Αρνητικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι στην πρόταση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, να καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων, αλλά και των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ από τα ίδια τα Ιδρύματα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των επιμέρους οργάνων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ.
Κοινός τόπος, τόσο των πρυτάνεων που τοποθετήθηκαν, όσο και των προέδρων των ΤΕΙ, ήταν ότι μια τέτοια αρμοδιότητα πρέπει να συνδέεται με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους τα Ιδρύματα. Παράλληλα, αντιπρότειναν ο αριθμός των εισακτέων να καθοριστεί σε βάθος τετραετίας και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
«Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγόμενων στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί, ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διαρκείας, καθώς ο αριθμός των εισαγόμενων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», ανέφερε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κώστας Γάτσιος, θέση εξάλλου που διατυπώθηκε στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και υποστηρίχθηκε σήμερα και από τους εκπροσώπους των ΤΕΙ.
«Από τις θέσεις που διατυπώσατε καταλαβαίνω, ότι αποφεύγετε την αρμοδιότητα. Λέτε ναι στην αναβολή του θέματος. Εμείς δεν παίρνουμε απόφαση έχοντας υπόψη μας τις συνθήκες που θα θέλαμε. Παίρνουμε τις αποφάσεις με γνώμονα την πραγματικότητα. Εδώ συζητάμε τι κάνουμε έτσι που είναι τα πράγματα. Εμείς ακούμε αιτιάσεις και μομφές για τον αριθμό των φοιτητών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ευρυθμία της λειτουργίας σας. Είναι και άλλα. Άγχος, όνειρα των παιδιών. Πρέπει να τα συνυπολογίσετε. Πείτε καθαρά εάν δεν θέλετε να αναλάβετε την αρμοδιότητα σε αυτές τις συνθήκες», τόνισε σε παρέμβασή του ο υπουργός Παιδείας, ενώ σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης ανέφερε ότι θα επιμείνει στην πρότασή του για τη μεταφορά της αρμοδιότητας στα Ιδρύματα.
«Θα επιμείνουμε στη διαβούλευση, δεν το κλείνουμε το θέμα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Εμείς λέμε να προχωρήσουμε τώρα στη λύση που τόσα χρόνια ζητούν. Η μεταφορά της αρμοδιότητας μπορεί να γίνει 100% τώρα. Με ενδιαφέρει μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα να περάσει στα Ιδρύματα» πρόσθεσε. Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος, ζήτησε από τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να αποσαφηνίσουν με ποιον τρόπο και ποια όργανα θα καθόριζαν τον αριθμό των εισακτέων, σε περίπτωση που αναλάμβαναν την αρμοδιότητα.
Στην εισήγησή του, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τα Ιδρύματα να δεχθούν την αρμοδιότητα από το επόμενο ή το μεθεπόμενο έτος. Με βάση την πρόταση Λοβέρδου, ο υπουργός Παιδείας θα έχει πλέον μόνο την υποχρέωση να υπογράφει την τελική απόφαση που θα λαμβάνουν τα Ιδρύματα σε συνεργασία με την Αρχή της Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η απόφαση, σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, θα είναι απολύτως δεσμευτική, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα καθορίζεται και ο αριθμός των μετεγγραφών. «Μέχρι να περάσει η αρμοδιότητα στα ιδρύματα θα εφαρμόζεται ο νόμος που ισχύει σήμερα. Είμαστε έτοιμοι να περιλάβουμε τη νομοθετική ρύθμιση στο σχέδιο νόμου για την ειδική αγωγή που κατατίθεται τον Δεκέμβριο» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ορίζοντας ως χρονικό όριο της διαβούλευσης την 15η Δεκεμβρίου.
«Δεν ήρθαμε να υπεκφύγουμε σε καμία αρμοδιότητα. Εκείνο που λέμε είναι, ότι για ποιον λόγο να μην συμφωνήσουμε στη βάση ενός τετραετούς σχεδιασμού με βάση την ισχύουσα πραγματικότητα και να αναλάβουμε αποφάσεις όλοι μαζί, πολιτεία, πανεπιστήμια, ΑΔΙΠ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γάτσιος.
«Ο λαός δεν ψηφίζει πρυτάνεις αλλά κυβέρνηση» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανος Γκρίτζαλης. «Όταν δεν διαχειριζόμαστε εμείς τους ανθρώπινους πόρους δεν μπορούμε να πάρουμε εμείς την απόφαση», ανέφερε η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναστασία Σαλή-Παπασαλή.
Την πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας, χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γεράσιμος Σιάνης εκτιμώντας, ότι τα Ιδρύματα μπορούν να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων και των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ από τα ίδια τα Ιδρύματα, από το επόμενο έτος.
«Σε μια τέτοια συζήτηση, η Αριστερά οφείλει να είναι παρούσα. Αλλά δεν οφείλει να συναινεί» σημείωσε, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας άλλης πολιτικής, ασκώντας κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης.
Υπέρ του καθορισμού των εισακτέων με αλγόριθμο τάχθηκε το «Ποτάμι», ενώ η εκπρόσωπός του Δάφνη Μανουσάκη επισήμανε, ότι ο αριθμός των μετεγγραφών δεν μπορεί να ξεπερνάει το 20% των εισακτέων.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.