Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Εκτός μετεγγραφών οι φοιτητές με αναπηρία


Δικαιούνται όσοι έχουν γονείς αδέλφια και όχι όσοι έχουν οι ίδιοι αναπηρία.

Εκτός της διαδικασίας μετεγγραφών έχουν τεθεί οι υποψήφιοι που εισάγονται με την κατηγορία 5% λόγω σοβαρών παθήσεων.

Αν και μέχρι το 2013 είχαν δικαίωμα να μεταφέρουν τη θέση εισαγωγής τους καθ’ υπέρβαση του αριθμού όσων λάμβαναν μετεγγραφή, ωστόσο στο νέο νόμο του 2014 δεν υπάρχει καμιά αναφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο νόμο δίνεται το δικαίωμα μετεγγραφής σε όσους έχουν γονείς, αδέλφια με αναπηρία 67% λόγω συγκεκριμένων παθήσεων και δεν δίνεται το δικαίωμα στους ίδιους τους φοιτητές με αναπηρία πάνω από 80%.

Το θέμα το έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής της Ν.Δ κ. Μαρκόπουλος ο οποίος και δήλωσε στην Ολομέλεια για την εν λόγω κατηγορία ότι «Ξαφνικά το 2014 στο νόμο περί μετεγγραφών δεν υπάρχουν, εξαφανίστηκαν. Και τώρα είναι υποχρεωμένοι οι περισσότεροι από αυτούς να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Να μην σπουδάσουν, δηλαδή. Ουσιαστικά, κινδυνεύει να ακυρωθεί αυτό που ψηφίσαμε στη Βουλή και για το οποίο συμφωνήσαμε όλοι. Και μιλάμε για έναν μικρό αριθμό του 5%. Πόσοι από αυτούς να θέλουν να μετεγγραφή; Το 1%-2%; Μιλάμε για μονοψήφια νούμερα σε κάθε σχολή.

Δεν αποτελεί αυτό νόθευση ούτε του ανταγωνισμού ούτε των εισαγωγικών εξετάσεων. Τίποτα δεν είναι. Είναι ένα δώρο της κοινωνίας μας και μια υποχρέωσή της –πολύ μεγάλη- για το κεκτημένο το οποίο έχουμε, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κεκτημένο της ευαισθησίας σε αυτήν τη χώρα».

Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις γραπτές απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας λέγοντας χαρακτηριστικά « αγνοείται το ποσοστό του 5%. Ζητώ από την πολιτική ηγεσία -κι επιμένω- ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής».

Ο Υφυπουργός κ. Στύλιος απάντησε ότι «Γονείς, τέκνα, αδέλφια, σύζυγοι που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67% δικαιούνται να τύχουν του ευεργετήματος της μετεγγραφής».

Στην πιο πάνω τοποθέτηση ο κ. Μαρκόπουλος ανταπάντησε « Τι μου είπατε πριν, κύριε Υπουργέ; Μου είπατε ότι αυτοί που έχουν γονείς που έχουν αναπηρία 67% έχουν δικαίωμα να μετεγγραφούν και δεν μπορούν να μετεγγραφούν οι ίδιοι που έχουν 80%; Δεν στέκει αυτό».

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι η ερώτησή του απευθύνεται προς τον κ. Λοβέρδο ενώ δήλωσε ότι η απάντηση των τεχνοκρατών του Υπουργείου για την εν λόγω κατηγορία είναι ότι δεν δικαιούνται μετεγγραφή καθώς εισάγονται με το απολυτήριο λυκείου.

«Πώς να σπουδάσει ένας που μεταγγίζεται κάθε δύο ημέρες; Πώς να σπουδάσει και να διαβάσει ένας όταν κάνει χημειοθεραπεία κάθε δεκαπέντε ημέρες, όταν είναι τυφλός, όταν είναι κωφάλαλος; Σε αυτούς δεν δίνουμε μεταγραφή και καθόμαστε και ασχολούμαστε με όλα τα άλλα;

Επιμένω, αδικείτε νέους ανθρώπους, αδικείτε οικογένειες. Και παρακαλώ -δεν είναι προσωπικό, το διευκρίνισα- θέλω να μεταβιβάσετε στον κύριο Λοβέρδο, από έναν Βουλευτή γιατρό του ελληνικού Κοινοβουλίου, ότι κάνει λάθος» ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

Ο Υφυπουργός Παιδείας στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι θα εισηγηθεί την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επόμενη χρονιά ενώ ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι πρέπει να δει το θέμα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου φέτος ενώ και ο Προεδρεύων της Ολομέλειας κ. Τραγάκης απευθυνόμενος στον Υφυπουργού είπε ότι «Θα πρέπει να το δείτε με ευαισθησία αυτό το θέμα, πραγματικά με ευαισθησία. Αξίζει τον κόπο. Γι’ αυτό είμαστε στην πολιτική, για να λύνουμε αυτά τα προβλήματα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.