιο θερμός χειμώνας που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 117 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2012, η μέση θερμοκρασία ήταν κατά 1,9 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από διάφορες δημοσκοπήσεις, που έγιναν στις αρχές Μαρτίου 2012, αφότου τελείωσε ο χειμώνας, με επίσημα δεδομένα για τον καιρό, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Οι περισσότεροι ανέφεραν, ότι ο καιρός εκείνη τη χρονιά ήταν ασυνήθιστος, με εκείνους που ζουν σε πληγείσες περιοχές να το θυμούνται ιδιαίτερα έντονα. Όσοι όμως είχαν διαφορετικές πολιτικές και επιστημονικές πεποιθήσεις, είχαν διαφορετικές απόψεις ως προς το πόσο σοβαρή ήταν η αλλαγή στον καιρό.

«Οι Δημοκρατικοί ήταν πιο πιθανό σε σχέση με τους Ρεπουμπλικανούς να αντιλαμβάνονται τη θερμοκρασία το χειμώνα ως πιο θερμή από τα συνηθισμένα» ανέφεραν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι φιλελεύθεροι και οι γυναίκες ήτα επίσης πιο πιθανό να συνδέσουν τις πιο ανεβασμένες θερμοκρασίες με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σε σχέση με τους συντηρητικούς και τους άντρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι, εκτός από την πραγματική επιστήμη, οι απόψεις των ανθρώπων ως προς την κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάζονται από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο από εδώ και στο εξής –όσο συνεχίζει να συντελείται η κλιματική αλλαγή- να πειστούν οι άνθρωποι για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Αν δε μπορούν να πειστούν οι συντηρητικοί για το γεγονός, ότι όλο αυτό μπορεί να οφείλεται στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πειστούν ότι η παρούσα κατάσταση οφείλεται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» σχολίασε ο Riley Dunlap (ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης) στην εφημερίδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.