Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Σε 1.040 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις στην Περιφέρεια Αττικής


Θα ζητηθούν άμεσα 139 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι κενές οργανικές θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε 1.040 και, με δεδομένη τη ροή συνταξιοδότησης, την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω κατά περίπου 200.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Κυριακόπουλος, στο νέο Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής (που συστήθηκε το 2011) αναφέρονται 3.950 οργανικές θέσεις εργασίας.

Στο μεσοδιάστημα, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια μείωσε τον αριθμό αυτό σε 3.500 υπαλλήλους.
Σήμερα υπηρετούν 2.221 υπάλληλοι που στις αρχές του 2015 αναμένεται να περιορισθούν στους 2.000 λόγω των αιτήσεων για συνταξιοδότηση.

Οι υπάλληλοι αυτοί καλούνται να εξυπηρετήσουν τα 4,5 εκατ. κατοίκων του Λεκανοπεδίου σε υποστελεχωμένες -όπως σημειώνει- υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, προσθέτει, υπάρχουν 35 καθαρίστριες για 80 κτίρια. Η απουσία φυλάκων έχει ως συνέπεια η Περιφέρεια να νοικιάζει από ιδιώτες αποθήκες. Στο τμήμα Ανωνύμων Εταιρειών οι υπάλληλοι είναι τόσο λίγοι ώστε ένας υπάλληλος να καλείται να διαχειρισθεί τις υποθέσεις 1.500 εταιρειών.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεκμετάλλευτων υποδομών.

Τα 5 ΚΤΕΟ της Περιφέρειας, που απέφεραν 10 εκατ. ευρώ ετήσια καθαρά έσοδα την τελευταία 10ετία με μόλις 100 άτομα προσωπικό, έκλεισαν πριν από περίπου δυο χρόνια. Σήμερα, σημειώνει ο κ. Κυριακόπουλος, όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα έσοδα, αλλά επιπλέον για το ΚΤΕΟ Ελληνικού, όπου έχει κατασκευασθεί αποθήκη 1.700 τ.μ., γίνεται διαπραγμάτευση ώστε να το πάρει το ΤΑΙΠΕΔ.

Περιφερειακό Συμβούλιο

Το θέμα απασχόλησε χθες το βράδυ το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, απέδωσε την ευθύνη για την κατάσταση στην κεντρική εξουσία.

«Αυτή η κατάσταση δεν έτυχε, αλλά πέτυχε. Συνειδητά η κεντρική εξουσία αφυδατώνει οικονομικά Δήμους και Περιφέρειες. Τους στερεί πόρους και προσωπικό. Τελικός στόχος είναι η απαξίωση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της Περιφέρειας Αττικής», είπε η περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι:

«Πριν από 15 ημέρες θέσαμε στην κυβέρνηση ένα σαφές, δημόσιο, πολιτικό ζήτημα: της ζητήσαμε να δηλώσει εάν εγκρίνει προσλήψεις, τακτικού προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης, προσωπικού υγείας, συντήρησης κ.ά., έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η υποτυπώδης λειτουργία της Περιφέρειας με την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών της».

«Το ερώτημα παραμένει ακόμη αναπάντητο», σχολίασε η κ. Δούρου και ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να συναινέσει, ώστε να «ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση για την έγκριση 139 προσλήψεων γιατρών, μηχανικών, καθαριστριών, φαρμακοποιών, συντηρητών φυλάκων κ.ά.».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συναίνεσε στην έγκριση των προσλήψεων, άσκησε, όμως, έντονη κριτική στο τρόπο διαχείρισης του θέματος από την περιφερειάρχη Αττικής. Όπως σημειώθηκε, οι ειδικότητες για τις οποίες αυτή τη στιγμή η κ. Δούρου προαναγγέλλει αίτημα προσλήψεων, αφορούν κυρίως τομείς των οποίων οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό ήρθαν στην επιφάνεια λόγω της επικαιρότητας -πλημμύρες, ιός Εμπολα και το θέμα της έγκρισης σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής με ιδιωτική εταιρεία για την καθαριότητα των κτιρίων, που στη συνέχεια ματαιώθηκε.

Κατά δεύτερον, επισημάνθηκε ότι η πρόσληψη των 139 μονίμων υπαλλήλων απαιτεί εύλογο χρόνο, λόγω γραφειοκρατίας που θα καταστήσει δυνατή την πρόσληψη του ανθρώπινου δυναμικού σε έναν περίπου χρόνο. Για το μεσοδιάστημα, επισημάνθηκε, η Περιφέρεια πρέπει να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε υποβολή επίσημου αιτήματος προσλήψεων προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών και προδικάζει την αντίδρασή του.

Τέλος, μπορεί να είναι γνωστός ο αριθμός των 1.040 κενών, αλλά δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί οι τομείς και οι ειδικεύσεις, για τις οποίες θα απευθυνθεί αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ζητήματα έθεσε με τον πλέον έντονο τρόπο η εκπρόσωπος της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής» και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία απαντώντας στην παρατήρηση της κ. Δούρου ότι «εγώ δεν παίζω με αριθμούς πρωτοκόλλου», σημείωσε:

«Είναι άλλο πράγμα "δεν παίζω με αριθμούς πρωτοκόλλου" και άλλο δεν έχω στείλει ποτέ έγγραφο. Η πρόσληψη προσωπικού προϋποθέτει ορισμένες ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης. Θα περίμενα από μια αριστερή Περιφέρεια να έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή για το αναγκαίο προσωπικό που λείπει, να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο με έναν απολογισμό και μετά να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες όπως ορίζει ο Ν. 2190 (ΠΥΣ/33/2006)». Και συνέχισε: «Η Περιφέρεια διαθέτει δυο σημαντικά όπλα για τις προσλήψεις -κονδύλια και κενές οργανικές θέσεις. Αν το υπουργείο Εσωτερικών αρνηθεί, τότε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της «Αττικής» και πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνταξης οικονομικο-τεχνικής μελέτης και δέσμευσης κονδυλίων προκειμένου η Περιφέρεια να απευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Γιάννης Πρωτούλης αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις ελλείψεις και υπενθύμισε ότι οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ περιμένουν από το 2008 να προσληφθούν. Αναφέρθηκε στο μοναδικό Απολυμαντήριο στην Αττική που διαθέτει η Περιφέρεια, το οποίο δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης εργαζομένων, το οποίο χαρακτήρισε «φιλέτο για τους ιδιώτες» και τόνισε ότι η Περιφέρεια πρέπει να απαιτήσει εργαζόμενους.

Η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Προγραμματικού Σχεδιασμού Ελισάβετ Τασούλη απάντησε ότι η Περιφέρεια «περιορίσθηκε σε 139 προσλήψεις για να κλείσει τα στόματα όσων λασπολογούν και μιλούν για την είσοδο στην Καθαριότητα ιδιωτών».

Σε ό,τι αφορά τις 139 προσλήψεις είπε ότι αφορούν ειδικότητες γιατρών, φαρμακοποιών, ψυχολόγων, κοινωνικού λειτουργού, φυλάκων, καθαριστριών, τεχνητών για συντήρηση αλσών κ.ά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.