Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ο ένοικος, τα σενάρια και τα νέα από την Αμφίπολη


Γλύκατζη-Αρβελέρ: O Κάσσανδρος o “ένοικος” του τάφου της Αμφίπολης

Την άποψη πως στον μεγαλοπρεπή τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο Κάσσανδρος εκφράζει η διακεκριμένη βυζαντινολόγος-ιστορικός, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, στη σύντομη μελέτη της με τίτλο «Εικασίες, Βεργίνα, Αμφίπολη».

Δείτε το ρεπορτάζ από το STAR.




----------------------

«Δεν είναι ούτε η Ολυμπιάδα ούτε ο Κάσσανδρος στην Αμφίπολη»

Ο Λέων παραπέμπει σε επιφανή άνδρα της εποχής, υποστηρίζει ο Ευθύμης Λαζόγκας.

Αντίθετη άποψη από την Ελένη Αρβελέρ για το ενδεχόμενο να έθαψαν τον Κάσσανδρο στην Αμφίπολη έχει ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης Ευθύμης Λαζόγκας, αποκλείοντας παράλληλα και το ενδεχόμενο να βρίσκεται στον τάφο η Ολυμπιάδα, η Ρωξάνη ή ο γιος του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Λαζόγκας υποστήριξε ότι δεν έχει καμία λογική να είναι θαμμένος ο Κάσσανδρος στην Αμφίπολη.

«Αποκλείω την πιθανότητα να βρίσκεται η Ολυμπιάδα εκεί, γιατί δεν ταυτίζεται χρονολογικά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ψηφιδωτό ίσως θέλει να δείξει πως στον τάφο βρίσκεται γυναίκα, αλλά από την άλλη ο Λέων παραπέμπει σε επιφανή άνδρα».

Απέκλεισε την πιθανότητα στον τάφο να βρίσκεται ο Αλέξανδρος ο τέταρτος ή η Ρωξάνη, αλλά άφησε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για πολυάνδρειο επιφανών Αμφιπολιτών. Είπε επίσης πως αν πιστέψουμε τις πηγές ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στην Αλεξάνδρεια.

Αναφερόμενος στις σφίγγες ο κ. Λαζόγκας, υπογράμμισε: «Οι σφίγγες που στρέφουν το κεφάλι τους προς τον θεατή στον τάφο της Αμφίπολης χρησιμοποιούνται συνήθως για ταφικούς λόγους. Οι σφίγγες είχαν να χρησιμοποιηθούν πολλά χρόνια και πως η εμφάνισή τους στην Αμφίπολη ίσως να αποτελεί πλεονασμό στον σχεδιασμό του τάφου. Άλλωστε ο τάφος είναι πληθωρικός και παραφορτωμένος με πολλά σύμβολα είτε για να αποτρέψει, είτε για να δείξει ότι όποιος είναι θαμμένος ήταν ένας επιφανής της εποχής εκείνης».


----------------------

Το πείραμα που συγκίνησε τους ανασκαφείς στην Αμφίπολη

Συγκλονιστικές στιγμές 2.300 χρόνια μετά.

Μια συγκλονιστική εικόνα έζησαν όσοι τυχεροί βρέθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας είχε βρεθεί το κεφάλι της σφίγγας και κατά την διαδικασία μεταφοράς του έξω από το τάφο για να πάει στο Μουσείο της Αμφίπολης, έγινε ένα «πείραμα»!

Σύμφωνα με πληροφορίες του xronometro.com, μέλη της αρχαιολογικής ομάδας της κ. Κατερίνας Περιστέρη, τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της σφίγγας και διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» απόλυτα και ταιριαστά!

Η στιγμή ήταν μοναδική καθώς μετά από 2.300 χρόνια οι εργάτες της ανασκαφής τοποθέτησαν το κεφάλι ξανά στη θέση του και για λίγη ώρα όλα τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας έγιναν μάρτυρες μια σκηνής μοναδικής.

Είδαν εικόνες και έζησαν αυτό, που έζησαν και όσοι ήταν μάρτυρες στην ολοκλήρωση της κατασκευής του μνημείου και φυσικά στην τελετή ταφής του νεκρού. Ενδεχομένως και για λίγα χρόνια μετά, αν αποδειχθεί ότι η επίχωση έγινε σε χρόνους κατοπινούς της ταφής. Αν η πληροφορία μας είναι σωστή, ελπίζουμε να υπάρχουν φωτογραφίες από το γεγονός και να δοθούν σύντομα στην δημοσιότητα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δίπλα στο κεφάλι βρέθηκαν και εκατοντάδες κομμάτια από τα σπασμένα φτερά, όπου μαζί με τα υπόλοιπα που έχουν βρεθεί στην είσοδο ανασυνθέτουν το σύνολο των γλυπτών, αρκεί βέβαια στην συνέχεια της ανασκαφής να βρεθεί και το κεφάλι της δεύτερης σφίγγας.

Παρά το συγκεκριμένο γεγονός, ωστόσο, από ορισμένους επιστήμονες εξακολουθούν να ακούγονται ενστάσεις. Επειδή τις σφίγγες τις τοποθετούσαν για να αποτρέπουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τα πρόσωπά τους είχαν κάτι απόκοσμο και μυστηριώδες, κάτι που δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει καλοφτιαγμένα και γήινα χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπάρχει και μια διαφορά στο υλικό… άλλο είναι το μάρμαρο με το οποίο κατασκευάστηκε ο κορμός της σφίγγας και άλλο το κεφάλι… και μάλλον θα αποδειχθεί σωστή!!! Εδώ, ίσως συνέβη κάτι το παράδοξο, δηλαδή το σώμα της σφίγγας να κατασκευάστηκε από θασίτικο μάρμαρο όπως το υπόλοιπο μνημείο, ενώ το κεφάλι από άλλο μάρμαρο, ίσως πεντελικό, καθώς ο χρωματισμός και η υφή του παραπέμπει σε αττικά γλυπτά με μάρμαρο από την Πεντέλη.

Ίσως ο γλύπτης, επιδίωξε να φτιάξει το κεφάλι από διαφορετικό μάρμαρο – τόσο στην υφή όσο και στην απόχρωση του λευκού, για να υπογραμμίσει κάτι, ως ένα συμβολισμό τον οποίο σήμερα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε.

Υπάρχει και μια ακόμη υπόθεση, σύμφωνα με την οποία, το κεφάλι δεν ανήκει στην σφίγγα αλλά σε κάποιο άγαλμα που θα βρεθεί στον τρίτο ταφικό θάλαμο οπότε τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν από το κεφάλι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μυστήριο που καλύπτει αυτόν τον τάφο αφήνει περιθώρια για πάρα πολλές εικασίες.
----------------------

Νέα στοιχεία για την Αμφίπολη την 28η Οκτωβρίου

Νέα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα για την εξέλιξη της ανασκαφικής έρευνας στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, την ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού «την Τρίτη, 28.10.2014 και ώρα 16.00 θα γίνει ενημέρωση στους εκπροσώπους Τύπου στο Μουσείο της Αμφίπολης από την κ. Άννα Παναγιωταρέα σχετικά με τις ανασκαφικές εργασίες στον λόφο Καστά».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.