Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Οι τελευταίες εξελίξεις - Σε ποιον μπορεί να ανήκει ο τάφος - Τι εξελίξεις να περιμένουμε


Πώς συνδέονται τα σημερινά ευρήματα με την «Σαρκοφάγο του Αλέξανδρου»

Τα κοινά χαρακτηριστικά των δυο αρχαιολογικών ανακαλύψεων και ο… Λαομέδοντας

Σύμπτωση ή κάτι περισσότερο; Μπορεί να ακούγεται παράξενο άλλα τα ευρήματα από τον τάφο της Αμφίπολης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σήμερα κατά κάποιο τρόπο συνδέονται με την περίφημη «Σαρκοφάγο του Αλέξανδρου» (η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης) που, σύμφωνα με αρκετούς αρχαιολόγους, δεν συνδέεται με τον Μακεδόνα στρατηλάτη αλλά με το σπουδαίο στρατηγό της Αμφίπολης Λαομέδοντα!

Τα γυάλινα και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι ολόιδια με αυτά που υπάρχουν πάνω στην «Σαρκοφάγο του Αλέξανδρου». Είναι τέτοια η ομοιότητα που πραγματικά ξαφνιάζει.

Ο Λαομέδων της Λέσβου (έζησε από τα παιδικά του χρόνια στην Αμφίπολη αλλά η καταγωγή του ήταν από την Μυτιλήνη και, μάλιστα, είχε και το προσωνύμιο Μυτιλινιός) ήταν διερμηνέας και φρουρός στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Σύμφωνα με τον ιστορικό Διογένη Λαέρτιο, ο Λαομέδων είχε αρχικά εξοριστεί από τον Φίλιππο Β' -πατέρα του στρατηλάτη- και επέστρεψε στη Μακεδονία όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Μέγας Αλέξανδρος. Μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων κυβέρνησε μία μικρή σατραπεία στη Συρία. Κατά τη διάρκεια αλληλοεξοντωτικών πολέμων που έσπασαν την αυτοκρατορία του Αλέξανδρου, ο Λαομέδων εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα. Αργότερα δραπέτευσε στην Καρία, με κάποιους ιστορικούς να πιστεύουν ότι στην Καρία ο Αλκέτας του προσέφερε την Αμφίπολη!

Συσχέτιση του Λαομέδοντα με το μνημείο του Λέοντος στην Αμφίπολη περιγράφεται και από τον πρώτο ανασκαφέα του χώρου, τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Στο αφιέρωμα-έκδοση του υπουργείου Πολιτισμού «Αμφίπολις», ο Δημήτρης Λαζαρίδης σημειώνει: «Στην Αμφίπολη εγκαταστάθηκαν οι τρεις πιο αξιόλογοι ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου: ο Νέαρχος που καταγόταν από την Κρήτη, ο Ανδροσθένης από τη Θάσο και ο Λαομέδων από τη Λέσβο. Ο τελευταίος είναι ο αφοσιωμένος σύντροφος του Αλεξάνδρου, τριήραρχος και διοικητής των αιχμαλώτων αρχικά, σατράπης της Συρίας αργότερα. Στον Λαομέδοντα πιθανώς αποδίδεται το μνημείο και αυτού τη δόξα, την πολεμική αρετή και το θάρρος συμβόλιζε».

Πριν τον Δημήτρη Λαζαρίδη, ωστόσο, ένας ακόμα αρχαιολόγος είχε συνδέσει τον Τύμβο Κάστα με την τελευταία κατοικία του Στρατηγού Λαομέδοντα.

Πρόκειται για τον καθηγητή Oscar Broneer ο οποίος στο πόνημά του με τίτλο «The lion monument at Amphipolis» μιλάει και εκείνος για το πρόσωπο του μεγάλου εκείνου στρατηγού. Στηριζόμενος ο Oscar Broneer, στην υπόθεσή του, ότι το βάθρο του λιονταριού είχε τυπολογική μορφή προερχόμενη από τη Μικρά Ασία, έκανε τις ακόλουθες σκέψεις: «Με τη σκέψη μας στη φύση του μνημείου, ως του τάφου ενός επιφανούς ατόμου και ως πολεμικού μνημείου, καθώς και στη χρονολόγησή του, στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ., είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι ένας από τους επιφανείς στρατηγούς στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου τιμήθηκε μ’ αυτό το πολυτελές μνημείο. Ένας απ’ αυτούς τους άνδρες, ο Λαομέδων, γιος του Λαρίχου, είχε μεταναστεύσει με την οικογένειά του από τη Μυτιλήνη στην Αμφίπολη και συχνά του έδιναν το όνομα του τόπου καταγωγής του, «Μυτιληνιός», παρόλο που είναι πιθανό να πέρασε τη νεότητά του και ίσως και τα παιδικά του χρόνια στην Αμφίπολη. Το μνημείο του μπορεί ν’ ανεγέρθηκε από την οικογένειά του ή, έστω, εν γνώσει και με τη συμμετοχή της οικογένειάς του κι αυτό θα μπορούσε να δώσει μια φυσική εξήγηση στην εισαγωγή μιας αρχιτεκτονικής φόρμας συνηθισμένης στην Ανατολή, αλλ’ άγνωστης στη Μακεδονία, (ο συγγραφέας αναφέρεται εδώ το υποθετικό βάθρο του μνημείου). Ο Λαομέδων, όπως κι ο αδελφός του ο Εριγύιος, ήταν στενός φίλος κι έμπιστος υποστηρικτής του Αλεξάνδρου. Είχε εξοριστεί από τον Φίλιππο, μαζί με άλλους φίλους του Αλεξάνδρου, αλά μετά το θάνατο του Φιλίππου ανακλήθηκε κι έγινε ένας από τους περίφημους «εταίρους» του Αλεξάνδρου.

Εξ αιτίας του ότι γνώριζε την περσική γλώσσα, ήταν υπεύθυνος για τους βάρβαρους αιχμαλώτους πολέμου και διορίστηκε τριήραρχος στη ναυμαχία στον ποταμό Υδάσπη, το 326 π.Χ. Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων έγινε σατράπης της Συρίας, την οποία κράτησε μέχρι το 319, οπότε την Συρία κατέκτησε ο Πτολεμαίος και ο Λαομέδων συνελήφθη, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει και να καταφύγει στην Καρία, δωροδοκώντας τους φρουρούς του. Μετά, όμως κι απ’ αυτό το περιστατικό, ο Λαομέδων εξαφανίζεται από την ιστορία και το ευλογοφανές συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως συνάντησε τη μοίρα του στη διαμάχη ανάμεσα στο Αντίγονο και στους συνασπισμένους συμμάχους Πτολεμαίο, Λυσίμαχο και Κάσσανδρο».

Ήδη πάντως από το 1895 ο W. Judeich είχε υποστηρίξει πως ο κάτοχος, δηλαδή αυτός που ήταν θαμμένος μέσα στην καταπληκτική σαρκοφάγο που βρέθηκε στη Σιδώνα της Φοινίκης ήταν ο Λαομέδων ο Αμφιπολίτης, γιος του Λαρίχου. Για να οδηγηθεί, όμως, στο συμπέρασμα αυτό ο W. Judeich, ερμήνευσε τις ανάγλυφες παραστάσεις που απεικονίζονται στις τέσσερις πλευρές της, θεωρώντας ότι το πρόσωπο που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, τόσο σ’ εκείνες τις παραστάσεις, που παριστάνουν σκηνές από τις μάχες του μεγάλου κοσμοκατακτητή, αλλά και τον θάνατο του Μελέαγρου, όσο και σε κάποιες άλλες, που δεν σχετίζονται με κάποιο ιστορικό συμβάν, είναι, στην πραγματικότητα, ο «κάτοχος της σαρκοφάγου» Λαομέδων.








-------------------------

«Μπορούμε να αναδομήσουμε το πρόσωπο του νεκρού της Αμφίπολης»

Ένας ειδικός απαντά σε ερωτήσεις για τις πληροφορίες που μπορεί να δώσει η έρευνα στον σκελετό της Αμφίπολης.

Ο σκελετός θα μιλήσει. Και μάλιστα πολύ σύντομα. Θα μας πει την ηλικία, την αιτία θανάτου, το φύλο, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές του αλλά και τις ασθένειες που είχε περάσει ο νεκρός.

Η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία που εφαρμόζεται πλέον σε ελληνικά εργαστήρια, δεν σταματούν σε τόσο… απλά πράγματα.

«Μπορούμε να αναδομήσουμε και το πρόσωπό του, ακριβώς όπως κάναμε με τη Μύρτιδα» εξηγεί ο πλέον ειδικός καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης.

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγέθυνση:




-------------------------

Μαυρογιάννης: Τα οστά ανήκουν στον Ηφαιστίωνα


Την εκτίμηση ότι ο ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη είναι ο Ηφαιστίωνας εξέφρασε ο αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε, αυτή τη στιγμή, στη διάθεσή μας συντείνουν στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα και μάλλον τα οστά είναι του Ηφαιστίωνος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:


 

-------------------------

Τα οστά της Αμφίπολης θα "μιλήσουν"

Τα αποτελέσματα της ανθρωπολογικής μελέτης του σκελετού που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο θα αποκαλύψουν τον νεκρό της Αμφίπολης όπως είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα από την μελέτη του σκελετού», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λίστα ονομάτων για την πατρότητα των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης.

«Ακολουθούμε την σκαπάνη. Μετέχουμε στην γοητεία του απροσδόκητου», διευκρίνισε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, κ. Γιάννης Μανιάτης, αποκάλυψε πως η μελέτη των οστών θα δώσει την ηλικία-με απόκλιση 3 έως 4 έτη-και το φύλο του νεκρού που έχει ταφεί στον Τύμβο Καστά.

«Αργά η γρήγορα τα οστά θα μιλήσουν», υπογράμμισε ο ερευνητής που μελετά τον σκελετό της Αμφίπολης.

Δείτε το βίντεο του Mega:



-------------------------


«Δεν είναι αυτός ο επίσημος νεκρός της Αμφίπολης»


«Δεν μπορεί να είναι αυτός ο επίσημος νεκρός του τάφου, έστω και πολυτελώς ενταφιασμένος», υποστηρίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης.

«Πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο που ελπίζω να βρεθεί», προσθέτει. Το στοιχείο που οδηγεί τον ανασκαφέα της Αρχαίας Μεσσήνης σε αυτή την υπόθεση είναι ότι ο σκελετός του νεκρού βρέθηκε άκαυτος.

«Η καύση ήταν βασικό στοιχείο του αφηροισμού. Δεν συνηθίζεται ένας νεκρός, ακόμα και εταίρος του Μεγάλο Αλεξάνδρου, να ταφεί με το σκελετό του ακέραιο. Όλοι οι σκελετοί που έχουν εντοπιστεί, ακόμα και σε μικρότερους κιβωτιόσχημους τάφους, ήταν καμένοι. Όπως στο Δερβένι έξω από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε σειρά κιβωτιόσχημων τάφων και στο εσωτερικό τους υπήρχαν καμένα οστά».

Σύμφωνα με τον κ. Θέμελη, στο ταφικό μνημείο «πρέπει να υπήρχε και άλλος νεκρός. Δεν γνωρίζουμε αν ο σκελετός που βρέθηκε ανήκει στον κύριο νεκρό. Εγώ αμφιβάλω».

Επισημαίνει επίσης πως ο τάφος είναι διαταραγμένος. Στην Αρχαία Μεσσήνη έχουν αποκαλυφθεί μία σειρά από υπόγεια ταφικά μνημεία του 3ου π.Χ αιώνα. «Όπου όχι ένας, αλλά περισσότεροι νεκροί μιας οικογένειας ενταφιάζονται διαδοχικά και έχουμε το στοιχείο του αφηροισμού».

-------------------------

Αμφίπολη: Βήμα βήμα η ανασκαφική περιπέτεια

Περισσότερες από 10.000 λέξεις συγκροτούν την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εξέλιξη της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Η επίσημη ενημέρωση άρχισε σύντομα μετά την ανακάλυψη των Σφιγγών στο υπέρθυρο της εισόδου και την ανέλαβε η Αννα Παναγιωταρέα. Πότε σε απευθείας επαφές με τους δημοσιογράφους και πότε με δελτία Τύπου, η κ. Παναγιωταρέα, συχνά με τη γενική γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, παρουσίαζε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις εξελίξεις. Ας δούμε το χρονικό της ανασκαφής, μέσα από τις ενημερώσεις.

8 Αυγούστου
Τοίχος

Σε άνοιγμα του περιβόλου στον λόφο Καστά, που διερευνήθηκε ανασκαφικά, επισημάνθηκε δρόμος ο οποίος οδηγούσε στο ταφικό μνημείο. Εκείνη την ημέρα, έγινε γνωστό ότι εντοπίσθηκαν δύο μαρμάρινες ακέφαλες και άπτερες μαρμάρινες Σφίγγες επάνω σε υπέρθυρο και ότι μπροστά τους υπήρχε σφραγιστικός τοίχος από πωρόλιθο, από τον οποίο έλειπαν μερικοί λίθοι στο άνω μέρος.

12 Αυγούστου
Επίσκεψη Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπ. Πολιτισμού Κ. Τασούλα, ξεναγείται στην ανασκαφή από τη Λίνα Μενδώνη και την Κατερίνα Περιστέρη.

16 Αυγούστου
Γερανός

Το υπουργείο επιστρατεύει την τεχνολογία με γερανό που σηκώνει τις πέτρες του σφραγιστικού τοίχου.

18 Αυγούστου
Προετοιμασίες

Ξεκινούν οι προετοιμασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου.

20 Αυγούστου
Οι Σφίγγες

Με την αφαίρεση έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύπτονται εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1.45 μ. Εντοπίσθηκαν επίσης τμήματα από τα φτερά τους και τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος. Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος.



21 Αυγούστου
Ιωνικά επίκρανα

Απομακρύνονται χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου δύο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.50 μ. Αφαιρέθηκαν, επίσης, λιθόπλινθοι και αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.

Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως κάτω από αυτό, αποκαλύφθηκαν δύο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.

24 Αυγούστου



Η είσοδος

Αφαιρέθηκαν ακόμη δέκα λιθόπλινθοι και αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο, όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων. Δηλαδή, νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν κάτω από τα επίκρανα, οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία. Ο τάφος, όπως έχει διαπιστωθεί, είναι γεμάτος χώμα. Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων πίσω από την είσοδο, αποκαλύφθηκε η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως. Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα. Εκείνη την ημέρα είχαν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου. Είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, επί του κυματίου του οποίου σώζονται ίχνη μαύρου και κόκκινου χρώματος. 



25 Αυγούστου
Θυραίο άνοιγμα

Συνεχίστηκε η αφαίρεση των λιθόπλινθων από τον τοίχο σφράγισης και αποκαλύφθηκε σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Δεν υπάρχουν θυρόφυλλα, παρά μόνο θυραίο άνοιγμα. Στον πρώτο διαφραγματικό τοίχο εντοπίζεται άνοιγμα που πρέπει να έγινε από τυμβωρύχους μέσα από το οποίο η ομάδα βλέπει ακόμα δύο χώρους πίσω.

26 Αυγούστου
Βοτσαλωτό δάπεδο

Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, με ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, και δημιουργούνται οι κατάλληλες εργοταξιακές υποδομές. Την ίδια μέρα ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου, που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο. 



31 Αυγούστου
Ρόδακες

Με την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στον χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι και στους τρεις χώρους, μετά τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος του θόλου, και εκλαμβάνεται ως προσπάθεια προστασίας του τάφου από επίδοξους τυμβωρύχους. Ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, μετά την είσοδο, έχει αποκαλυφθεί ως το ιωνικό επιστύλιο, το οποίο διακοσμείται με τους οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. 


Οι εντυπωσιακές Σφίγγες ύψους 1.45 μ. στην είσοδο του μνημείου

4 Σεπτεμβρίου
Υποστύλωση

Ευρεία σύσκεψη στον εργοταξιακό χώρο του λόφου Καστά, υπό τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, με τη διεπιστημονική ομάδα και τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα έργα υποστύλωσης και αντιστήριξης των δομικών στοιχείων στο εσωτερικό, προκειμένου να εξελιχθούν, με ασφαλή τρόπο οι ανασκαφικές εργασίες.

5 Σεπτεμβρίου
Διάκοσμος

Σε απόσταση περίπου 2 μέτρων από τον θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, βρέθηκε μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2 μ., πλάτους 1 μ. και πάχους 0.21 μ, σε άριστη κατάσταση. Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου. 



6 Σεπτεμβρίου
Οι Καρυάτιδες

Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στον χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης Καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ.

Το πρόσωπο της δυτικής Καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει. Οι Καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια και φορούν χειριδωτό χιτώνα. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης. Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλά τους. Μπροστά από τις Καρυάτιδες και από το ύψος της μέσης τους και κάτω αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5 μ.



11 Σεπτεμβρίου
Χιτώνες

Αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες και αποκαλύφθηκε η συνέχεια των χειριδωτών χιτώνων των δύο γλυπτών με εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. Τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής Καρυάτιδας εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό.

12 Σεπτεμβρίου
Στον τρίτο θάλαμο



Στο ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου. Είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας στον τρίτο θάλαμο του μνημείου από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος. Διαπίστωσαν πως το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι στους προηγούμενους δύο χώρους. Οι κατακόρυφοι τοίχοι έχουν ορθομαρμαρώσεις και ο θόλος βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ισορροπίας. Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις τεμαχίων.

21 Σεπτεμβρίου
Υψος 2,27 μ.



Με την αφαίρεση τριών σειρών του τοίχου σφράγισης αποκαλύφθηκαν ολόκληρες οι Καρυάτιδες, ύψους 2,27 μ. Φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις. Φέρουν κοθόρνους διακοσμημένους με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια. Στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ., στον βόρειο τοίχο του, κάτι που αρχικά η ομάδα εξέλαβε ως θύρωμα που οδηγεί σε τέταρτο θάλαμο.

26 Σεπτεμβρίου
Χρηματοδοτήσεις

Οπως διαπιστώνεται, «οι διατυπωθείσες θεωρίες περί της ταυτότητος του νεκρού, ως σήμερα, ανάγονται σε 14». Ανακοινώνεται ότι η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε ως εξής:
2010: 20.000 € από τη Νομαρχία Σερρών.
2011: 80.000 € από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.
2012: 50.000 € από το υπουργείο Πολιτισμού και 50.000 € από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
2013: 90.000 € από το υπουργείο Πολιτισμού.
2014: 150.000 € από το υπουργείο Πολιτισμού.
2014: Δωρεά από την Εθνική Τράπεζα (150.000 €). Οι χορηγίες των εταιρειών ΔΕΣΦΑ (35.000 €) και Ελληνικά Πετρέλαια (25.000 €), δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

30 Σεπτεμβρίου
Βάθρα

Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολό τους τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67 μ. Συνεχίστηκαν, επίσης, οι ανασκαφικές εργασίες στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5 μ. αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

1 Οκτωβρίου
Τμήματα θύρας

Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκαν τμήματα από μαρμάρινη θύρα, με στροφέα (το σημείο κρέμασης της θύρας από την παραστάδα), κατασκευασμένης από μάρμαρο Αλυκής Θάσου -όπως όλο το ταφικό συγκρότημα- με εφηλίδες οι οποίες μιμούνται την κεφαλή καρφιών.

12 Οκτωβρίου



Ψηφιδωτό

Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5 μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος. Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80 μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση.

16 Οκτωβρίου
Περσεφόνη

Αφαιρέθηκαν και τα τελευταία στρώματα χωμάτων από την ανατολική πλευρά του ψηφιδωτού και αποκαλύφθηκε η τρίτη μορφή της παράστασης. Πρόκειται για γυναικεία νεανική μορφή, με κόκκινους ανεμίζοντες βοστρύχους, η οποία φοράει λευκό χιτώνα που συγκρατείται με κόκκινη λεπτή ταινία στο ύψους του στήθους. Φέρει κόσμημα στον καρπό του αριστερού της χεριού. Είναι προφανές ότι πρόκειται για τη μυθολογική παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, με την παρουσία του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού, όπως είθισται σε ανάλογες αναπαραστάσεις.

21 Οκτωβρίου
Το κεφάλι

Μπροστά στην είσοδο του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Επίσης, το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου με κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων. Οπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη τομή, εδώ υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Εκατέρωθεν του κατωφλίου εντοπίστηκαν, κατά χώραν, οι πωρόλιθοι του δαπέδου. Σε βάθος 0,15 μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας, ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Εχει ύψος 0,60 μ. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

28 Οκτωβρίου
Φτερά

Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί ότι υπήρχε τέταρτη θύρα δεν επιβεβαιώνεται. Πρόκειται για μαρμάρινο ορθοστάτη που είχε αφαιρεθεί. Οι εργασίες συνεχίζονται κάτω από τα δάπεδα του τρίτου θαλάμου. Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

31 Οκτωβρίου
Ορυγμα

Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10 μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ηδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40 μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα.


-------------------------

Spiegel: Κορυφώνονται οι εικασίες για την Αμφίπολη

Τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα στην ανασκαφή της Αμφίπολης γίνονται σημείο αναφοράς και των γερμανόφωνων μέσων ενημέρωσης. Όπως σημειώνει το Spiegel Online, «οι εικασίες γύρω από έναν μυστηριώδη τάφο στη βόρεια Ελλάδα κορυφώνονται: Ερευνητές βρήκαν τώρα τα λείψανα ενός ανθρώπινου σκελετού».



Το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv σημειώνει στην ιστοσελίδα του ότι «ερευνητές ανακαλύπτουν ιστορικό σκελετό. Ωστόσο, το εύρημα γεννά ένα ακόμη ερώτημα. Εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από την ταυτότητα του νεκρού».

Τέλος, η διαδικτυακή έκδοση της αυστριακής εφημερίδας Der Standard σχολιάζει ότι «το μυστήριο ενός ευρύτατου ταφικού συγκροτήματος από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη βόρεια Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται κοντά στη λύση του».


-------------------------

Καργάκος: Είχα την προαίσθηση ότι στην Αμφίπολη είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος, γιατί με αυτή την εμμονή που είχα, με αυτή τη προαίσθηση που είχα, υποστήριζα ότι αν βρεθεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα είναι στην Αίγυπτο, αλλά θα είναι στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Αμφίπολη», δήλωσε ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργκάκος, μιλώντας στον RealFm 97,8 και τον Τάκη Χατζή και τον Μάκη Γεωργίου.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καργκάκος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, για τον σκελετό που βρέθηκε, τόνισε ότι αρχικά μπερδεύτηκε, διότι δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο σκελετός είχε ύψος 1.80 μέτρα ή ο τάφος, διευκρινίζοντας ότι αν ο σκελετός είχε ύψος 1.80 μέτρα, τότε αποκλείεται να ήταν ο Αλέξανδρος.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε αργότερα κατάλαβε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου αναφερόταν στις διαστάσεις του τάφου. 

Ακούστε το ηχητικό


-------------------------

Αμφίπολη: Τον Μέγα Αλέξανδρο "βλέπει" ο ιταλικός Τύπος

«Μέγας Αλέξανδρος, το αίνιγμα αρχίζει να λύνεται» γράφει σήμερα το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, με αναφορά στις τελευταίες αποκαλύψεις της ανασκαφής στην Αμφίπολη.

«Ο εντυπωσιακός τύμβος που αποκαλύφθηκε στον λόφο Καστά, κοντά στην Αμφίπολη της βόρειας Ελλάδας, συνεχίζει να επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις», αναφέρει το Ansa.


Το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ιταλίας προσθέτει ότι «σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, στην τρίτη υπόγεια αίθουσα η οποία αποκαλύφθηκε πρόσφατα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν ανθρώπινο σκελετό, το φύλο του οποίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Μπορεί όμως να βοηθήσει στο να λυθεί το κύριο μυστήριο του μεγαλοπρεπούς αυτού τύμβου, να μας αποκαλύψει την ταυτότητα του προσώπου που έχει ταφεί σε αυτόν».

Το ιταλικό πρακτορείο μεταδίδει ότι η απάντηση μπορεί να δοθεί από το DNA των οστών, ώστε να εξακριβωθεί τυχόν συγγενική σχέση με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το Ansa υπογραμμίζει, τέλος, ότι η υπεύθυνη των ανασκαφών, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, έχει δηλώσει ότι οι ανασκαφές θα συνεχισθούν «διότι ο αρχαιολογικός αυτός χώρος επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.