Αμερικανός επιστήμονας πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός.
Ο θανατηφόρος ιός Έμπολα θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός, προειδοποιεί ένας αμερικανός επιστήμονας.
Η ασθένεια έχει στοιχίσει, μέχρι τώρα, τη ζωή σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους, έχοντας μολύνει πάνω από 8.000 με την πλειοψηφία των ασθενών να εντοπίζονται στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία.
Ολόκληρες κοινότητες ζουν σε ερείπια, χιλιάδες παιδιά έχουν μείνει ορφανά, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα και ο ιός συνεχίζει με πρωτοφανή ρυθμό την πορεία του, εισβάλλοντας και καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις στις χώρες αυτές, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.
Εν τω μεταξύ, τρεις νοσοκόμες –δύο στις ΗΠΑ και μία στην Ισπανία- μολύνθηκαν από τον ιό Έμπολα παρότι φορούσαν τις προστατευτικές στολές.
Ο αμερικανός επιστήμονας Peter Jahrling από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων πιστεύει, ότι το τρέχον ξέσπασμα με τον ιό Έμπολα μπορεί να έχει προκληθεί από μια λοίμωξη που μεταδίδεται πιο εύκολα απ’ ό,τι παλαιότερα.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, μαζί με την ομάδα του εργάζονται στο επίκεντρο της κρίσης στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, και αυτό που παρατηρούν είναι ότι το ιικό φορτίο στους ασθενείς με Έμπολα είναι πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει να βλέπουν.
«Χρησιμοποιούμε τεστ που δεν είχαμε στη διάθεσή μας στο παρελθόν, όμως φαίνεται να υπάρχει η πεποίθηση ότι το φορτίο του ιού είναι πολύ υψηλότερο σε αυτούς τους ασθενείς –στο παρόν ξέσπασμα του ιού- σε σχέση με το παρελθόν. Αν αυτό αληθεύει, τότε πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό ιό» είπε μιλώντας στο Vox.com. «Έχω μια ομάδα ερευνητών στη Μονρόβια. Διεξάγουν εξετάσεις και αυτό που μου λένε είναι, ότι το ιικό φορτίο ανεβαίνει πολύ γρήγορα και είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει να βλέπουν. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι ο ιός προκαλεί υψηλότερο πυρετό και πιο σύντομα».
Οι προειδοποιήσεις του Dr Jahrling έρχονται εν μέσω εκκλήσεων προς τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της επιδημίας Έμπολα.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραδέχτηκε ότι αναμίχθηκε στις προσπάθειες να σταματήσει το ξέσπασμα του ιού στην Αφρική, κατηγορώντας το «ανίκανο» προσωπικό και την έλλειψη πληροφοριών για την αποτυχία ελέγχου της εξάπλωσης του ιού, σημειώνει το δημοσίευμα.
Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει 1 δισ. ευρώ, για τη μεταφορά 2.000 εργαζομένων στην υγεία στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, για να συνδράμουν στις προσπάθειες να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα του «δείχνει το δρόμο», παρέχοντας βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη και το γενικό γραμματέα Μπαν Κι-Μουν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και τους πόρους για την καταπολέμηση του ιού.
Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ απορρίπτεται η ιδέα της επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής στα αμερικανικά εδάφη. Η βασική ένσταση των εμπειρογνωμόνων είναι, ότι μια απαγόρευση θα μπορούσε να εμποδίσει τη μεταφορά των απαιτούμενων ιατρικών προμηθειών, τροφίμων και εργαζομένων στους χώρους υγείας να φτάσουν στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, τις χώρες που πλήττονται βαρύτατα από το ξέσπασμα του ιού.
Χωρίς αυτή τη βοήθεια, ο θανατηφόρος ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερες εκτάσεις στην Αφρική, «κάνοντας την απειλή για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο ακόμη πιο μεγάλη», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.