Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Σχεδιασμός προγράμματος κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων


Ανακοινώθηκαν μέτρα του υπουργείου Υγείας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα Υγείας λόγω στενότητας πόρων, με επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να ισορροπήσει, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, συλλόγων ασθενών και φορέων της Υγείας, κατά τις ομιλίες τους στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Η κρίση παρέσυρε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος και τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του υπουργείου για προσλήψεις 2.000 γιατρών έως τα τέλη του 2014, καθώς και 2.500 νοσηλευτών και 3.000 ατόμων από τον ΟΑΕΔ που θα αξιοποιηθούν σε διάφορες θέσεις στην υγεία.

Στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για τη βελτίωση της κατάστασης αναφέρθηκε, από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, όπως η ένταξη των ανασφάλιστων στην ομπρέλα του υπουργείου Υγείας ώστε κανείς να μην στερείται περίθαλψης, ο σχεδιασμός ενός προγράμματος κατ' οίκον παράδοσης φαρμάκων σε ασθενείς που δεν μπορούν να προμηθευθούν τα φάρμακά τους, η οργάνωση σε όλη τη χώρα διαγνωστικών εξετάσεων για τις γυναίκες, με μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ, ώστε να υπάρξει πρόληψη στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ ιδιαίτερη πρόνοια λαμβάνεται, όπως είπε, για τους ψυχικώς πάσχοντες.

Στις νέες προκλήσεις για τα συστήματα υγείας αλλά και στις νέες πολιτικές που χρειάζονται για τη βιωσιμότητά τους αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, εστιάζοντας στην πρωτοβουλία για τον ιατρικό φάκελο που έχει δημιουργήσει η ΗΔΥΚΑ και η οποία από το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα λειτουργήσει πιλοτικά σε νοσοκομεία. Έως τα τέλη του 2015 θα έχει εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία και πλέον, θα γνωρίζουμε την κατάσταση των ασθενών σε όλη τη χώρα, είπε η κ. Παπανικολάου.

Με τη φράση «εύχομαι οι ασθενείς να είναι ενωμένοι για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία του, θεωρώντας ότι αυτή είναι η λύση στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, όπου τα μέτρα που λαμβάνονται οδηγούν σε ολοένα και περισσότερο αυξημένη συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα.

Από την πλευρά της οργανωτικής επιτροπής, η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος ΔΕΔΗΔΙΚΑ- Διασωματειακής Επιτροπής Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο και Αντιπρόεδρος ECPC, στον χαιρετισμό της ανέφερε ότι σήμερα στον χώρο της υγείας ζητούνται ιδέες που διαπερνούν τα «σιλό» της γραφειοκρατίας, ότι χρειαζόμαστε επειγόντως φορείς αλλαγής και δράσεις που θα σχεδιαστούν από όλους τους εταίρους της υγείας.

Για «Σύνδρομο Ευαλωτότητας» που επηρεάζει πολλές ομάδες πληθυσμού, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοικοκυριά να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα για φάρμακα και νοσοκομεία, μίλησε ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ ο Γιώργος Βήχας, Καρδιολόγος και υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού ανέλυσε τις επιπτώσεις που είχε η κρίση στην υγεία των πολιτών, μέσα από τις εμπειρίες του στο Κοινωνικό Ιατρείο. Όπως είπε ο κ. Βήχας, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα, όμως με το ίδιο ποσοστό που έχουν οι ασθενείς, παρότι άνεργοι, ενώ δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις. Σε ό,τι αφορά τα μη επείγοντα περιστατικά, είπε ότι υπάρχουν επιτροπές που συνεδριάζουν σε νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο, όμως αυτό αποτελεί την εξαίρεση. Ο κανόνας είναι ότι οι τριμερείς επιτροπές δεν συνεδριάζουν και οι ασθενείς αναμένουν να τους εγκριθεί μια επέμβαση πολλούς μήνες, με κίνδυνο της υγείας τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.