Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Περισσότερα από 16 δις. δολάρια «ψάχνει» ο ΟΗΕ


Έκκληση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες 57,7 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2015.

Άμεση ανάγκη από 16,14 δισεκατομμύρια δολάρια χρειάζονται οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ προκειμένου να βοηθήσουν 57,7 εκατομμύρια ανθρώπους το 2015, έναν αριθμό-ρεκόρ που ξεπερνά τις τρέχουσες ικανότητές τους και γι’ αυτό, σύμφωνα με την έκκληση που απηύθυναν σήμερα από τη Γενεύη.

«Η μεγάλη αύξηση των αναγκών ξεπερνά την ικανότητά μας να αντιδρούμε» στις κρίσεις, υπογράμμισε η Βάλερι Έιμος, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας υοθ ΟΗΕ αρμόδια για ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Η Έιμος ανακοίνωσε ότι η έκτακτη έκκληση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ώστε να αποφευχθεί η αναστολή της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες έχει καλυφθεί για τον Δεκέμβριο. Το PAM είχε ζητήσει 64 εκατομμύρια δολάρια και μέχρι τώρα έχει λάβει περισσότερα από 80 εκατομμύρια, εξήγησε.

«Οι ανάγκες έχουν φτάσει ένα επίπεδο άνευ προηγουμένου και, χωρίς επιπλέον βοήθεια, είναι απλώς αδύνατο να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης που προκύπτουν», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες.

Για να βοηθήσουν περίπου 58 εκατομμύρια ανθρώπους, που θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι, οι οργανώσεις του ΟΗΕ χρειάζονται 16,14 δισεκατομμύρια δολάρια (13,6 δισεκ. ευρώ), ένας αριθμός που δεν περιλαμβάνει τη βοήθεια για τις εννέα χώρες του Σάχελ και το Τζιμπουτί καθώς εκεί συνεχίζεται η εκτίμηση της κατάστασης και ο απολογισμός αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Η κρίση στη Συρία θα απορροφήσει το ήμισυ της βοήθειας και θα προσφερθεί σε 122 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στους μετανάστες και τις κοινότητες που τους έχουν υποδεχθεί – συνολικά 6 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 3,2 εκατομμύρια προσφυγές.

Το Νότιο Σουδάν είναι η δεύτερη προτεραιότητα των οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ, με 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι άλλες μεγάλες κρίσεις είναι η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Μιανμάρ, τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Σομαλία, το Σουδάν, η Ουκρανία και η Υεμένη.

Για το 2014 οι οργανώσεις του ΟΗΕ είχαν εκτιμήσει τις ανάγκες τους στα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ που μέχρι τώρα έχει καλυφθεί σε ποσοστό 52% από δωρητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.