Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Εκτεθειμένα σε χημικές ουσίες τα πρόωρα μωρά


Ο πλαστικός ιατρικός εξοπλισμός κρύβει κινδύνους.

Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα μιας κατηγορίας επικίνδυνων χημικών ουσιών, των φθαλικών ενώσεων, εκτείθενται τα μωρά που έχουν γεννηθεί πολύ πρόωρα και πρέπει να τύχουν ιατρικής φροντίδας στα μαιευτήρια.

Η ανησυχία αφορά κυρίως μια φθαλική ένωση, τη DEHP, που συχνά περιέχεται στον πλαστικό ιατρικό εξοπλισμό, όπως σε αναπνευστικούς και ενδοφλέβιους σωλήνες.

Οι έως τώρα μελέτες για την επικινδυνότητα των φθαλικών δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, αλλά η αρμόδια ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή έχει κατατάξει τη DEHP στις ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες για τους ανθρώπους.

Τα πρόωρα νεογέννητα στις μονάδες των μαιευτηρίων ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω της έκθεσής τους στα εν λόγω φθαλικά, ακριβώς επειδή αυτά τα μωρά έρχονται σε επαφή με αρκετά πλαστικά ιατρικά εξαρτήματα. Από τον Ιούλιο του 2015, η Γαλλία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε απαγόρευση, στις μαιευτικές και παιδιατρικές κλινικές, της χρήσης υλικών με DEHP.

Έως τώρα, αν και ήταν γνωστό ότι διάφορες ιατρικές συσκευές και εξαρτήματα περιέχουν φθαλικά, ο κίνδυνος είχε θεωρηθεί εντός αποδεκτών ορίων. Τα φθαλικά κάνουν πιο εύκολη τη χρήση των ιατρικών βοηθημάτων, πιο ακίνδυνη για τους ιστούς του σώματος και πιο καλά ανεκτή από τους ασθενείς, καθώς η ουσία DEHP κάνει πιο μαλακά και εύκαμπτα τα πλαστικά. Όμως η ουσία αυτή είναι δυνατό να διαρρεύσει από το πλαστικό και, όπως έχουν δείξει πειράματα στο εργαστήριο, είναι πιθανό να προκαλέσει στα ζώα προβλήματα αναπαραγωγής - στειρότητας, ανάπτυξης των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του εντέρου, των ματιών κ.α.

Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τον δρ. Έρικ Μάλοου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, υπολόγισαν ότι ένα πρόωρα γεννημένο μωρό συνδεμένο σε έναν αναπνευστήρα μπορεί να εκτεθεί σε περίπου 16 μιλιγκράμ DEHP ανά κιλό σωματικού βάρους, ένα επίπεδο 4.000 έως 160.000 φορές υψηλότερο από αυτό που θεωρείται ασφαλές και μη τοξικό.

Ο Έρικ Μάλοου δήλωσε ότι τα πρόωρα μωρά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δέχονται ιατρικές φροντίδες σε ένα περιβάλλον που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πλαστικά. «Ο ρόλος αυτών των συνθετικών υλικών στην κλινική πορεία των ασθενών παραμένει ένα σχεδόν τελείως ανεξερεύνητο θέμα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το PVC είναι το κατ' εξοχήν εύκαμπτο πλαστικό που χρησιμοποιείται στις περισσότερες μονάδες των μαιευτηρίων και αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την έκθεση των μωρών σε υψηλά επίπεδα της φθαλικής ένωσης DEHP. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαν, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.