Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι χειρουργικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο να βρεθούν ύποπτες για «φακελάκι» διαδικασίες.
Σε πρώτη φάση θα αποτυπωθεί η μέση διάρκεια νοσηλείας. Στην περίπτωση που βρεθούν περίεργες αποκλίσεις, θα ακολουθήσει περαιτέρω έλεγχος. Η παράταση της νοσηλείας θεωρείται ως ένα μέσο πίεσης των ασθενών που χρειάζονται επέμβαση. Η φράση «ήταν να χειρουργηθείς, αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο χειρουργείο» ενδέχεται να υποκρύπτει πρόθεση να εξωθηθεί ο ασθενής στο να πληρώσει «φακελάκι».
Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να φέρει στο φως τη διαδικασία προγραμματισμού των χειρουργικών επεμβάσεων, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα ύποπτης δοσοληψίας ασθενών με γιατρούς. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εφαρμοστεί ένα διαφανές σύστημα παραπομπών, ώστε να μην είναι εύκολη η παράκαμψη της προτεραιότητας με την καταβολή «γρηγορόσημου».
Σχετικές ανακοινώσεις έκαναν χθες ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, και ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) Σταύρος Ευαγγελάτος, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το σχέδιο
Το σχέδιο εκπονήθηκε από ομάδα ειδικών υπό τον καθηγητή Νομικής Νίκο Κλαμαρή, που συγκροτήθηκε επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση. Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για προσπάθεια αυστηροποίησης των ποινών για διαφθορά στον χώρο της Υγείας, με μία σειρά τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα.
Εξετάζεται -είπε- να θεσπιστεί ένα ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα ή να προβλεφθεί ότι η διαφθορά στην Υγεία θα είναι επιβαρυντική για τον κατηγορούμενο σε σχέση με τις ποινές που προβλέπονται για διαφθορά σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, σημείωσε ότι τα πειθαρχικά θα στελεχώνονται και με συνταξιούχους δικαστικούς, οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου.
Έκανε, επίσης, λόγο για ανταλλαγή πληροφοριών των διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να ενημερώνονται οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας για την περιουσιακή κατάσταση του ελεγχόμενου ή άλλα θέματα που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό.
Ο κ. Κλαμαρής τόνισε ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να καταγγέλλει περιστατικά διαφθοράς, τα οποία υφίσταται κατά την επαφή του με το σύστημα Υγείας. Σημείωσε, δε, ότι δεν πρέπει να αγνοούνται και οι ανώνυμες καταγγελίες. Διαφορετική ήταν η εκτίμηση του κ. Βορίδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ανώνυμη καταγγελία ισοδυναμεί με μηδενική καταγγελία».
Ο υπουργός Υγείας παρέδωσε χθες το απόγευμα το σχέδιο στον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε. Ο κ. Βορίδης τον ενημέρωσε για το σύνολο των δράσεων που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο σχέδιο, τις οποίες θα εκπονήσει και θα εφαρμόσει το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.