Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τα τμήματα του ΕΚΠΑ που «ασφυκτιούν» λόγω μετεγγραφών


Ξεπέρασε το 50% η αύξηση των φοιτητών.

Μπορεί ο αριθμός των μετεγγραφών να μην έφθασε στα επίπεδα των 20.000 και να είναι διαχειρίσιμος, σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, ωστόσο μεγάλη είναι η επιβάρυνση των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ήδη τμήματα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες κάνουν λόγο για αδυναμία λειτουργίας και ζητούν την ενίσχυση της Πολιτείας.

Από τα στοιχεία που έδωσε το ΕΚΠΑ στη δημοσιότητα προκύπτει ότι υπάρχουν 7 τμήματα με αύξηση των εισακτέων λόγω μετεγγραφών που ξεπερνά το 50%. Τα ποσοστά που παρατίθενται στον πίνακα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς δεν περιλαμβάνονται οι μετεγγραφές των οικονομικών κριτηρίων που γίνονται σε ποσοστό 10% των εισακτέων.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση των εισακτέων καθώς οι 162 αρχικά εισαχθέντες θα αυξηθούν σε 339! Ποσοστό αύξηση της τάξης των 109,26 ποσοστιαίων μονάδων. Η μεγάλη αύξηση μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα περιφερειακών τμημάτων (Ρόδο, Πάτρα, Βόλο, Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο) υπόθεση που επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο ποσοστό της αύξησης και σε άλλα Τμήματα για τα οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός περιφερειακών- αντίστοιχων τμημάτων.

Στη δεύτερη θέση σε ποσοστό αύξησης βρίσκεται το τμήμα Φυσικής Αγωγής με 94,41% ενώ ακολουθούν τα τμήματα Ιστορίας- Αρχαιολογίας 87,42% και Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης με 81,7%. Την πρώτη πεντάδα κλείνει το τμήμα Ιατρικής με 67% αύξηση των εισακτέων.

Όπως ήταν αναμενόμενο μικρά είναι τα ποσοστά αύξησης λόγω μετεγγραφών σε τμήματα που έχουν αντίστοιχα μόνο στη Θεσσαλονίκη ( Ξενόγλωσσες Φιλολογίες, Θεολογία, Οδοντιατρική κ.α.).

Το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των μετεγγραφών στο ΕΚΠΑ εντείνεται και από το γεγονός ότι σε πολλά τμήματα έχει μειωθεί το διοικητικό και διδακτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία απορρόφησης των μετεγγραφόμενων φοιτητών.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία:

«Κατανοούμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη σημερινή συγκυρία οι νέοι και οι οικογένειές τους. Κατανοούμε τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης. Όμως, οι χωρίς κανέναν περιορισμό, σχεδόν ελεύθερες, μετεγγραφές δεν προστατεύουν το δικαίωμα των πιο αδύναμων κοινωνικά να σπουδάσουν ούτε υπηρετούν την αρχή της ισότητας. Αντίθετα ναρκοθετούν την ποιότητα των σπουδών, αν δεν ακυρώνουν την ίδια τη δυνατότητα πραγματοποίησής τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανακοίνωση της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής στην οποία τονίζει ότι «η φετινή ρύθμιση για τις μετεγγραφές συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αξιοκρατίας και της ισονομίας, οδηγεί στο διπλασιασμό του αρχικού αριθμού των εισακτέων φοιτητών, με συνέπεια να διακυβεύεται η εύρυθμη και ποιοτική εκπαιδευτική λειτουργία και τελικά η ίδια η άσκηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

«Είναι προφανές ακόμη και σε εκείνους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την πανεπιστημιακή διδασκαλία ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί μάθημα με διπλάσιο αριθμό φοιτητών, ούτε υφίστανται αμφιθέατρα τέτοιου μεγέθους, ούτε το διδακτικό προσωπικό επαρκεί ύστερα από το «πάγωμα» της προκήρυξης νέων θέσεων. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό σε όλους, αλλά η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο σπουδών στους φοιτητές του που με πολυετείς κόπους κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στους επιτυχόντες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Νομικής Αθηνών.

Με αφορμή τις δηλώσεις Πρυτάνεων ότι δεν θα δεχτούν μετεγγραφές άνω του αριθμού του 50% των αρχικώς εισαχθέντων, εξαιτίας του λειτουργικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο κ. Τάσος Κουράκης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι Η άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει με έκτακτη χρηματοδότηση και προσωπικό τα Ιδρύματα, υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και οδηγεί σε απόγνωση το διδακτικό και το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ , που αδυνατεί να διδάξει και να εξυπηρετήσει τους φοιτητές σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη το Υπουργείο Παιδείας, οφείλει χωρίς καμία καθυστέρηση να ενισχύσει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία να καλύπτει τις λειτουργικές τους ανάγκες , να προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις μελών ΔΕΠ και να επαναφέρει όλους τους διαθέσιμους διοικητικούς υπαλλήλους , τους οποίους καταχρηστικά και χωρίς κανένα σχεδιασμό έβαλε σε διαθεσιμότητα : αυτά αποτελούν και τα ελάχιστα άμεσα μέτρα προκείμενου να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.