Άμεση λύση του μισθολογικού προβλήματος ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της βρίσκεται νομοθετική ρύθμιση, που στόχο θα έχει την ομαλοποίηση της μισθοδοσίας του προσωπικού στα Κέντρα Πρόληψης, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, στη Βουλή.
Είχε προηγηθεί επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κυριακάκη, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα το μισθολογικό πρόβλημα των εργαζομένων με νομοθετική ρύθμιση, δια της οποίας με τρόπο δίκαιο και ισότιμο, δεν θα αναζητούνται αναδρομικές περικοπές μισθών. Ο βουλευτής ζήτησε, επίσης, να σταματήσει η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ «να εκβιάζει καθημερινά τα διοικητικά συμβούλια και τους εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης και να κατανείμει τις επιχορηγήσεις για το έτος 2014, αλλά και για την προγραμματική περίοδο 2009-2013, που ο ΟΚΑΝΑ έχει λάβει και δεν έχει αποδώσει στα Κέντρα Πρόληψης».
Η υφυπουργός Υγείας ενημέρωσε τον βουλευτή ότι, με δική της πρωτοβουλία, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στην οποία μετέχουν πρωτίστως οι εργαζόμενοι δια της νομίμου εκπροσώπησής τους και οι νομικοί σύμβουλου του υπουργείου και του ΟΚΑΝΑ. «Μετά το προϊόν της διαβούλευσης των εργαζομένων με το υπουργείο και τον ΟΚΑΝΑ, ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, νομοθετική ρύθμιση για να ομαλοποιηθεί το μισθολογικό ζήτημα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης» ανέφερε η κ. Παπακώστα.
Αναφερόμενη στην προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, η κ. Παπακώστα έσπευσε να υπενθυμίσει ότι με διάταξη, που έχει ψηφιστεί, «τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών αναλαμβάνουν τον τακτικό και έκτακτο απολογιστικό και κατασταλτικό έλεγχο της διαχείρισης των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση κατά 50% το κάθε υπουργείου μέσω του ΟΚΑΝΑ και 50% μέσω ΕΕΤΑΑ». Ο ΟΚΑΝΑ αναλαμβάνει, την κατανομή και απόδοση, κατά το ποσοστό που του αναλογεί, της μισθοδοσίας των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης προϋπολογιστικά και των υπολοίπων δαπανών τους απολογιστικά, με παράλληλη τεκμηριωμένη εισήγηση προς το αρμόδιο συμβαλλόμενο μέρος, με την περιγραφή των θέσεων και των αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο στελέχωσης των Κέντρων καθώς και την εισήγηση και την έγκριση για το μισθολόγιο. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η υφυπουργός Υγείας, πρέπει τα Κέντρα Πρόληψης να υπογράψουν προγραμματική σύμβαση, όπως ο νόμος ορίζει. Μέχρι σήμερα 38 Κέντρα Πρόληψης έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις, άλλα 23 Κέντρα έχουν παραλάβει τις προγραμματικές συμβάσεις και εκκρεμεί η υπογραφή τους, ενώ 13 Κέντρα δεν έχουν καταθέσει πρόγραμμα δράσεων. «Για να υπάρξει ομαλή ροή των πόρων από τον ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα Πρόληψης, προϋπόθεση είναι να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις» είπε η κ. Παπακώστα.
Να είναι ξεκάθαρη η ρύθμιση για το μισθολογικό, ζήτησε ο κ. Κυριακάκης προσθέτοντας πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να ζητηθούν από τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης αναδρομικά επειδή έχουν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο. Κατηγόρησε, επίσης, τον ΟΚΑΝΑ ότι χρόνια τώρα βρίσκει διάφορες προφάσεις για να μην καταβάλει τα χρήματα και εκβιάζει τις διοικήσεις των Κέντρων Πρόληψης να υπογράψουν συμβάσεις με τροποποιημένους όρους, εφαρμόζοντας το ενιαίο μισθολόγιο από 1.1.2013.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.