Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Με καντήλια τρία χρόνια στο λυόμενο


Υπό το φως του καντηλιού διαβάζουν η Σοφία, ο Κώστας και ο Χρήστος, ενώ η μικρή Ευαγγελία δεν έχει δει ποτέ «παιδικά» στην τηλεόραση, καθώς το λυόμενο στο οποίο ζουν από το 2011, δεν έχει ρεύμα. Ο Κανέλλος Αδαμόπουλος και η σύζυγός του Αθανασία, κάνουν έκκληση στις αρχές να τους βοηθήσουν να ηλεκτροδοτήσουν το λυόμενο που ζουν, για να έχουν φως, ψυγείο να λειτουργεί και ζεστό νερό για τα παιδιά τους.



Η πολύτεκνη οικογένεια από την Αγία Κυριακή, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη στο σπίτι τους, τον Ιούνιο του 2008, πήγαν να ζήσουν στο Πανόπουλο. Παρότι η πολιτεία τους παραχώρησε λυόμενο, επέλεξαν να νοικιάσουν ένα σπίτι, ώστε να μεγαλώσουν σε καλύτερες συνθήκες τα τρία τους παιδιά τότε. Οι δυσκολίες όμως της ζωής και τα οικονομικά προβλήματα τους ανάγκασαν, το 2011, να μετακομίσουν στο λυόμενο. Κι από τότε ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» τους, αφού με τη λήξη του παραχωρητηρίου (2 χρόνια μετά), η ΔΕΗ δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ηλεκτροδότηση.

Ο Κανέλλος Αδαμόπουλος, προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του με τα λιγοστά έσοδα που έχει από το κοπάδι του, και με τη βοήθεια των συνταξιούχων γονιών του, που περιστασιακά μένουν μαζί τους στο λυόμενο. Απευθύνθηκε στη ΔΕΗ και, όπως λέει, «…μου ζήτησαν να καταθέσω κάποια τοπογραφικά σχέδια, γιατί μετά τη διετία, δεν μπορούσαν να μου δώσουν ρεύμα. Εγώ δεν ζούσα εδώ από την αρχή, έμεινα μετά από 3 χρόνια. Αν ήξερα ότι θα είχα τέτοιο πρόβλημα, θα τις έκανα τις διαδικασίες από την αρχή. Τώρα, πρέπει να δώσω γύρω στα 4.000 ευρώ, τα οποία δεν έχω. Μα και να τα βρω, φοβάμαι μήπως αύριο το πρωί μου πουν ότι θα το πάρουν το λυόμενο, γιατί είναι κρατικό».

Η έλλειψη ηλεκτρικού, κάνει τη ζωή της πολυμελούς οικογένειας ιδιαίτερα δύσκολη. Η Αθανασία Αδαμοπούλου, μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά, τόσο σε ό,τι αφορά την φροντίδα των παιδιών όσο και στην παρασκευή του φαγητού. Προβλήματα που μεγαλώνουν, όταν χειμωνιάζει και πιάνουν τα κρύα. Ευτυχώς, έχουν μια ξυλόσομπα στο χώρο της κουζίνας και ζεσταίνονται… «Το ψυγείο λειτουργεί ως ντουλάπι. Ότι έχουμε, το μαγειρεύουμε και το καταναλώνουμε την ίδια ημέρα. Ούτε γάλα δεν μπορώ να κρατήσω… Νερό ζεστό δεν έχουμε, και τα παιδιά τα πλένω στη σκάφη… Με ρωτάνε συνέχεια πότε θα βάλουμε ρεύμα…», λέει η μητέρα των 4 ανήλικων παιδιών, και τα μάτια της πλημμυρίζουν από δάκρυα, ενώ προσπαθεί να ανάψει το καντηλάκι. Μ’ αυτό φωτίζεται κάθε δωμάτιο το βράδυ και μ’ αυτό το φως διαβάζουν τα παιδιά…

Το μόνο που ζητά ο Κανέλλος Αδαμόπουλος οικογένεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, είναι να τον βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα και να μπορέσει ηλεκτροδοτήσει νόμιμα το λυόμενο που ζουν 6 ή και 8 κάποιες φορές, άτομα.

Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένεια, έχει ενημερωθεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, και μολονότι δεν είναι θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων του, ο αντιδήμαρχος Πέτρος Γιαννακόπουλος, έχει κάνει προσπάθειες για την στήριξη της οικογένειας και την προώθηση των διαδικασιών: «Μιλήσαμε με την προϊσταμένη του ΤΑΠ (ασχολείται με θέματα σεισμοπλήκτων) κα Μωυσιάδου Πηνελόπη και μας διαφώτισε σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο σεισμόπληκτος, για την ανανέωση του παραχωρητηρίου και οι οποίες θα ξεκινήσουν από την ίδια, προς την ΥΑΣ. Μάλιστα, αύριο (σ.σ σήμερα) θα πρέπει ο κ. Αδαμόπουλος να είναι εκεί, ώστε να ετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να σταλούν στην ΥΑΣ για να έρθει η έγκριση. Κάτι που εκτιμώ ότι θα γίνει, γιατί κανένας δεν αμφισβητεί ότι η οικογένεια δεν είναι σεισμόπληκτη», σημείωσε ο κ. Γιαννακόπουλος, εξηγώντας πως, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι αρμοδιότητα του δήμου, η υπηρεσία Πρόνοιας, κοινωνικά και ανθρώπινα, στέκεται πάντα στο πλευρό των δημοτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προσπαθεί να διευκολύνει τις διαδικασίες, όπου και όταν μπορεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.