Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Τι θα ισχύει με το νέο καθεστώς απονομής σύνταξης


Στη διάψευση των υποθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις επιπτώσεις του καθορισμού των 20 ετών ασφάλισης ως προϋπόθεσης για τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης, προέβη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας ότι το νέο σύστημα βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα όσους δεν έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με τη συμπλήρωση 20 ετών θα χορηγείται η κατώτατη σύνταξη.

Από τα 15 έως τα 20 έτη θα καταβάλλεται αναλογία των εισφορών. Για ασφάλιση μικρότερη των 15 ετών, για την οποία ούτε σήμερα προβλέπεται συνταξιοδότηση -με ειδικές εξαιρέσεις, που θα διατηρηθούν- το καθεστώς θα παραμείνει ίδιο.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει από το 2019 με προοπτική πλήρους εφαρμογής του το 2040.

Ταυτοχρόνως, θα διασφαλιστεί ως κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 62ο έτος δεδομένου ότι, βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε σήμερα στη Βουλή ο κ. Βρούτσης, τουλάχιστον το 75% των ήδη συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου και το 91,6% των Ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών αποχώρησε από την αγορά εργασίας πριν από τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης.

Απαντώντας στον Αλέξη Μητρόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος επικαλέστηκε την 31η σελίδα της επιστολής του Γκίκα Χαρδούβελη προς την τρόικα για να υποστηρίξει πως διαφαίνεται δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 320 ευρώ για όσους δεν συμπλήρωσαν 20 έτη ασφάλισης, ο κ. Βρούτσης διέψευσε τις εν λόγω αιτιάσεις, δηλώνοντας ότι δεν θίγονται οι 2.650.000 συνταξιούχοι και ορισμένες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων.

Ζήτησε μάλιστα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιδείξει σοβαρότητα και να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια που «κάνουμε όλοι οι Έλληνες και με πλήρη σεβασμό στις επιμέρους απόψεις». «Μην παγιδεύουμε, όμως, τους Έλληνες σε μια ψεύτικη και κίβδηλη παροχολογία, που δεν πρόκειται να εξαργυρωθεί και θα βάλει σε κίνδυνο και τους συνταξιούχους. Εμείς το διασφαλίσαμε. Και προχωράμε μπροστά μέχρι το τέλος», είπε.

Ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο υπουργός «δυστυχώς με την τοποθέτησή του» επιβεβαίωσε την επιστολή του Γκίκα Χαρδούβελη στην τρόικα στα δύο κεντρικά ζητήματα ότι, δηλαδή, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για την απονομή της κατώτερης σύνταξης από 15 στα 20 χρόνια και ότι καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μέχρι 62, που αφορούσαν εργαζόμενες στα βαριά και ανθυγιεινά σε άτομα με αναπηρία.

«Η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση τα έδωσε όλα πριν φύγει επιβεβαιώνεται», είπε ο κ. Στρατούλης, ο οποίος κάλεσε «τον λαό στους δρόμους για να μην περάσουν αυτά τα νέα μνημονιακά μέτρα».

«Όσες κινητοποιήσεις και να κάνετε, όσο κόσμο και να καλέσετε σε συγκεντρώσεις, λεφτά δεν δίνονται στις συντάξεις. Επειδή είστε η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέτε ότι θα γίνετε κυβέρνηση σας λέω: Περισσότερη σοβαρότητα διότι αυτά που λέτε δεν ευσταθούν», απάντησε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε όλα τα ζητήματα του ασφαλιστικού, για τα ειδικά καθεστώτα, τα άτομα με αναπηρία κ.α., διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να θιγούν.

«Αν θέλετε τώρα να μεταφέρετε τη συζήτηση σε κάτι που δεν είπα, ή για να παραπληροφορήσετε, εγώ διαψεύδω τις υποθέσεις που κάνετε», ανέφερε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αρέσκεται στην κριτική, χωρίς να καταθέτει καμία πρόταση και δημαγωγώντας για ζητήματα τελείως ανέφικτα και είπε: «Ωραία ακούγονται. Αλλά, με αυτά που λέτε, βάζετε σε κίνδυνο και το Ασφαλιστικό, τώρα που μπήκε σε τάξη, νοικοκύρεμα και ασφάλεια και την Εθνική Οικονομία».

Τέλος ο κ. Βρούτσης είπε πως το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με τις αλλαγές που έχουν γίνει, ήρθε σε ταμειακή ισορροπία και με τις αλλαγές που γίνονται πλέον έχει βιώσιμη και σταθερή προοπτική, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ενθαρρυντικά μέχρι το 2060.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.