Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ρομποτικό σκάφος από την Κίνα στη Σελήνη


Ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό σκάφος με προορισμό τη Σελήνη εκτόξευσε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου η Κίνα στο πλαίσιο δοκιμών ενόψει μιας αποστολής Chang’e-5 που προβλέπει τη συλλογή δειγμάτων από το έδαφος του δορυφόρου της Γης και προγραμματίζεται για το 2017.

Η αποστολή, γνωστή μόνο με την κωδική ονομασία CE5-T1, εκτοξεύτηκε από τη διαστημική βάση του Σιτσιάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν και θα επιστρέψει στη Γη οκτώ ημέρες μετά την εκτόξευση, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας για την Εθνική Άμυνα.

Το σκάφος θα ταξιδέψει στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και θα βρεθεί 413.000 χιλιόμετρα από τη Γη στο πιο μακρινό σημείο της διαδρομής του, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οκτώ μέρες μετά την εκτόξευση, το σκάφος θα περάσει στην πιο κρίσιμη φάση της αποστολής, καθώς θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 11,2 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο -διπλάσια από την ταχύτητα επανεισόδου της κινεζικής κάψουλας Shenzhou, η οποία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε επανδρωμένες αποστολές.

Το κουνέλι από νεφρίτη

Έχουν προηγηθεί τέσσερις ακόμα αποστολές της σειράς Chang’e στο φεγγάρι -η τελευταία έστειλε στη σεληνιακή επιφάνεια ένα τροχοφόρο ρομπότ, το Yutu (Κουνέλι από νεφρίτη) το οποίο όμως παρουσίασε δυσλειτουργία.

Κι αυτό διότι, η σκόνη στη Σελήνη αποτελείται από αιχμηρούς κόκκους που σχηματίστηκαν στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών λόγω της πρόσκρουσης μετεωριτών και των συνεχών κύκλων συστολής-διαστολής από την αυξομείωση της θερμοκρασίας στο δορυφόρο της Γης.

Σημειώνεται ότι σεληνιακή σκόνη φορτισμένη με στατικό ηλεκτρισμό λόγω του βομβαρδισμού ηλιακών σωματιδίων είχε εισχωρήσει στις στολές των αστροναυτών των αποστολών Apollo, προκαλώντας επίσης υπερθέρμανση στο όχημά τους.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου 2013, η σεληνάκατος Chang’e-3 που μετέφερε το ρομπότ Yutu πραγματοποίησε την πρώτη ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια.

Ελεγχόμενη ή “μαλακή” χαρακτηρίζεται η προσελήνωση όταν το σκάφος χρησιμοποιεί προωθητήρες για να ρυθμίζει την ταχύτητα και τον προσανατολισμό του κατά την κάθοδο.

Το 1976, είχε προσσεληνωθεί με αυτό τον τρόπο η σοβιετική αποστολή Luna 24, η οποία έφερε πίσω στη Γη δείγματα του σεληνιακού εδάφους.

Το χρονικό της βλάβης

Στα τέλη Ιανουαρίου 2013, το εξάτροχο ρομπότ παρουσίασε «μηχανικό πρόβλημα» ενώ ετοιμαζόταν να τεθεί σε κατάσταση αναμονής για τη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες και ρίχνει τη θερμοκρασία από τους 90 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από -180 βαθμούς.

Ερασιτέχνες αναλυτές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η σεληνιακή σκόνη εμπόδισε την “κεντρική αντέννα” του ρομπότ να “διπλώσει” και να καλύψει ορισμένα όργανα με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν εκτεθειμένα στο ψύχος και να καταστραφούν.

Επίσης, τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν μπόρεσαν να παράξουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της νύχτας για να θερμάνουν το ρομπότ.

Η Κίνα φιλοδοξεί -παρά την ατυχή πορεία του Yutu- να κατασκευάσει έναν επανδρωμένο διαστημικό σταθμό στο έδαφος της Σελήνης ως το 2020.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.