Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Μαζεύουν υπογραφές για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την έρευνα


Επιστολή ερευνητών και εργαζομένων σε ερευνητικά κέντρα στον Α. Σαμαρά.

Την απόσυρση τού υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία» και την αλλαγή της πολιτικής περικοπών των κονδυλίων για την έρευνα, ζητούν από την κυβέρνηση ερευνητές και εργαζόμενοι στα ερευνητικά κέντρα.

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και οι πανελλήνιες Ομοσπονδίες Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων- Ιδρυμάτων και Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους κατά του νομοσχεδίου.

Όπως κατήγγειλαν, το νομοσχέδιο «αποτελεί το επιστέγασμα πολύ αρνητικών για την έρευνα αποφάσεων», που αφορούσαν την επιπλέον περικοπή του προϋπολογισμού των ερευνητικών κέντρων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (το ποσοστό της περικοπής φτάνει το 68% από το 2008 μέχρι σήμερα, με το ποσό να κυμαίνεται στα 25,8 εκατομμύρια ευρώ για το 2015, την ώρα που το 2008 ανερχόταν στα 80 εκατομμύρια ευρώ) καθώς και την οριζόντια περικοπή των προϋπολογισμών των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής», «Αριστεία», «Αριστεία ΙΙ» και «ERC» κατά 10 -28%, χωρίς αλλαγές στο φυσικό αντικείμενο, ή τους σκοπούς των έργων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Στουμπούδη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο (που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή) «κακογραμμένο και με μια πρωτοφανή πρωτοτυπία να μετατρέψει τα ερευνητικά κέντρα σε επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε επιχειρηματίες» και πρόσθεσε:

«Πιστεύουμε ότι τα ερευνητικά κέντρα έχουν ως πρωταρχικό ρόλο την παραγωγή νέας γνώσης που θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, το σχέδιο νόμου δεν αντιστοιχεί στο αρχικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο. Μεταξύ άλλων, αφαιρεί τον έλεγχο του Κοινοβουλίου από τον τομέα της Έρευνας, δεν αντιμετωπίζει τον κατακερματισμό των εκτός Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας ερευνητικών κέντρων, απαξιώνει τους ερευνητές υποβαθμίζοντάς τους σε συμβασιούχους και αίροντας τη μονιμότητά τους, σε πλήρη αναντιστοιχία με τους καθηγητές ΑΕΙ, υποβαθμίζει το υπάρχον Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, μετατρέπει το σύστημα διοίκησης των ερευνητικών κέντρων σε προσωποκεντρικό, κλειστό και αδιαφανές, αποκλείοντας το σώμα των ερευνητών από την εκλογή των μονοπρόσωπων οργάνων και τελικά «δεν προτείνει κανένα ορθολογικό και υλοποιήσιμο πρότυπο οργάνωσης, διακυβέρνησης και χρηματοδότησης ενός ενιαίου ερευνητικού ιστού για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα».

«Ζούμε σε μια χώρα που η έρευνα υποχρηματοδοτείται, λαμβάνοντας το 0,56% του ΑΕΠ, ενός ΑΕΠ που κάθε χρόνο συρρικνώνεται, ενώ από τη Συνθήκη της Λισαβόνας οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεώνονται να δίνουν για την έρευνα το 3% του ΑΕΠ. Τώρα έρχεται και ο νόμος αυτός, που δεν βελτιώνει αλλά οπισθοδρομεί την έρευνα», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων- Ιδρυμάτων, Προκόπης Μαντόπουλος.

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και οι δύο πανελλήνιες ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, ανάρτησαν κείμενο συλλογής υπογραφών στον ιστότοπο avaaz.org, που απευθύνεται στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ σχετική επιστολή απέστειλε η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών και προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ερευνητικής κοινότητας, αύριο έχουν κληθεί ως συλλογικοί φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο ελληνικό κοινοβούλιο και υπογράμμισαν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.