Αμφίπολη: Έρευνα για νέους τάφους στον περίβολο
Η ανασκαφή στην Αμφίπολη έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, εντοπίσθηκε δηλαδή ανθρώπινος σκελετός στον υπόγειο κιβωτιόσχημο τάφο, όμως κάθε άλλο παρά «έκλεισε». Ως προς την ανασκαφική διερεύνηση προφανώς δεν έμεινε καμία εκκρεμότητα, αλλά υπάρχουν άλλες εργασίες να γίνουν στον λόφο Καστά.
Η πρώτη είναι η γεωφυσική διασκόπηση, την οποία ανέλαβε το ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή, Γρηγόρη Τσόκα, και που έχει μόλις αρχίσει. Στόχος, να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν άλλοι τάφοι στον μήκους μισού χιλιομέτρου περίβολο ο οποίος αγκαλιάζει τον λόφο δημιουργώντας έναν κύκλο.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από το Έθνος:
----------------
«Δεν έχουμε καταλήξει σε ποια ομάδα ειδικών θα ανατεθεί η εξέταση του σκελετού».
Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει επισκέψιμο το μνημείο στην Αμφίπολη, δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ τόνισε ότι οι επιστήμονες θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ μήνες για να καταλήξουν στο αποτέλεσμα των μελετών στα ανθρωπολογικά ευρήματα.
Το υπουργείο δεν έχει ακόμα καταλήξει σε ποια ομάδα ειδικών θα αναθέσει την εργασία εξέτασης του σκελετού που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο, σημείωσε στον ΣΚΑΪ η κ. Μενδώνη, απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει σε ποιον μπορεί να ανήκει ο σκελετός, λέγοντας ότι προτιμά να μείνουμε στα δεδομένα.
Όπως έκανε γνωστό, η πανεπιστημιακή ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που ασχολείται με τη Βεργίνα συζητά να γίνει εξέταση DNA στα οστά του Φιλίππου.
Αναφερόμενη στην ανασκαφή, είπε ότι εν μέρει η δουλειά στο πεδίο τελείωσε, αλλά πλέον η πολλή δουλειά έχει να κάνει με την μελέτη και την αξιολόγηση των ευρημάτων.
----------------
Την εκτίμηση ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στη Μακεδονία εξέφρασε ο ιστορικός συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος, ενώ, παράλληλα, διαφώνησε με τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται τέτοιες ανακαλύψεις στην Ελλάδα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Κλούνεϊ.
Με αφορμή τον εντοπισμό του σκελετού του νεκρού της Αμφίπολης, ο κ. Καργάκος επισήμανε στον τηλεοπτικό σταθμό Star: «Εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζω ότι, εφόσον ο τάφος του Αλεξάνδρου δεν βρίσκεται στην Αίγυπτο και, ειδικά, στην Αλεξάνδρεια, πρέπει να αναζητηθεί στη Μακεδονία. Τα τελευταία χρόνια, είχα εντοπίσει το ενδιαφέρον μου στην περιοχή της Αμφιπόλεως και στο τελευταίο βιβλίο μου είχα γράψει ότι πιθανόν ο τάφος να έχει βρεθεί και να μην το έχουμε αντιληφθεί. Ο λόφος Καστά είναι γεμάτος από κρυμμένους θησαυρούς».
Παράλληλα, ο ιστορικός συγγραφέας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα τέτοιου είδους ανακαλύψεις. «Φοβάμαι ότι το σοβαρό το κάνουμε γελοίο στον τόπο αυτό. Και ειλικρινά σας λέω ότι τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να βρεθεί σκελετός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διότι και αυτόν θα τον θεατροποιήσουμε. Δεν είμαστε σοβαροί, ώστε να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα ορισμένα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καργάκος εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κ. Κλούνεϊ, λέγοντας ότι απαξίωσε να ανέβει στην Ακρόπολη, «γιατί λέει ότι δεν είχε τα κατάλληλα υποδήματα».
Δείτε το βίντεο από το Star:
----------------
Δεν υπάρχει σχέδιο για σταθμό διοδίων στην Αμφίπολη, σημειώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας.
«Οι τρεις ανισόπεδοι κόμβοι από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα στην επίμαχη περιοχή είναι: Ασπροβάλτα, Κερδύλλια, Στρυμωνικό. Η Αμφίπολη απέχει από τον κόμβο Στρυμωνικού τέσσερα χιλιόμετρα. Ο σταθμός διοδίων θα τοποθετηθεί μεταξύ Ασπροβάλτας και Κερδυλλίων περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τον κόμβο Στρυμωνικού και περίπου 25 από Αμφίπολη. Από τον αρχικό σχεδιασμό μετατοπίζεται ελάχιστα για λόγους καθαρά συγκοινωνιακούς» αναφέρεται στην ανακοίνωδση του υπουργείου και προστίθεται ότι «λόγω της αναλογικής χρέωσης καμιά σημασία δεν έχει πού μπαίνουν οι σταθμοί».
Σε ό,τι αφορά το ότι το αναλογικό σύστημα θα ολοκληρωθεί το 2017, το οποίο σχολιάζεται ως «υποχώρηση του υπουργείου και κατάργηση της αναλογικότητας», η απάντηση του υπουργείου είναι:
«Για να λειτουργήσει η αναλογικότητα χρειάζεται οι οδηγοί να εφοδιασθούν με πομπούς, όπως για παράδειγμα στην Αττική οδό. Χωρίς πομπούς δεν μπορεί να αναγνωρισθεί το όχημα και ο τρόπος συνδρομής του στα διόδια. Πουθενά, κυριολεκτικά πουθενά στον κόσμο δεν δουλεύει διαφορετικά. Οι περισσότεροι νέοι σταθμοί για να κατασκευασθούν χρειάζονται 12-18 μήνες. Στο διάστημα αυτό θα εξοπλισθούν με τα συστήματα αναγνώρισης οχημάτων και θα αποκτήσουν υποδομές για ηλεκτρονικά διόδια. Στο ίδιο διάστημα θα κληθούν οι οδηγοί, χρήστες του αυτοκινητόδρομου να αποκτήσουν πομπούς, ώστε να επωφεληθούν της αναλογικής χρέωσης. Είναι κατά συνέπεια απολύτως εύλογο και επιστημονικά άρτιο να λέγεται, ότι το 2017 θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα».
----------------
Οι ερευνητές συγκρίνουν τα DNA Αμφίπολης - Βεργίνας
Δύσκολα θα εξακριβωθεί αν ο νεκρός της Αμφίπολης, έχει κάποια σχέση με την βασιλική οικογένεια της Μακεδονίας, καθώς όπως εξήγησε η Λίνα Μενδώνη, η σύγκριση με το DNA, του Φιλίππου , δεν θα είναι εύκολη γιατί το γενετικό υλικό που βρέθηκε στην Βεργίνα είναι αρκετά καταπονημένο.
Την ίδια στιγμή, από την επιστημονική μελέτη των ευρημάτων που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 8 μήνες, αναμένεται να δοθούν ασφαλείς απαντήσεις.
Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.